Liselotte Kjærup-Nielsen

Foto: Inge-Marie Krøier

Pressemeddelelse

Hjemmepleje Aalborg: Ikke bekymrende opgaveglidning, men den rigtige!

FOAs sektorformand Torben Hollmann mener, at den eneste rigtige løsning på den kommende arbejdskraftmangel i plejen, er rekruttering af social- og sundhedsansatte og dermed flere uddannede.

På én og samme tid er jeg meget enig og samtidig meget uenig.

Jeg mener, at uddannelse er vejen frem, men realistisk set, så vil det tage årevis at få uddannet det antal, vi kommer til at mangle på landsplan. I 2026 vil vi mangle ikke færre end 40.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, og derfor er det helt urealistisk, hvis der kun er fokus på én løsning.

Esbjerg Kommune har for nylig meldt ud, at de vil uddele al visiteret rengøring til rengøringsassistenter – noget Torben Hollmann betegner som en bekymrende opgaveglidning - bekymrende fordi han mener, at det kræver sundhedsfaglige kompetencer. Min påstand er, at de ansatte i rengøringsenheden i Aalborg Kommune allerede besidder de kompetencer.

Uddannelse af det manglende sundhedspersonale kan ikke ske med et snuptag, og i Aalborg Kommune ville det tage mindst ti år! Det til trods for, at FOA Nordjylland sammen med de tillidsvalgte har tilkæmpet sig 24 ekstra uddannelsespladser på SOSU Nord. Problemet er, at mange sundhedsansatte ønsker at gå på efterløn og endnu flere at gå på pension i de kommende år. Desuden er det et faktum, at mere end hver fjerde, som påbegynder en SOSU-uddannelse, frafalder undervejs.[1] Det er et stort problem, og derfor er opgaveglidning en tilfredsstillende løsning, som Aalborg Kommune har benyttet sig af siden 1993.

I rengøringsenheden arbejder knap 150 ansatte, og vi har både ‘varme hænder’ og store faglige kompetencer. Jobbet kræver vores faglige viden om rengøring samt stort overblik og gode planlægningsevner. Ledelsens fokus på kompetenceudvikling har betydet, at rengøringsenheden siden 2014 har gennemgået flere længerevarende uddannelsesprojekter varetaget af kommunens egne eksperter, herunder demenssygeplejersker.

Med øgede kompetencer i bagagen kan vi med stolthed kalde os professionelle. Vi varetager rengøringsarbejdet og de nødvendige observationer hos den enkelte borger i hjemmeplejen. Uddannelsesprojekterne har ud over grundlæggende fagviden klædt os på til at vurdere brandforebyggelse, vurdere sikkerhed i forbindelse med brand samt forebyggelse af faldulykker. Vi er uddannede i førstehjælp og brug af IT, og dertil kommer et længere forløb om vurdering af borgernes almene helbredstilstand, hvor alle har tilegnet sig værktøjer til tidlig opsporing af sygdomstegn hos ældre. Det gør, at vi kender til de sygdomstegn og funktionsevner som vi skal holde øje med hos de ældre borgere. Dertil kommer indføring i psykiske lidelser og ensomhed – alt i alt det som gør, at vi kan lave alle de nødvendige hverdagsobservationer. Endelig er tredive af mine kolleger uddannet mentorer, som modtager alle social- og sundhedshjælperelever i de første tre uger af praktikken. Vi er mere end godt kvalificerede til at udfylde pladsen for det sundhedspersonale, der også er brug for. Lad os gøre det vi både er kvalificeret og uddannet til, og anerkend at opgaveglidning fra sosu’er til ’ufaglærte hjemmehjælpere’ kan være en acceptabel løsning!


Skriv en kommentar på Facebook