Cykler bevilget efter inddragelse af politikerne i Vesthimmerland
I Vesthimmerlands Hjemmepleje er begejstringen stor efter at de har fået el-cykler til alle ruter i kommunen. Det er en sejr for arbejdsmiljøet i cykelgrupperne. Det der startede som et ønske blandt fra medarbejderne i Løgstør blev til et fælles projekt for medarbejdere, ledelse og tillidsvalgte i hele kommunen.
Af: Inge-Marie Krøier
Bevillingen kom i stand efter sidste års cykel-happening, hvor medarbejderne i hjemmeplejen, inviterede lokale politikere til at forcere bakkerne i Løgstør by. Nogle på el-cykler, nogle på almindelige cykler hvor de skulle følges ad op og ned ad bakkerne selvfølgelig på tid. Den cykeltur overbeviste politikerne. Cyklerne blev bevilget sidste år ved forhandlingerne i 2017 til budget 2018, og de sidste cykler kom i august i år.
Den største hurdle i processen har været at have forståelsen af, at en cykel er et arbejdsmiljøredskab, når den skal benyttes i arbejdstiden. En cykel er ikke bare en cykel, og en køreliste bliver ikke planlagt efter antallet af bakker, modvind eller trafik. Forventningen er, at kørelisten bliver nået som planlagt uanset cyklens beskaffenhed. Med en blandet cykelpark opstod der et skisma mellem kollegerne - for hvem havde mest ret til en elcykel? Den kollega som skule forcere flest bakker, cykle længst eller havde ondt I knæet?
Færre belastninger
Arbejdsmiljørepræsentant Lone Christiansen fortæller, at der i første omgang var fokus på elcykler til de ansatte som cykler på bakker eller kører længere ture. Men i en fleksibel og foranderlig hverdag hvor man ikke kan tage højde for hvordan forholdene er, blev de overbevist om, at en elcykel er godt for alle medarbejdere. Elcyklen gør at medarbejderen ikke skal træde hårdere i pedalen ved modvind eller når tiden er knap. Det er medvirkende til, at kroppen ikke bliver så hårdt belastet mellem opgaverne ved borgerne. ”Og som arbejdsmiljørepræsentant er jeg meget bevidst om at skåne kollegerne for belastninger igennem hele arbejdsdagen, ikke kun når vi er hos borgerne. Og at cykle kan især belaste knæ, ankler og håndled,” siger Lone.
Hun er begejstret for elcyklerne og roser det samarbejde de har haft på arbejdspladsen, i LokalMED og på tværs af hjemmeplejen. ”Snart slutter vi en lang og spændende proces med fokus på elcykler og sparringen med kollegerne har været alfa omega,” fortæller Lone synligt tilfreds. Desværre er en elcykel ikke svar på alle udfordringer. Selvom en elcykel hjælper i modvind, er det ikke en flyvemaskine. Konsekvensen når kørelisten bliver ekstra presset, hentes der stadig ekstra tid ved at forkorte ansigt til ansigt tiden.
Retningslinjer for cykelgruppen
Siden bevillingen har de tillidsvalgte arbejdet hårdt på at udarbejde retningslinjer for brugen af cyklerne. De skal bl.a. være med til at sikre det gode arbejdsmiljø, sikre vedligehold, forebygge uheld, uhensigtsmæssige belastninger og smerter efter cykling. Social- og sundhedshjælper Karina Kristensen er godt tilfreds med de retningslinjer som bl.a. slår fast, at alle i hjemmeplejen skal bruge cykelhjelm. Hun fik selv en slem forskrækkelse i forbindelse med en ulykke. Heldigvis uden mén, men hun husker den tydeligt den dag, hvor hun endte på kølerhjelmen af en bil. En ansat har fået elcyklen op på hele 41 kilometer i timen, og med den fart er det godt, at hjelmen er obligatorisk. Det vil øge sikkerheden betragteligt, og hverken Lone eller Karina mener, at der skal jongleres med helbredet, og derfor er de også ret firkantede på den vedtagne beslutning.
Cykelvejledere på vej
I fremtiden har de ikke blot forflytningsvejledere i Vesthimmerlands Kommune, men de får også uddannet cykelvejledere. De skal uddannes, så de kan klæde kollegerne på til brugen af almindelige cykler såvel som elcykler. Vejledere skal være i stand til at indstille cyklerne korrekt, så uhensigtsmæssige belastninger undgås. De skal desuden informere om, hvordan cyklerne skal bruges så risiko for skader og ulykker mindskes.
Karina tilføjer, at det er vigtigt, at de ansatte som cykler hver dag har egen cykel, så indstilling af styr og sadel altid er korrekt. De håber, at deres arbejde med en cykelvejledning smitter af på udgrupper i og udenfor kommunen.
Ekstra tøj på ønskesedlen!
I dag får det cyklende personale den samme tøjpakke som de kolleger der arbejder på plejecentrene. Det er ikke optimalt, da vilkårene for arbejdsdagene er meget forskellige. Derfor er næste opgave for de ansatte at kæmpe for nye tøjpakker til cyklende i udegrupperne. Karina slutter af med at rose arbejdsgruppen for at kæmpe for cyklerne, kæmpe de ansattes sag og ikke mindst for at få cykel-projektet på skinner.
Cykelfest med nye ønsker til politikerne
I Løgstør er de uden tvivl stolte af de nye elcykler, og det vil de fejre med en cykelfest. Festen finder sted den 10. oktober hos hjemmeplejen i Løgstør. Her vil de invitere de politikere som var med til at prøve de gamle cykler for et år siden, og derudover er FOA Nordjylland inviteret. Fællestillidsrepræsentant Anna-Grethe Sperling er rigtig glad for at politikerne så udegruppens behov for cykler. Hun glæder sig over at det mål blev nået i fællesskab. Det skal fejres. Særligt at et medarbejderønske blev til en fælles opgave for hele arbejdspladsen. Projektet har givet anledning til nye ønsker om forbedringer af arbejdsmiljøet. Fællestillidsrepræsentanten kan bl.a. nævne: tøjpakke til medarbejderne der matcher vilkårene, fokus på køretid, fokus på rekruttering, fastholdelse af kolleger og ønske om en formiddagspause.
Konstruktivt samarbejde
Hjemmeplejerleder Louise Post har stor respekt for det engagement de tillidsvalgte og medarbejdergruppen har lagt i processen. Det har været vigtigt at sikre medinddragelse i hele processen, og medarbejderne har selv valgt den cykel der er købt hjem. Louise fortæller, at det har været motiverende at være en del af det konstruktive samarbejde. Og drøftelserne om hverdagen i hjemmeplejen med de lokale politikere har også været inspirerende – særligt fordi det skete på hjemmeplejens hjemmebane.
Ros til sammenhold og gejst fra FOA
FOA Nordjyllands Jesper Hejlman Hermansen takker for invitationen til cykelfest og roser de tillidsvalgte og kollegerne i udegruppen for sammenhold fra start til slut. ”Med sammenhold og gejst har de i Løgstør troet på, at initiativet ville lykkedes, og så har de tilmed gjort det på en anderledes og frisk måde. De har givet politikerne syn for sagen og missionen lykkedes,” fastslår Jesper Hejlman Hermansen fra FOA Nordjylland.