Fællestillidsrepræsentant, Torben Sejrup
Fællestillidsrepræsentant Torben Sejrup
Foto: Inge-Marie Krøier

Hjemmeplejen i Rebild: FOA arbejdsmiljøindsats har potentiale

Møder har båret frugt, men Torben og de ansatte venter fortsat på at mærke den fulde effekt af de forandringer, som gerne skulle give den fornødne tid til arbejdet.

Fællestillidsrepræsentant Torben Sejrup har opnået nogle gode aftaler med ledelsen af hjemmeplejen i Rebild Kommune. Nu er håbet blot at de ansatte på sigt kan mærke det på arbejdsmiljøet. Det hele startede med besøg i hjemmeplejedistrikternes grupper i Rebild. Møderne var planlagt i samarbejde med de lokale tillidsrepræsentanter, og her mødte cirka halvdelen af de ansatte op. På møderne spurgte Torben ind til arbejdsmiljøet og endte med at skrive 8-10 sider med notater, som han før jul gav til ældrechef Gytte Gade.

Indsats har båret frugt
Nogle af de emner som Torbens mange FOA-kolleger kom med drejede sig om alt fra trivsel til kørelister og manglende hænder til at udføre opgaverne. Gytte Gade og Rebild Kommune har gjort en stor indsats for blandt andet at tilpasse kørelisterne, så der fremover bliver afsat tid til kørsel fra borger til borger. Det er dog ikke alle steder, at det er indført endnu og det skyldes bl.a. at de ansatte i første omgang er blevet sat til at dokumentere den tid de reelt bruger på kørsel. De ansatte håber, at der herefter vil komme en løsning som fremover gør det muligt at nå alle opgaver hos borgerne, at klare kørsel og dokumentation inden for arbejdstiden. ”Ledelsen har lyttet til de ansatte og læst den lange liste med forbedringspunkter, og det er rigtig positivt, når man tænker på, at ét enkelt møde satte processen i gang,” fortæller Torben. Nu venter Torben og de ansatte på, at de kan mærke forandringen, så der bliver den fornødne tid til arbejdet.

Rebild: Ansatte i hjemmeplejen knapt så pressede...

Positivt at ytre sig om arbejdsmiljøet
De ansatte har i den grad klædt ældrechefen på med viden om, hvordan det står til for de FOA-ansatte på social- og sundhedsområdet. Torben fortæller, at han på det seneste møde med Gytte Gade og distriktslederne oplevede at kommunen har planer om at bruge den nye viden fornuftigt. Ældrechefen har sat rigtig meget i værk og fået styr på de mest presserende indsatsområder. Ifølge Torben har ledelsen indtil nu brugt den nye viden fornuftigt, og på det seneste har kommunen ansat mere personale for at afhjælpe nogle af udfordringerne.

Flere løsninger og flere udfordringer
Et af de punkter som fortsat bekymrer Torben er, at rigtig mange kører i egen bil selvom bilen ikke er forsikret til arbejdsmæssig kørsel for Rebild Kommune. Dertil kommer at ruter på 17 kilometer var markeret som cykelruter, men de ruter kunne kun gennemføres efter tidsplanen i teorien. Det har kommunen erkendt, og de har derfor leaset 9 ekstra biler samt nogle elcykler.

Gratis arbejde NEJ TAK
”Gratis arbejde” har været et andet fokuspunkt og som andre steder i landet er der også FOA-ansatte som arbejder gratis i Rebild. Det skal forstås på den måde, at de eksempelvis møder ind før tid for at sætte sig ind i dagens opgaver eller bliver længere for at udarbejde den nødvendige dokumentation. Ifølge Torben er det ukollegialt at arbejde gratis, da det kan være med til at holde arbejdsløse kolleger væk fra arbejdsmarkedet og så giver det ledelsen et urealistisk billede af forholdet mellem arbejdstid og arbejdsopgaver.

Initiativer skal understøtte et bedre arbejdsmiljø
Torben håber, at initiativet får en afsmittende effekt på arbejdsmiljøet. Han ved, at der er taget gode beslutninger til fordel for de ansatte, men understreger, at der stadig er udviklingspotentiale når det angår arbejdsvilkårene. Undervejs har Torben haft tæt samarbejde med FOA og han understreger, at det er FOAs fortjeneste at indsatsen umiddelbart ser ud til at give resultater.

Faglig sekretær Anne-Grethe Sveistrup har store roser til Torben Sejrup og de mange tillidsvalgte i Rebild Kommune. ”Det er godt at se, at deres arbejde bliver taget alvorligt af ældrechefen, og vi vil følge udviklingen tæt, og så håber jeg, at FOAs medlemmer kommer til at mærke det på et forbedret arbejdsmiljø.

 

Skriv en kommentar på Facebook