Gerda Jacobsen foran fotos fra sommerens minder fra tiden campingvogn og fortelt på Fjordglimt i Sennels.
Gerda Jacobsen foran fotos fra sommerhygge i forteltet som giver grobund for nye snakke om ferieminder.
Foto: Inge-Marie Krøier

Oplevelser giver grobund for samtaler og glæde på Fjordglimt

Demens: På Fjordglimt er de klar til at gentage initiativ der højner livskvaliteten for ældre med demenssygdomme.

Aktivitetsmedarbejder Gerda Jacobsen arbejder på Fjordglimt i Sennels, hvor de udelukkende har demente beboere, og denne sommer havde de et rigtig fint initiativ, som fik samtalerne på gled. Gerda fortæller, at idéen med at anskaffe en campingvogn opstod spontant, og grundtanken var at gøre noget som fik de demente beboere til at mindes gode sommerferier. Sommeren 2017 var ikke just den mest solrige, men det var som om solen alligevel skinnede i forteltet, når der blot blev serveret hotdogs – eller var ekstra tid til at sidde sammen med beboerne.

Med få midler blev ferieminder bragt til live
”Min tanke var at lave et initiativ som fik beboerne til at mindes deres unge dage, og det handler om at finde frem til de øjeblikke igen,” fortæller Gerda Jacobsen. Det bedste ved initiativet var, at de fik det lille projekt på skinner med ret få midler. Campingvognen stod ved Fjordglimt i 14 dage, og det var her, der blev drukket formiddagskaffe og delt historier fra tiden før de fik demens. Gerda fortæller, at det skabte nogle rigtig gode samtaler – nogle fortalte om ture til Jesperhus og andre mindedes en campingtur til Belgien, hvor de gik hærvejsmarch. Trods for den korte gåtur fra eget hus og til campingvognen kunne beboerne bagefter bemærke: ”Hvor var det en dejlig sommertur.” Her gjorde forteltet den store forskel, og Gerda kan kun opfordre andre ansatte på plejecentre at finde på lignende ideer som ikke nødvendigvis kræver det helt store af hverken beboere eller ansatte.

Forteltet skabte en særlig glæde
Gerda fortæller, at de har 34 beboere og to aflastningsstuer på Fjordglimt, og derudover har de plads til 12 dagcentergæster som typisk kommer i aktivitetscentret. Gerda er fortrinsvis aktivitetsmedarbejder for husets beboere og raske borgere i Sennels og omegn. Hun er meget positiv over reaktionerne på initiativet og fortæller, at der blev skabt en særlig glæde i forteltet. Her kunne de ansatte snakke med beboerne men også gøre faglige observationer. Selvfølgelig var der borgere som ikke kunne rumme at være en del af den oplevelse, men for langt de fleste var det en rigtig god oplevelse. På Fjordglimt lever de stadig højt på tiden i forteltet, da de ansatte tog en masse billeder, som de dagligt kan kigge på og derfor stadig taler om. På den måde kan de mindes en fælles oplevelse længe også selvom campingvognen og forteltet kun stod ved Fjordglimt i 14 dage.

Hygge i forteltet med pølser og brød. 

 

Hygge i forteltet med pølser og brød.

Livagtige fiberdyr skaber samtaler
Gerda prøver året rundt at skabe grobund for samtaler med beboerne, og derfor har hun over tid købt en flok livagtige glasfiberdyr som står udenfor på Fjordglimt. Dyrene er i høj grad med til at udløse nye samtaler, og de vækker nogle svage spor eller minder til live hos mange af beboerne. Gerda fortæller, at de måske mindes, at de havde harer på marken da de var yngre, og på den måde får de noget at tale om, hvis de ikke længere kan huske, hvad de fik til frokost eller hvad der skete dagen forinden.
Gerda fortæller, at hun og de øvrige kolleger har ret frie hænder, når det gælder aktiviteter for beboerne, og set i bakspejlet føler Gerda, at de gode oplevelser de alle har sammen, gør stedet til et rigtig godt sted at bo og arbejde. Oplevelsen med campingvognen har været med til at styrke sammenholdet mellem alle på Fjordglimt.  Gerda fortæller også, at de ofte kører med bussen ud i landskabet, og hvis de møder får langs vejen – ja så kan de sige: ”jamen så er det her jeg bor,” og på den måde understreger Gerda, er det vigtigt hele tiden at skabe billeder for beboerne som bidrager til at nye samtaler opstår og gør, at de bevarer sproget i længere tid.

Livagtige glasfiberdyr 

 

Livagtige glasfiberdyr udløser nye samtaler på Fjordglimt.

Oplevelser og sang kan gøre en forskel
Gerda har været i jobbet siden 1995, så hun har mange erfaringer med i bagagen, og hun understreger, at det ofte er de små ting som kan sætte samtaler i gang blandt demente. Hendes erfaring er, at oplevelser, musik eller sang kan gøre en verden til forskel, og derfor er hun også rigtig glad for at kunne fortælle, at hyggen i forteltet var en stor succes. Gerda er allerede ved at planlægge hvordan det skal være i 2018, og muligvis skal nogle af beboerne sove i campingvognen, så der bliver tale om en miniferie, siger Gerda med et stort smil. Hun og kollegerne har fået ros efter initiativet, og selvom hun fik ideen, så understreger hun, at det aldrig var gået uden opbakning.

Med i dagligdagens gøremål
Gerda fortæller, at hun som ansat i høj grad bruger sig selv for at give beboerne den bedste hverdag. Hun bruger krop, øjne og mimik for at udtrykke, at hun vil de demente. I alt hvad hun gør indtænker hun beboerne, og når de eksempelvis sætter blomster på bordene, bruger hun gerne Madam blå, da det skaber minder og sætter samtalen i gang. Det samme gælder, når de laver noget genkendeligt sammen med de demente – når de skræller kartofler, bager småkager eller boller – alle dagligdagsting som minder dem om det gode hverdagsliv som de selv har levet.
Hun og kollegerne skaber sammen de gode rammer for beboerne og det kan de, fordi de som ansatte har haft god mulighed for at udvikle sig via kurser. Hun fortæller, at hun selv har haft glæde af et kursus i mindfulness og demonstrerer et særligt klem på skuldrene, som kan skabe ro hos urolige beboerne. ”Det er nogle af de ting der gør, at jeg er glad for at være her – at vi har god mulighed for at tilegne os ny viden og har frie rammer til selv at tage initiativer,” understreger Gerda som allerede har nye planer på bedding for 2018.

To herrer nyder en pølse i campingvognen. 
To herrer nyder en pølse i campingvognen.

 

 

Skriv en kommentar på Facebook