Susan Jørgensen, fællestillidsrepræsentant på Aalborg Universitetshospital valgt for social- og sundhedsassistenterne på 02-01+Oop - Klinik Hoved-orto
Susan Jørgensen, fællestillidsrepræsentant på Aalborg Universitetshospital valgt for social- og sundhedsassistenterne på 02-01+Oop - Klinik Hoved-orto
Foto: Inge-Marie Krøier

Assistenterne udvikler kompetencerne på AUH

Fællestillidsrepræsentant Susan Jørgensen fortæller, at de på sygehuset har et kompetenceudvalg* og det blev nedsat, da social- og sundhedsassistenterne skulle erhverve sig et medicinmodul.

Udvikling og flere kompetencer 

Netop medicinkurset blev taget rigtig godt imod af såvel ledelsen som de fleste social- og sundhedsassistenter. Modulet var af en uges varighed, og efter Susans vurdering, var det et meget komprimeret kursus. Det handlede bl.a. om medicinregning som giver social- og sundhedsassistenterne viden og indsigt i de udregninger som de kan møde i det daglige arbejde. Det kan eksempelvis dreje sig om at udregne hvor meget medicin en patient skal have, hvis man går fra tablet til mikstur. Medicinmodulet blev afsluttet med en prøve, og for Susan var det rigtig godt at få det genopfrisket. Kurset er også brugbart selvom man ikke selv laver udregninger i det daglige. Det handlede nemlig også om at observere bivirkninger hos patienterne – en opgave som social- og sundhedsassistenter konstant arbejder med. Den store gulerod for social- og sundhedsassistenterne har været genopfriskning men også udvikling af deres eksisterende kompetencer. 

Vær åben overfor uddannelsestilbud
Susan Jørgensen er overbevist om, at kompetenceudvikling er vejen frem for social- og sundhedsassistenterne. ”Øger vi kompetencerne, så tror jeg, at vi kan få lov til at varetage nye funktioner i fremtiden. Jeg tror, at der er opgaveglidning på vej med det nye supersygehus. Og derfor er det vigtigt, at kompetenceudvalget og FOA-medlemmerne på sygehusene er åbne overfor de tilbud der måtte melde sig i fremtiden,” understreger fællestillidsrepræsentanten. Susans vurdering er, at der fremover vil komme flere IT-kurser og måske nogle praktiske kurser, hvor social- og sundhedsassistenter får ansvar for væske og medicingivning intravenøst. 

Pædagogik & kommunikation: Svært men godt
Det seneste kompetenceudviklingsprojekt er et akademimodul i pædagogik og kommunikation på UCN målrettet de ansvarlige praktikvejledere for social- og sundhedseleverne. 27 social- og sundhedsansatte har været på uddannelse, og selvom Susan har hørt, at det har været meget svært, så er det hendes klare fornemmelse, at det også har været rigtig godt. Kurset var målrettet regionen og efter blot 6 undervisningsdage var de klar til at aflevere et projekt og gå til eksamen.

Læs om Betina som tog uddannelsen i pædagogik og kommunikation:

Aalborg Universitetshospital: Elevansvarlig klædt på til arbejdet med elever

Rotationsprojekt
I forbindelse med uddannelsen i pædagogik og kommunikation var FOA Nordjylland involveret, da der var tale om et rotationsprojekt, hvor social- og sundhedsassistenter uden arbejde fik lov til at vikariere mens de ansatte var på uddannelse. I den forbindelse blev der ansøgt kompetencemidler i en samlet pulje.

"Hospitalsledelsen har tilskyndet de ansatte til at øge kompetencerne, og alle har ydet en ekstraordinær indsats for at få kompetenceudviklingsprojekterne til at lykkes. Stor ros til AUH fra FOA som sammen med de tillidsvalgte flere gange har opfordret politikerne, hospitalsledelsen og alle ansatte til at gøre noget ekstra for at social- og sundhedsassistenterne kan bibeholde den faglighed, som de i virkeligheden er uddannet til. Vi kan kun opfordre alle til at fortsætte de gode takter, som gør det attraktivt at være ansat på sygehusene. Her ville ekstra hænder i øvrigt gøre underværker for patienter som ansatte,” udtaler sektoransvarlig Jesper Hermansen fra FOA Nordjylland.



Hvem er repræsenteret i kompetenceudvalget? *

  • Lisbeth Kjær Lagoni, sygeplejefaglig direktør
  • Tina Marie Aarup, uddannelseskoordinator for vejledere, der har social- og sundhedsassistentelever
  • Mette Cassøe
  • Afdelingsledere på Aalborg Universitetshospital
  • Susan Jørgensen, FOA fællestillidsrepræsentant på Aalborg Universitetshospital
  • SOSU Nord
  • Jobcenter Aalborg