Jytte Christensen
Gør din indflydelse gældende og tilmeld dig til spisning til den årlige generalforsamling i sektoren.

Pædagogisk sektor: Strukturændringer påvirker pædagogisk personale

 Tilmeld dig spisning til generalforsamling i pædagogisk sektor  

 


Tilbageblik på 2015 i pædagogisk sektor 
Det har været et travlt år med en masse spændende udfordringer på stort set hele det pædagogiske område, og den skriftlige beretning kommer meget til at handle om strukturændringer.

 

Ny sektorformand i forbundshuset
I foråret havde vi et Folketingsvalg, hvilket har resulteret i, at vi i den centrale sektor skulle have en ny formand. Jakob Sølvhøj blev valgt ind i Folketinget for Enhedslisten, så nu kan vi bruge ham og hans uovertrufne viden på børne-, unge- og handicapom­rådet til at få italesat FOAs udfordringer på områderne.

 

Den ny formand blev valgt på et ekstraordinært årsmøde, hvor sektorformand Mogens Bech Madsen fra FOA Midtsjælland og dagplejeleder Joan Lindskov fra Kolding stillede op til posten. Mogens blev valgt som ny sektorformand med stemmerne 50-37 – FOA Aalborg ønsker tillykke.

 

Afskedigelser i dagplejen
Dagplejen har også i det forløbne år været under voldsomt pres. Det skyldes et sta­digt stort fald i børnefødsler, hvilket har resulteret i mange afskedigelser af både dag­plejere og dagplejepædagoger. En anden årsag er, at den kommunale dagpleje er blevet valgt fra, måske fordi forældre og politikere ikke har en klar forestilling af, hvad det er, dagplejen kan tilbyde børnene.

 

I Aalborg Kommune har man derfor haft dagplejen under lup. Et spændende udviklingsprojekt, som sektoren følger nøje. Innovationsfirmaet ”Is it a bird?” har analyseret dagplejen, og der er udarbejdet en rapport med især tre anbefa­linger: At der skal arbejdes med tre hovedtemaer:

  • Indgangen til dagplejen

  • Gæstedag­plejen

  • Dagplejepædagogernes rolle og funktioner

Skolereform trækker store veksler

På skoleområdet er reformen stadig ikke helt implementeret. Der trækkes store veks­ler på det pædagogiske personale. Pædagogmedhjælperne har fået rigtig mange op­gaver i både skole og DUS, hvilket giver mange udfordringer.

 

Fritidsklubberne, DUS1 og DUS2, skal efterses. Det er ikke uden bekymring, at medarbejdere og sektor venter på at få et resultat af gennemgangen.

 

Rebild Kommune udfordret på flere fronter

I Rebild Kommune har dagplejen igen været kigget nøje efter i sømmene. Det skyldes i første omgang, at man gennem flere år har fået oparbejdet et stort underskud på budgettet, hvilket skyldes flere årsager. Politikerne vil have en bæredygtig økonomi og en høj faglighed, og derfor har der været nedsat arbejdsgrupper til at kigge på den fremtidige struktur.

 

Der er blevet knoklet på alle fronter og i juni fik dagplejen tilført midler, så belæg­ningsprocenten kunne bringes ned, hvilket vil gøre det nemmere for kommunen at holde budgettet fremadrettet.

 

Desværre besluttede udvalget, at der fortsat skal arbejdes videre med en eventuel æn­dret struktur af dagplejen. Det vil i givet fald betyde, at den ikke længere har en central ledelse, men lægges under kontraktholdere i de øvrige dagtilbud i kommunen.

 

Samtidig med dagplejen har også skoleområdet været i vridemaskinen. Her har fag­ligheden ikke været god nok. Et konsulentfirma skulle arbejde med problemet og komme med løsningsforslag.

 

Det har resulteret i, at man hen over julen har sendt et forslag til høring på en ny struktur for hele 0-16-års området.

 

 

Faldende børnetal og skolelukninger i Vesthimmerland

I Vesthimmerlands Kommune har der også været arbejdet en del med struktur. Det skyldes ikke mindst et stærkt faldende børnetal. Dog skal det siges, at der ikke i dag­plejen har været afskedigelser i det forgangne år.

 

Undervejs i forløbet drøftede udvalget lukning af 9 skoler. Det endte med, at udvalget besluttede at lukke tre af de mindste skoler: Blære, Overlade og Strandby, hvilket desværre re­sulterer i afskedigelser.

 

Dialog om børneområdet i Jammerbugt

I Jammerbugt Kommune ønskede kommunalbestyrelsen en kortlægning og analyse af det samlede 0-6-års område. Processen startede med et stormøde, hvor det kort blev skitseret, hvordan områderne ser ud i dag. Bagefter blev der drøftet, hvad kvalitet er set ud fra de forskellige deltagere. Det bliver spændende at følge de efter­følgende dialogmøder i hovedbyerne. Det er påfaldende, at politikerne ønsker at sætte fokus på kvalitet, men samtidig skal spare 500.000 kroner årligt!

 

Omsorgsmedhjælpere med ny arbejdstidsaftale

Ved overenskomstforhandlingerne blev der aftalt en ny arbejdstidsaftale for omsorgs-medhjælpere med virkning fra 1. april 2016. Det betyder, at kommunen opsiger de gamle aftaler mange steder, og der skal forhandles nye lokale aftaler på plads. Sektoren håber, at man husker at tænke arbejdsmiljøet ind i de nye aftaler.

 

Håber at denne appetitvækker giver jer lyst til at deltage i sektorens generalforsamling den 9. marts 2016 i Vejgaardhallen.

 

Vel mødt.