Kristian Gaardsøe - formand for FOA Nordjylland
Kristian Gaardsøe - formand for FOA Nordjylland har skrevet et blogindlæg, som blev bragt i Arbejderen tirsdag den 06. juni 2017.
Foto: Inge-Marie Krøier

Anerkend os - før vi slæber os på pension!

Blot hvert andet FOA-medlem får anerkendelse for deres faglighed og tilmed får de lønstigning i procenter. Det kan og skal gøres bedre.

Der er brug for balance i regnskabet for de mange, som arbejder i højeste gear for at værne om velfærds-Danmark. Der er brug for balance, så det fortsat giver mening at knokle. Desværre bliver langt fra alle faggrupper anerkendt for den store og vigtige indsats, de yder for andre mennesker. Den balance er vi rigtig mange, som arbejder for at få skabt.

 

FOAs medlemmer savner anerkendelse og frygter at blive slidt op i fag, der er fysisk og psykisk krævende.

 

Det drejer sig ikke kun om anerkendelse i kroner og ører - selvom det selvfølgelig også er en vigtig faktor. Nej, det drejer sig også om at blive anerkendt for den faglighed, som medarbejdere hver dag præsterer. I dag er det kun hvert andet FOA-medlem, som oplever, at deres faggruppe får den anerkendelse, de fortjener.

Indsatsen afspejles heller ikke i lønnen, og det er demotiverende for alle de hårdtarbejdende. Sagen bliver ikke bedre af, at faggrupper, som servicerer andre, halter efter lønmæssigt. Lønmodellen er den helt store synder i det spil, og derfor skal parolen lyde: Fra løn i procenter til løn i kroner.

Det er jo sådan, at de højtlønnede altid vil få mest, når lønnen stiger i procenter. Det er både uretfærdigt og med til at cementere og øge uligheden. Nej tak til løn i procenter – den lønmodel fastlåser medarbejdere i en situation, hvor de lønmæssigt ligger under gennemsnittet. Det vil til enhver tid hæmme lysten til at yde en ekstra indsats for hårdtarbejdende lavtlønsgrupper. Anerkendelse via løn er netop en måde, hvorpå vi i Danmark kan investere i velfærden. En investering, der med garanti kommer retur med renter og renters rente.

 

Dertil kommer frygten for opslidning i fag, hvor slid og slæb er hverdag. Opstår der igen usikkerhed om den reelle pensionsalder, så frygter vi, at det bliver endnu sværere at opnå lydhørhed bag Christiansborgs tykke mure. Takket være 3Fs kampagne ”Fair pensionsalder” blev der slået hul i murene.

3F, FOA-medlemmer og den danske befolkning fik bremset Løkkes planer om igen at hæve pensionsalderen. Den er jo allerede høj nok! FOAs medlemmer og andre faggrupper med fysisk og psykisk krævende jobs er klar til at levere arbejdskraft, men de accepterer ikke nedslidning, udbrændthed og sygdom, før de slæber sig på velfortjent pension.

 

Derfor var det godt at se, at Thulesen Dahl & Frederiksen kom til fornuft og var med til at standse Løkkes plan om at hæve pensionsalderen. Men desværre skal vi nok ikke tage glæden på forskud. I Velfærdsforliget fra 2006, som DF og S er med i, er det aftalt, at pensionsalderen sættes op i takt med, at den gennemsnitlige levealder bliver højere.

 

Kære politikere: Skab balance i regnskabet, så hårdtarbejdende med lave lønninger får anerkendelse. Skab balance, så de får lønstigninger målt i kroner og ikke i procenter. Det vil være et længe ventet cadeau til de, som hver dag arbejder hårdt for at klare sig raske igennem, til de når den længe ventede pensionsionsalder!


Skriv en kommentar på Facebook