Heidi Gustavsen bruger NADA til beboere og kolleger
På papiret kræver det ikke noget at give NADA, men i virkeligheden kræver det en del nærvær og empati, fortæller Heidi Gustavsen!
Foto: Inge-Marie Krøier

Beboer: NADA er balsam for sjælen

NADA kurset er diplomgivende og du kan allerede nu tilmelde dig informationsmødet til august.

Social- og sundhedsassistent Heidi Gustavsen er bidt af NADA, hvor hun med fem nåle til rådighed genopretter ubalancer i kroppen ved at placere nåle i øret på beboere eller kolleger. Hun arbejder på det socialpsykiatriske botilbud på Skydebanevej, som hører under Aalborg Kommune.

Hun fortæller, at NADA er specielt effektiv ved behandling af stress, søvnproblemer, angst, milde abstinenser og rygetrang. Interessen startede, da nogle vikarer i socialpsykiatrien begyndte at fortælle om det, og heldigvis var Heidis leder med på ideen. Leder Heidi Stokholm ønskede at tilbyde det til de ansatte under forudsætning af, at de skulle bruge det. NADA bliver brugt og Heidi tog i første omgang NADA Diplom. Hun fortæller, at underviserne var nogle formidable formidlere, som formåede at gøre teorien konkret og fortælle om de fine resultater som NADA har givet.

NADA – også i arbejdstiden
På papiret kræver det ikke noget at give NADA, men i virkeligheden kræver det en del nærvær og empati, fortæller Heidi. Blandt både beboere og kolleger har hun brugt energi på at ’sælge’ NADA. Fra starten har lederen meldt ud, at det skulle være et gratis tilbud for både ansatte og personale. Lederen dækker udgifterne til nåle osv., men endnu vigtigere, så er hun villig til at afsætte tid til NADA i arbejdstiden. Det at afsætte god tid til NADA kan være afgørende for effekten, da man helst skal slappe af i 45 minutter efter man har fået nålene sat i. Er man helt rolig, så får man den fulde virkning af nålene. På nuværende tidspunkt er de to på bostedet som har NADA diplom, og flere ønsker at få det. Tretten af de femten ansatte på botilbuddet har fået NADA behandling – selv en kollega på barsel har taget sig tid til NADA.

Heidi Gustavsen giver Nada til kollega Charlotte Bjerg 

Heidi Gustavsen giver Nada til kollega Charlotte Bjerg
Heidi fortæller, at det giver noget på det mentale plan at få NADA og det har givet hende mere balance. Første gang hun selv fik sat nåle, gav det hende hovedpine, men efterfølgende, hvor hun tillod sig selv at slappe af, gav det ekstra ro og samling på tankerne.

 

NADA kan erstatte ekstra medicin
En af beboerne som er plaget af uro i kroppen fortæller åbenhjertigt, at NADA hjælper på den angst som hun har.

”Jeg slapper af, når jeg har fået det, og faktisk er det en lettelse at få det, og så holder virkningen rigtig længe, og det betyder, at jeg ikke har brug for ekstra medicin.”

I øvrigt synes hun, at det er synd at der ikke er flere af beboerne som tør prøve NADA, når hun har så god effekt af den alternative behandling. Hun fortæller, at de har den rutine, at hun og den ansatte altid drikker en kop NADA-te forud for behandlingen, hvorefter nålene bliver sat. Hvis det er Heidi som kommer, foreslår hun gerne, at beboerne lytter til beroligende musik indtil, nålene igen skal fjernes. ”NADA forandrer ikke mit liv, men jeg fornemmer at roen virker i et helt døgn, og for mig er det balsam for sjælen.” Hun fortæller, at behandlingen gør hende mere fri og giver hende mulighed for at gøre nogle praktiske ting som hun ellers ikke kunne gøre, hvis hun som tidligere skulle tage medicin der sløvede. Med NADA slipper hun for bivirkninger som almindelig medicin giver.

”For mig som ansat, er det rart at have flere værktøjer at trække på og det giver stor tilfreds at bruge NADA i stedet for medicin. Får beboerne blot mere medicin mod de symptomer de har, så øger man blot medicinforbruget hos borgere som ofte har et stort forbrug af medicin i forvejen,” bemærker social- og sundhedsassistenten. I øvrigt kan NADA øge koncentrationen, så det er et alsidigt naturmiddel, siger Heidi med et smil.

Stort set omkostningsfrit
Leder Heidi Stokholm fortæller, at det var de ansatte som bragte NADA ind i huset. Hendes rolle har været at skabe rammerne for det, og hun synes, at det er positivt, at de kan tilbyde beboerne et alternativ til medicin. Det er så let at benytte, og det er det stort set omkostningsfrit. ”Spørgsmålet er, om det er NADA der virker eller det er den gode kontakt der er imellem beboer og ansat som giver ro, men det er underordnet bare det virker,” siger lederen på det socialpsykiatriske botilbud.

Heidi Gustavsen giver Nada til kollega Charlotte Bjerg 

Heidi Gustavsen placerer med stor koncentration en nål i øret på kollega Charlotte Bjerg.