Brug din arbejdsmiljørepræsentant!
I FOA er over halvdelen af de tillidsvalgte arbejdsmiljørepræsentanter (AMR). De gør en stor indsats ude på arbejdspladserne – for at sætte fokus på arbejdsmiljøet og for at forbedre det.
Leif Vestbjerg-Nielsen, faglig sekretær i FOA Nordjylland opfordrer alle medlemmer til at bruge deres AMR - og alle AMR til at deltage i uddannelse og temadage, når det er muligt!
Af: Inge-Marie Krøier
Hvervet som AMR er vigtigere end aldrig før - ikke mindst i kraft af de mange besparelser som næsten alle FOAs områder har været ramt af. Og i den forbindelse er det også vigtigt, at få din AMR med på banen. Nogle arbejdsmiljørepræsentanter føler sig oversete, og derfor vil vi i FOA opfordre alle – både kolleger og ledelse - til at gøre brug af deres nyttige viden og deres erfaringer.
Brug din arbejdsmiljørepræsentant!
I FOA Nordjylland er over halvdelen af de tillidsvalgte - arbejdsmiljørepræsentanter (AMR). De gør en stor indsats ude på arbejdspladserne – for at sætte fokus på arbejdsmiljøet og for at forbedre det. Hvervet som AMR er vigtigere end aldrig før - ikke mindst i kraft af de mange besparelser som næsten alle FOAs områder har været ramt af. Og i den forbindelse er det også vigtigt, at få din AMR med på banen, derfor vil vi i FOA Nordjylland opfordre alle – både kolleger og ledelse - til at gøre brug af deres nyttige viden og deres erfaringer.
Styrk AMR-hvervets prestige
I en undersøgelse udarbejdet af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) fortæller mange AMR, at de savner, at AMR-posten bliver anerkendt og får samme status som tillidsrepræsentantposten. Det gælder både af fagforeningen og af ledelsen. Og det er da væsentlig, at vi også i FOA er opmærksom på den problemstilling, og derfor vil vi gerne være med til at styrke AMR-hvervets prestige og anerkendelse. Alene det at vi taler om det kan forhåbentlige flytte fokus. At FOA eller kollegerne netop kontakter AMR, når det gælder arbejdsmiljø og gør brug af deres viden og deres erfaring.
AMR gør en forskel for kollegerne
"Undersøgelsen viser også, at halvdelen af alle AMR i FH føler, at de i høj grad eller meget høj grad gør en forskel for deres kolleger. Det er meget positivt, og den indsats sætter FOA stor pris på, og det vil jeg gerne rose arbejdsmiljørepræsentanterne for", siger Leif Vestbjerg-Nielsen, faglig sekretær i FOA Nordjylland. De går forrest for arbejdsmiljøet og sætter den på dagsorden. De kan dog ikke gøre det alene – de har behov for at blive involveret i arbejdsmiljøet og føle, at de har kollegernes fulde opbakning til deres arbejde.
Uddannelse og tid til AMR-arbejdet
Uddannelse for AMR er centralt for, at de kan løse de opgaver, der fylder på arbejdspladsen. En undersøgelse viser, at stort set alle AMR får den lovpligtige tre-dags grunduddannelse, men at kun godt halvdelen bliver tilbudt den årlige halvanden dags efteruddannelse, som blev indført i 2010. Derudover mener knap halvdelen (46%), at mere uddannelse i arbejdsmiljø kan være med til at styrke deres position på arbejdspladsen.
Er der arbejdsmiljørepræsentanter som mangler viden på området, så er de selvsagt altid velkommen til at hente sparring og faglig hjælp i FOA Nordjylland eller finde sammen med andre arbejdsmiljørepræsentanter og udveksle erfaringer.
Øget tempo og tidspres går udover arbejdsmiljøet
Hvornår er det så man kan bruge en arbejdsmiljørepræsentant? Det kan man eksempelvis når fagligheden bliver påvirket af et øget tempo! Lider fagligheden et knæk, går det udover de opgaver der skal løses eller de borgere som har hårdt brug for hjælp. Kort og godt må den enkelte medarbejder gå på kompromis, og det har FOAs medlemmer det dårligt med. En forringelse af fagligheden får ofte indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø og stressniveauet på en arbejdsplads, og her kan AMR spille en afgørende rolle. Arbejdsmiljørepræsentanter er klædt på til at tage dialogen på arbejdspladsen. De går gerne forrest for at forbedre arbejdsmiljøet og skabe et godt klima, og derfor er det vigtigt, at de bliver hørt og lyttet til ude på de enkelte arbejdspladser.
Tilmeld dig temadag nu!
Den 30. september er der planlagt en rigtig spændende temadag for arbejdsmiljørepræsentanter. Du kan bl.a. høre om forebyggelse af psykisk vold v/psykolog Pia Ryom, forebyggelse af fysisk vold, APV, når skaden er sket og meget mere.
Temadag 30. september 2019 (Tilmelding sker efter først-til-mølle-princippet!)