Ellen Hansen, Morsø Afklaringscenter
Ellen Hansen tillidsrepræsentant på Morsø Afklaringscenter
Foto: Inge-Marie Krøier

Tilgodese os i OK18, så vi får lyst til at fortsætte

Arbejdsgiverne er godt klar over, at der bliver et rekrutteringsproblem og netop efterspørgslen på ar-bejdskraft på FOAs område burde få dem til at gøre det attraktivt at arbejde her og tilgodese os i over-enskomstforhandlingerne!

Lad os beholde seniordagene
Sådan siger Ellen Hansen, der netop havde afsluttet uddannelsen til social- og sundhedsassistent i 2008 - sidste gang der var strejke på det offentlige område. Dengang var hun ikke selv udtaget til strejke, men Ellen husker tydeligt, at hun og kollegerne var med i et optog, hvortil der var lavet bannere. I forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2018 er Ellen og kollegerne på Morsø Afklaringscenter udtaget til strejke, og hun er tillidsrepræsentant på arbejdspladsen. Hun fortæller, at de gør alt for at bevare roen indtil de ved, om en strejke bliver aktuel eller ej. ”Vi prøver at forklare hvad en evt. strejke kan komme til at handle om, og så forklarer jeg, at det ikke drejer sig om, at vi ønsker en ublu høj løn. For nogen af os drejer det sig faktisk blot om, at vi gerne vil beholde vores seniordage, så vi kan holde til at arbejde hele arbejdslivet. Derudover er der brug for en lavtlønspulje, så vi ikke bliver hægtet helt bagud lønmæssigt,” understreger Ellen. Hun tilføjer, at der er brug for, at vi gør det så attraktivt at arbejde inden for FOAs område, at det også er muligt at tiltrække arbejdskraft i fremtiden, og at der er større sandsynlighed for, at vi kan holde på de som har uddannet sig indenfor området. Ifølge Ellen så er det de færreste udenfor området der tænker på, at vi arbejder i blandede vagter, og at det har en pris for os ansatte og vores familier. Det ville være dejligt, hvis det også blev værdsat ved forhandlingsbordet til overenskomstforhandlingerne.

”Jeg er sikker på, at vores borgmester i Morsø Kommune ville sige, at parterne skulle gå til forhandlingsbordet. De er godt klar over, at der bliver et rekrutteringsproblem og netop efterspørgslen på arbejdskraft på FOAs område burde få dem til at gøre noget, så vi kunne blive tilgodeset,” siger Ellen. Hun nævner, at der jo er nogle store årgange som snart stopper på arbejdsmarkedet, og så vil der blive efterspørgsel på arbejdskraft. Der er mange som eksempelvis ikke ønsker fuldtid, da de simpelthen ikke kan holde til det. Der er kort og godt brug for gode vilkår for os som arbejder i faget. Heldigvis har vi et godt samarbejde i MED og de lytter til os her, men det er der også brug for i overenskomstforhandlingerne. Bliver forhandlingerne ikke ført på en god måde, og opnår vi ikke et rimeligt resultat, ja så kan det klart blive et problem at rekruttere fremover vurderer Ellen Hansen.

Hvad er I optaget af?
Som svar på spørgsmålet - hvad kollegerne er mest optaget af, så peger Ellen på nødberedskabet, men på den anden side, så tager de det stille og roligt, da de kun har akutpladser på centret, hvilket betyder et stort behov for hjælp, ernæring og pleje, og de har kun interesse i at gøre det ordentlig. Vi støtter op om, at vi er udtaget til strejke, og at det drejer sig om de generelle vilkår, da hun fortæller, at de har det rigtig godt på Morsø Afklaringscenter. Hun mener også, at de har et godt netværk blandt de tillidsvalgte, så hun er overbevist om, at de nok skal få søsat nogle gode aktiviteter – om ikke før så under strejken.

Modvirk nedslidning – også i OK18
Ellen fremhæver, at det hun mener er væsentlig i overenskomstforhandlingerne er, at vi kan få lov til at beholde seniordagene. Hun er ét af de medlemmer som har fået ændret ved efterlønnen, og hvis hun og andre skal være længere på arbejdsmarkedet, så mener hun at det er forfejlet, hvis man vil fjerne de gode seniorvilkår eller udsætte dem. Nedslidning for FOAs medlemsgrupper kan ses på bundlinjen og det må også være i arbejdsgivernes interesse at højne arbejdsmiljøet og undgå nedslidning.

Dialogskabende aktiviteter
Hvilke aktiviteter som de vil sætte i værk i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger, har de endnu ikke besluttet. Ellen foreslår, at der kunne blive bagt kager og serveret kaffe som kunne være tiltænkt de pårørende. På den måde kunne der blive en dialog med den almindelige befolkning om de emner der er på spil i forhold til OK18. Det er også af stor betydning, at få opbakning fra de FOA-kolleger som ikke er udtaget til konflikt. 

"Det er godt, at der er medlemmer som Ellen der udbreder kendskabet til de udfordringer FOAs medlemmer står i - både når det gælder seniorordning, nedslidning og løn. Der er brug for at den danske befolkning bakker op om de offentligt ansatte, hvis overenskomstforhandlingerne i forligsinstitutionen skal bære frugt. Netop den opbakning kan være udslagsgivende for et godt resultat i den sidste ende," understreger formand i FOA Nordjylland Kristian Gaardsøe.