Social- og sundhedshjælper, Tommy Gramkov
Uden FOA Nordjylland, var jeg slet ikke nået i mål, og derfor var det også en skelsættende dag, da jeg 1. juli 2019 fik tilkendt førtidspension, fortæller Tommy Gramkov.
Foto: Inge-Marie Krøier

FOA hjalp da Tommy blev sygemeldt

Mens Tommy Gramkov var sygemeldt fra arbejdet, følte han ofte, at han var et nummer i køen, når han henvendte sig til kommunen. Derfor var det en befrielse, at få FOA Nordjyllands socialrådgiver med på sidelinjen.

Tommy er uddannet social- og sundhedshjælper og fik efter et langt sygdomsforløb diagnosen urinsyregigt, og han indrømmer, at han meget sjældent taler om sin egen sygdom, da han ikke ønsker at andre skal have medlidenhed med ham. Og det selvom hans nærmeste ofte opfordrer ham til at fortælle, hvordan han har det. 

Sygdom blev et markant bump på vejen
Tommy fortæller, at han har været på arbejdsmarkedet siden han var tretten år. Derfor kalder han det også et markant bump på vejen, da det gik op for ham, at han ikke længere kunne passe jobbet som social- og sundhedshjælper på Storvorde Plejecenter. Tommy havde aldrig tidligere fejlet noget, men fra den ene dag til den anden ændrede det sig, så det var noget af et nederlag.  Han fortæller: ”Uden FOA Nordjylland, var jeg slet ikke nået i mål, og derfor var det også en skelsættende dag, da jeg 1. juli 2019 fik tilkendt førtidspension.”

Fik diagnose tre år efter første anfald
Selve diagnosen fik Tommy først tre år efter det første gigtanfald. Den urinsyregigt som Tommy er plaget af betegnes som særdeles pinefulde smerter i et eller flere led. Han fortæller selv, at sygdommen var et stort nederlag for ham, og han nærer fortsat håb om at vågne op uden smerter. På den anden side må han også være realistisk og indstille sig på, at han må leve med de kroniske smerter resten af livet. Da han i 2005 blev uddannet social- og sundhedshjælper, havde han forventet, at det var et job han skulle bestride indtil pensionsalderen. Sådan skulle det ikke være. 

Det hele startede med et voldsomt gigtanfald tilbage i 2011 – et anfald som betød, at han slet ikke kunne rejse sig. I et forsøg på at mindske de mange smerter blev Tommy opereret i venstre skulder, siden den højre skulder og senest med en operation i hoften. Desværre hjalp operationerne ikke på de mange smerter som Tommy fortsat er plaget af. Udover smerterne fortæller han, at han skulle rumme den proces man bliver en del af, så snart man er sygemeldt i længere tid. Samtaler med ledelsen og med Aalborg Kommune var fremmede for Tommy, og netop derfor satte han stor pris på, at en socialrådgiver fra FOA Nordjylland også deltog.

FOAs socialrådgiver var med på sidelinjen
Tommy fortæller, at det var rigtig godt at have en fra FOA Nordjylland med, da han ellers følte sig ret alene med udfordringerne, selvom han i forvejen havde haft et godt samarbejde med ledelsen. Det var blot anderledes pludselig at sidde overfor ledelsen og ikke ved siden af. Tommy tvivlede også på kommunens hensigter, og tror ikke han havde fået den hjælp han havde brug for, hvis han ikke havde haft FOA Nordjyllands socialrådgiver med på sidelinjen. Han følte at sagsbehandlingen gik langsom, og derfor ringede han til FOA mindst en gang om måneden for at høre, om der var nyt i sagen. For at fremskynde processen gjorde han selv en indsats for at komme i arbejdsprøvning på et plejecenter - det lykkedes og blev sat i værk. Konklusionen blev, at Tommy kun kunne løse lette arbejdsopgaver i ganske få timer, og derfor blev der truffet beslutning om førtidspension, da han ville være alt for ustabil for en eventuel arbejdsgiver. 

Bekymringerne har fyldt meget
Set i bakspejlet havde Tommy mange bekymringer i den periode, hvor han var sygemeldt og sagen kørte. Hovedet var fyldt op med tanker om fremtiden, og af og til var han vågnet midt om natten, fordi han eksempelvis var i tvivl om, hvem han havde talt med hos kommunen. Det skyldtes sandsynligvis de skrækeksempler, som han havde hørt fra andre sygemeldte, hvor kommunerne kun tænkte på at spare penge. ”I lang tid troede jeg, at jeg kunne klare mig selv som dengang jeg var rask, men heldigvis lyttede jeg altid til FOAs socialrådgiver,” understreger et synligt lettet FOA-medlem.

FOA - gør jer lækre!
Tommy er stolt af at være en del af fagbevægelsen, og han fortæller, at han har været arbejdsmiljørepræsentant og i meget kort tid tillidsrepræsentant i FOA. ”Det særlige ved FOA er, at I har stor indsigt i medlemmernes arbejdsliv og de mange FOA-arbejdspladser. Det skal I bruge aktivt, og så skal I blive bedre til at skilte med det I er gode til. Gør jer lidt mere lækre og knapt så langhårede” siger Tommy med et bestemt smil.

Kontakt FOA, hvis du ikke har en tillidsrepræsentant
Hvis du er sygemeldt og udfordret i forhold til en samtale, så kontakt gerne din tillidsrepræsentant. Har du ingen tillidsrepræsentant, så er du velkommen til at kontakte FOA Nordjylland for at få et godt råd, understreger Leif Vestbjerg-Nielsen som er ansvarlig for FOA Nordjyllands arbejdsmiljøenhed.