Gitte Eldrup - social- og sundhedsassistent
Social- og sundhedsassistent Gitte Eldrup har taget en akademiuddannelse i velfærdsteknologi, og arbejder på Lindholm Plejehjem, og hun er begejstret for den nye teknologi.

Demenssikring: Nyt system kan redde liv i det lange løb

Alene i 2015 forlod ikke mindre end 1000 demente deres bopæl. Det har sat velfærdsteknologiske initiativer i gang bl.a. på Lindholm Plejehjem, hvor social- og sundhedsassistent Gitte Eldrup begejstret arbejder med den nye teknologi.

Læs også artiklen: Beboer Gerda Nielsen venter på handling


 

På det seneste har mange givet deres mening til kende i forhold til sikring af demente og med god grund. Alene i 2015 forlod ikke mindre end 1000 demente deres bopæl og Nordjyllands Politi måtte over 20 gange igangsætte eftersøgning af demente, der havde forladt et plejehjem. Det har sat mange velfærdsteknologiske initiativer i gang, som skal forhindre demente i at forlade deres hjem – et af forsøgene involverer de ansatte på Lindholm Plejehjem. 

 

Personlige beskeder via info-skærme

På Lindholm Plejehjem har de længe arbejdet med ideen om at minimere antallet af demente som forlader plejehjemmet. Det seneste initiativ er ”kloge” info-skærme, som giver personlige beskeder til den enkelte borger. Systemet MoTalk kan genkende en beboer ved hjælp af en lille chip, der er fastgjort i den dementes tøj. Chippen virker ved automatisk at genkende og tage kontakt til en specifik forbipasserende beboer og så videregive de skræddersyede beskeder. Beskeden den er programmeret med, kan f.eks. være: ”Hej Gerda. Hvor er du på vej hen? Vent lige lidt, så finder jeg din jakke. Det regner udenfor.” Chippen varsler herefter de ansatte via mobil, når en borger er på vej ud af en af dørene på Lindholm Plejehjem i Nørresundby. ”Det vigtigste for os er, at det er mere værdigt for borgerne og dermed også for de pårørende. Systemet skal skabe øget tryghed blandt plejepersonalet på plejehjemmet og give de ansatte og ekstra tid  ,” siger leder, Asia Christensen.

 

 

Systemet MoTalk kan genkende en beboer ved hjælp af en lille chip, der er fastgjort i den dementes tøj.

 

Implementering af ny teknologi kan øge trygheden

Social- og sundhedsassistent Gitte Eldrup har taget en akademiuddannelse i velfærdsteknologi, og hun arbejder på Lindholm Plejehjem, og taler begejstret for det nye system. Systemet skal for første gang testes på Lindholm Plejehjem. Det er udarbejdet i samarbejde mellem Lindholm Plejehjem og firmaet MoCare, som har udarbejdet en chip. Selve chippen har mange år på bagen, da den bl.a. er blevet brugt i forbindelse med sortering af vasketøj, fortæller Kristian Maul og Mark Michelsen bag teknologien.
Gitte forklarer, at systemet kan være med til at forbedre de ansattes arbejdsmiljø samtidig med, at det skaber en øget tryghed hos de pårørende: ”Det positive er, at vi ansatte ikke hele tiden skal fokusere på, om demente beboere er på vej ud, men i stedet kan fokusere på det egentlige – nemlig at være nærværende i det vi gør.” Gitte har selv været med til at implementere ny v
elfærdsteknologi på mange af byens plejehjem, og hun ved godt, at teknologi ikke kan noget i sig selv, men at den skal blive en del af hverdagen for at bevise, at det kan fungere.

