Marie Louise Jebjerg
Advokaten fra Det Faglige Hus råder Marie Louise til at droppe sagen, da det ikke drejer sig om flere penge.

Tak til FOA – nej tak til Det Faglige Hus

Marie Louise Jeberg er ufaglært og til trods for, at hun blot er 24 år har hun en del erfaring med hjemmeplejen og desværre også af den knapt så heldige slags. Hun har været rigtig glad for de jobs hun har haft, men undervejs var hun så uheldig at blive bortvist, da hendes bil kørte i stykker, da hun skulle møde på arbejde hos Privatplejen. Takket være FOA har hun nu fået udbetalt de penge hun havde til gode hos Privatplejen. Oprindeligt var hun medlem hos Det Faglige Hus, men de svigtede hende, da hun mest havde brug for hjælp.

 

Mit job er meningsfyldt
Marie Louise fik sit første job da hun var 19 år, og blev ansat i Furesø Kommune på Sjælland. Herefter flyttede hun til Aalborg og fik job i Privatplejen tilbage i september 2013. Hun kom ind som afløser og indrømmer, at hun ikke havde særligt høje krav til jobbet. Faktisk har Marie Louise været rigtig glad for at være i Privatplejen, også selvom hun ikke er der længere. ”Jeg elsker kontakten med andre mennesker, og det er det som gør, at jeg er rigtig glad for plejejobbet. Jeg føler ganske enkelt, at det giver mig en følelse af at gøre noget meningsfyldt, og så kan jeg godt lide de ældre mennesker”, siger Marie Louise med et stort smil. Men det er også fysisk hårdt, så hun drømmer om at blive sygeplejerske og af samme grund tager hun for tiden nogle HF enkeltfag, så hun kan søge ind på sygeplejeskolen.

 

Bortvisning og manglende løn

En fredag i juli måned, hvor Marie Louise er på vej på arbejde går bilen i stå på motorvejen, og hun kan umuligt låne en bil eller få andre til at køre hende på arbejde. Hun ringer til lederen, som betragter uheldet med bilen som en udeblivelse og bortviser hende. Herefter går Marie Louise som planlagt på ferie, men det er med en rigtig ubehagelig følelse, for hun føler sig uretfærdig behandlet.

Efter ferien går det op for hende, at hun ikke har fået løn. Marie Louise kontakter Privatplejen og får den besked, at hun ikke får løn, da hun har kostet dem penge, og desuden har hun endnu ikke fået en skriftlig opsigelse.

 

Ingen hjælp at hente hos Det Faglige Hus

Herefter ringer Marie Louise til Det Faglige Hus, hvor hun er medlem. Samtalen går dårligt og faktisk ender hun med at smække røret på. Hun spørger den ansatte, om hun ikke har ret til at få en opsigelse, men det får hun ikke svar på. Det de kan tilbyde Marie Louise er, at hjælpe hende med at formulere et brev til Privatplejen og henvise hende til en advokat. Advokaten fra Det Faglige Hus råder Marie Louise til at droppe sagen, da det ikke drejer sig om flere penge. Hans hyre vil ganske enkelt koste hende mere end den løn hun har til gode!

 

Ansigt til ansigt rådgivning i FOA

De svar Marie Louise fik hos Det Faglige Hus kan hun ikke bruge til noget, og bliver på det tidspunkt opfordret af en kollega til at kontakte FOA Aalborg. Marie Louise ringer til faglig medarbejder Yvonne Johnsen Nielsen og får tid til et møde i FOA. Marie Louise fortæller historien til Yvonne som lytter og fortæller, hvad hun konkret kan gøre for Marie Louise. ”Yvonne hun reddede bare min dag, og det var som om der faldt en sten fra mit hjerte”, siger en lettet Marie Louise. Yvonne fortæller mig blandt andet, at arbejdsgiveren ikke har ret til at tilbageholde min løn uanset bortvisningen. Herefter bliver Marie Louise meldt ind i FOA, og hun får den hjælp, som hun i den grad havde brug for. Det bedste er, at hun får den løn hun har ret til og lønnen går ind på kontoen omkring 1. september 2015.

 

Tryghed i FOA er afgørende

Set i bakspejlet erkender Marie Louise, at det var en fejl at vælge Det Faglige Hus, som blot tilbød hende rådgivning via telefonen. Nu forstår hun langt bedre hvorfor det er så billigt at være medlem der. ”Det er skide billigt, bare ikke der er flere som hopper på deres tilbud for det holder bare ikke. Jeg vil gerne betale for reel hjælp og så må jeg betale det som det koster,” siger Marie Louise. I dag arbejder hun hos Aleris i Aarhus, og Marie Louise fortsætter med at være medlem hos FOA indtil hun får sygeplejenålen, da trygheden er afgørende for hende.”Også andre har følt sig snydt i forhold til hjælp eller manglende hjælp fra de såkaldte ”fagforretninger”, og det er vigtigt at huske, at vi der har overenskomsten også har krav på forhandling”, udtaler sektorformand Peter Ottosen i FOA Aalborg.

 

 

Marie Louise vil være medlem hos FOA indtil hun får sygeplejenålen, da trygheden er afgørende for hende.

Lagt på den 11.01.2016