Dennis Kristensen og Jane Nehls
Forbundsformand Dennis Kristensen og tillidsrepræsentant, Jane Nehls fra Lundbycentret i Vejgaard.

Folkemødet var ferie, fællesskab og folkelige debatter

Jane Nehls, der er tillidsrepræsentant på Lundbycentret i Vejgaard, har for første gang været på Bornholm og deltaget i det årlige Folkemøde. Det er bestemt ikke sidste gang hun tager afsted, fortæller hun efter en god uge i FOA-lejren. På Folkemødet deltog hun og hendes mand i flere foredrag og debatter og hun fortæller, at de fik input fra mangeartede foreninger og organisationer, som udover FOA, deltog i Folkemødet. De ankom til lejren med campingvogn allerede om søndagen – altså tre dage før den officielle åbning, og derfor oplevede hun også, hvor stort et logistikarbejde det kræver, når 2300 organisationer skal mødes på ét og samme folkemøde.

 

Folkemødet under opbygning.  

Folkemødet under opbygning.

 

Stemningsbillede fra åbningsdagen 

Stemningsbillede fra åbning af Folkemødet på Bornholm.

 

Diskussionen om fuld tid var det hele værd

Skulle Jane pege på en af de bedste faglige oplevelser, så var det diskussionen Fuld tid, ja tak. Her deltog Helena som var en ung enlig mor. Hun var nyuddannet og tvunget på deltid, og hun kunne på ingen måde eksistere for de penge. Til den debat gik det for alvor op for Jane, at Helena langt fra er den eneste som ikke bliver tilbudt at arbejde fuld tid. Jane var chokeret over hvor mange steder i landet man bliver presset ned i tid, men hun synes at debatter som den er med til at give mere viden til arbejdsgivere såvel som ansatte. Heldigvis er det muligt at komme på fuld tid på Lundbycentret, hvor Jane arbejder, men andre steder bliver alle kollektivt sat to timer ned, og det er vigtigt at sætte fokus på, så arbejdsgiverne ikke blot gør det uden at kende konsekvensen. Emil Thorup styrede debatten og udover FOAs næstformand Mona Striib deltog en borgmester fra Holstebro Kommune sammen med ældrechefen for Bornholms Regionskommune. Borgmesteren sagde, at plejepersonalet gik ned i tid, da der ikke er så meget at lave efter kl. 13, men det vidner blot om den store opgave vi har med at fortælle hvordan hverdagen er i plejen. Det er jo på det tidspunkt vi gør rent, dokumenterer eller ordner vasketøj. Heldigvis oplevede hun også, at den selvsamme borgmester indrømmede, at det ikke kan hjælpe, at ansatte har et job som de ikke kan leve af, og det var et vigtigt skridt i den rigtige retning, og derfor var det en væsentlig diskussion.

 

Debat om Fuld tid ja tak! 

Til debat om 'Fuld tid ja tak'

 

Fælles morgenmad for alle i FOA.

Fælles morgenmad i FOA-lejren

 

Fælles morgenmad en hyggelig tradition

Udover debatterne var de en del af et stort fællesskab i FOAs lejr, som hver morgen startede med fælles morgenmad, hvor de mødte nye ansigter. Jane fortæller, at det sociale samvær havde stor betydning for den oplevelse de fik med sig hjem. Alle talte de på kryds og tværs af faggrupper, og det var med til at gøre oplevelsen særlig. I øvrigt synes hun, at det var påfaldende at høre så mange der var uvidende om forholdene på plejeområdet. Heldigvis er det noget vi selv kan være med til at ændre, hvis vi blot fortæller om de udfordringer, vi har. Uden fortællinger om plejefaget opnår vi aldrig en øget anerkendelse af faget og den tiltrængte anerkendelse kan Folkemødet sætte skub i. Jane understreger, at hun havde det langt sjovere end hun havde forventet. Fra første dag oplevede hun store smil og et fantastisk fællesskab deltagerne imellem og hendes mand deltog helt frivilligt i alle de arrangementer som hun deltog i, siger hun med et smil.

 

Hver aften var der fællesarrangement i FOA-lejren, hvor der blev tændt op i grillen og snakket og hygget på kryds og tværs. ”Alle deltog – både forbundsformand Dennis Kristensen, de politisk valgte og os helt almindelige medlemmer, og det gjorde Folkemødet til noget ganske særligt,” fortæller Jane som har planer om at deltage igen om to år. For Jane var Folkemødet demokrati på højeste plan og samtidig blev diskussionerne holdt på et plan, hvor alle kunne deltage. For dem som tror, at Folkemødet kun er fagforeningsfolk som snakker politik, så kan de godt tro om igen. Alverdens foreninger var repræsenteret, og det var noget af en øjenåbner, fortæller en tydeligt imponeret social- og sundhedshjælper.

 

FOA Aalborg opfordrer alle medlemmer til at deltage på Folkemødet og til orientering giver FOA et økonomisk tilskud til transporten, hvis man er en del af FOAs lejr. Hold øje med FOAs hjemmeside i foråret og henvend dig til Forbundet, hvis du er interesseret.

 

Her kan du lukke pis ud til genbrug 

Her kan du lukke pis ud til genbrug...