Gitte Eldrup flankeret af Mark Michelsen og KristianMaul fra MoCare

 

Beskeder tilpasset den enkelte borger

Gitte fortæller, at ideen med MoTalk er, at lyden fra en velkendt stemme skal få den demente til at stå stille og lytte, indtil en af de ansatte når frem til borgeren. På info-skærmen skal der desuden være et billede af den ansatte som taler, og det skal være en ansat, som den demente borger kender godt. Gitte håber, at det kommer i brug, for det er en kendsgerning, at der bliver flere og flere demente i Danmark. Hun fortæller i øvrigt, at de ansatte kan tilføje flere data om beboeren, som kan være kommentarer de får, når de er tæt på info-skærmen. Det skal være informationer, som den demente kan relatere til. Er det eksempelvis en te-drikker, kan man sige: ”Skal vi lave en kop te i køkkenet?” Til en tidligere sygeplejerske med respekt for autoriteter, kan man sige: "Overlægen siger, at du skal drikke noget mere vand. Skal vi hente vand i opholdsstuen nu?" Pointen er, at sætningen afpasses efter den demente, og skal give de ansatte tid til at få den enkelte beboer afledt, for at vinde tid.

 

Systemet betyder ikke færre ansatte!

Asia Christensen, som er leder på Lindholm Plejehjem fortæller, at beboerne reagerer på de ansattes stemmer, og derfor tror hun på, at systemet i det lange løb kan redde liv, når det afværger demente fra at gå. ”Det nye system vil ikke spare penge eller kræve fyringer, men blot ændre i arbejdsrytmen. I stedet for at lede efter forsvundne borgere, vil de ansatte bruge mere tid på kærneopgaven. Asia sætter stor fokus på værdighed og forudser, at skærmene vil minimere antallet af afbrydelser i arbejdet, og at det har stor værdi for alle. Nu skal de ansatte ikke hele tiden tjekke om demente borgere er på vej mod en udgang. På den måde bliver der mere ro i dagligdagen, og det vil frigive personale, siger Asia Christensen.

Gitte Eldrup fortæller, at det selvfølgelig ikke er alle kolleger, som er vilde med det nye teknologiske tiltag. Hun understreger dog, at ingen tvinges til at indtale beskeder til info-skærmene: ”Nogle har det lettere end andre med ny teknologi, så lad bare dem klare det,” siger Gitte med et smil.

Tanken er, at borgeren forud for indskrivning på plejehjemmet, skal vælge info-skærmen til. På den måde får den enkelte mulighed for at sige ja til at benytte den teknologiske løsning, inden de får behovet.

 

Forsøgsprojekt under innovationsenheden

Hos Aalborg Kommune hilser de det nye initiativ på Lindholm Plejehjem velkommen. Det gode ved initiativet er, at det overholder lovgivning omkring magtanvendelse på området. MoTalk hindrer ikke beboeren i at gå ud, men handler alene om at få beboeren til at stoppe op. Annette Secher, ældre- og sundhedschef i Aalborg Kommune fortæller, at projektet er et forsøgsprojekt støttet af Innovationsenheden i Ældre- og Handicapforvaltningen, som er oprettet for at fremme den innovative udvikling.  Projektet skal evalueres efter et år, så man kan se hvad der virker, og hvordan økonomien ser ud. Alle interessenter skal tages med i evalueringen – altså borgere, pårørende, ansatte og ledere. Annette fortæller også, at de øvrige ledere på de kommunale plejehjem er meget opmærksomme på initiativet.

Sideløbende med MoTalk-projektet arbejder Aalborg Kommune med andre initiativer på demensområdet – blandt andet demensskole, information til pårørende, nye gps-systemer, og i øvrigt er man ved at bygge en ny Demens-landsby efter et hollandsk forbillede. Demenslandsbyerne i Holland er indrettet med indkøbsmuligheder, frisør og fysioterapeut, som var det en rigtig landsby, og plejehjemmet skal laves så interessant, at de demente ikke har lyst til at gå derfra. Annette fortæller, at de lader alle muligheder stå åbne, så de ikke kun fokuserer på et initiativ, men arbejder på at finde løsninger, som kommer alle demente og deres pårørende til gode.