Yvonne Johannesen, basisdagplejer i Aalborg Kommune.
Basisdagplejer Yvonne Johannesen indrømmer, at hun deltager i rigtig mange af FOA Aalborgs aktiviteter og i høj grad dem målrettet dagplejere.
Foto: Inge-Marie Krøier

Videbegærlig dagplejer bruger FOA Aalborgs tilbud flittigt

”Jeg har helt sikkert fået noget ud af mine kontingentkroner med alle de fantastiske tilbud, som jeg har fået hos jer,” siger Yvonne.

Basisdagplejer Yvonne Johannesen indrømmer med et smil, at hun deltager i rigtig mange af FOA Aalborgs aktiviteter og i høj grad dem målrettet dagplejere. Senest har hun været med på et hold med e-læring for 42 dagplejere. Overordnet har det været et skide godt kursus, udtaler Yvonne og siger at e-læring er sagen fordi hun kan klare kurset hjemme i privaten, og når det passer hende.

Mest inspiration til kreativitet
Det som hun rigtig godt kan lide ved kurset via computeren er, at hun kan printe de forskellige ideer ud. Hun har især fået inspiration til det kreative område og søger selv nye ideer bl.a. via Pinterest som er et socialt netværk, hvor man deler fotos som ligger inden for ens interesse – f.eks. kreative ideer for børn. Skulle hun komme med kritik af e-læringsmodulet, så er det, at man skal logge ud fra modul til modul. Enkelte steder ramte e-læringen skævt i forhold til måden det blev formidlet på eller i forhold til målgruppen, som i sidste ende er dagplejebørnene. På andre områder ramte kurset plet som for eksempel ideen med at lave knækbrød af en rest øllebrød. Undervejs havde de et webinar, hvor de kunne dele gode ideer med de øvrige deltagere. Her delte hun bl.a. ideen med at putte et lærred i en plasticpose, så børnene kunne lave et kunstværk uden at blive klistret ind i maling.

Kunstværk hos Yvonne Johannesen, basisdagplejer i Aalborg Kommune. 

Her en kreativ idé med aftryk af hænder - eller måske elefanter? En gave fra et tidligere barn i Yvonnes dagpleje.

Kursusgebyr dækket
Fællestillidsrepræsentant Annette Ottosen, fortæller at e-læring er for dem som vil vide lidt mere og som gerne vil på kursus, når det passer dem. Annette fortæller at flere fordyber sig i nogle bestemte emner som de bliver inspireret til via e-læring, og det synes hun er rigtig positivt. Projektet med e-læring er endnu ikke en fast del af dagplejen, men Annette håber, at ledelsen vil være lydhør for at der afvikles flere e-læringsforløb for alle dagplejere i Aalborg Kommune. Et emne hun vil bringe videre i dagplejens MED-udvalg. Kursusgebyret blev dækket af Kompetencefonden, og det betyder, at det er omkostningsfrit for dagplejerne. På det første kursus var der blot otte dagplejere tilmeldt, men på det seneste kursus havde 42 tilmeldt sig.

Ros til underviserne
Udover e-læringskurset har Yvonne været på et utal af kurser og hun er imponeret over, hvad hun får som medlem af FOA Aalborg. ”Jeg har helt sikkert fået noget ud af mine kontingentkroner med alle de fantastiske tilbud, som jeg har fået hos jer,” siger Yvonne. Hun har bl.a. deltaget i en række kurser og foredrag om Børn i sorg, ADHD, Marte Meo og Sensitive børn. Hun sætter især pris på underviser Bjarke Skov, og holder sig heller ikke tilbage for at komme med nye forslag til kurser.

Uddannelse gav mod til mere…
Uddannelsen til Pædagogisk Assistent er det bedste jeg har gjort for mig selv, det har sat en hel masse ting i gang. Den har gjort mig nysgerrig og videbegærlig, og jeg tror, at rigtig mange dagplejere vil få noget ud af den,” siger hun med stor overbevisning. Uddannelsen gav Yvonne mod på flere udfordringer, og da hun havde afsluttet specialområdet i uddannelsen, sendte hun en uopfordret ansøgning om at blive basisdagplejer i Aalborg. Hun fik jobbet, og hendes dagpleje er normeret til to børn med nogle ekstra udfordringer i livet. De nye udfordringer giver Yvonne rigtig meget ny viden, da ingen har ens problematikker. Hun gør alt for at sætte sig ind i det enkelte barns problemstillinger og det betyder også, at hun har kontakt til mange fagpersoner. Det kan være dagplejepædagoger, neuropædiatrisk team som er børneafdelingens tværfaglige tilbud til børn med motorisk handicap eller en forsinket psykomotorisk udvikling. Derudover samarbejder basisdagplejere især med træningscentret for børn og unge der bl.a. at fysio- og ergoterapeuter eller andre med særlig indsigt i barnets potentialer og begrænsninger.

Mindfulness giver børnene bedre søvn
Særligt gør hun brug af mindfulness, som er noget hun i høj grad har taget til sig efter et kursus i FOA. Det er godt for både børn og voksne, og hun praktiserer det også sammen med børnene. På den måde kommer de ned i gear, når de får en ærtepose på maven som helst skal ligge helt stille. ”Det er ikke kun os voksne som bliver overstimuleret, det bliver børn også. Efter vi er begyndt at bruge mindfulness sover børnene bedre, og de er generelt mere rolige”, fortæller Yvonne med stor overbevisning. Yvonne kan mærke, at hun gennem årene har oparbejdet en bred erfaring med små børn, og dertil kommer den viden hun har erhvervet sig via uddannelsen og kurser. Det sker også at andre dagplejere ringer til hende for at få gode råd. Senest gav hun et godt råd til en dagplejer, der havde et barn som ville bide og det er jo rart, hvis andre kan bruge min viden, siger den videlystne dagplejer.

Senest redigeret den 26.08.2016

Skriv en kommentar på Facebook