Maria Kilsgaard Jensen
Maria og kollegaerne ønsker et øget fokus på deres faggruppe.
Foto: Inge-Marie Krøier

Præcision, erfaring og teknisk flair kendetegner neurofysiologiassistenterne

Maria Kilsgaard er neurofysiologiassistent på Aalborg Universitetshospital, og hun er meget stolt af faget, men hun havde blot håbet på, at neurofysiologiassistenterne havde fået en større del af de organisationspuljer som blev forhandlet ved sidste års overenskomstforhandlinger.

I stedet for at være kritiske i forhold til lønforhandlingerne arbejder Maria og kollegerne for at sætte positivt fokus på faggruppen.

Det er dejligt at få ros for det vi gør, men løn ville bare være bedre og noget vi ville huske. Vi neurofysiologiassistenter ønsker en stigning i forhold til det store ansvar vi har, og den faglighed vi besidder. Gid fagligheden afspejlede sig i lønnen,” bemærker Maria.

Hvad laver en neurofysiologiassistent
Kort fortalt udfører en neurofysiologiassistent opgaver som drejer sig om undersøgelser af hjerne, nerver og muskler. De resultater som undersøgelserne giver bruges til at fastslå, om en patient eksempelvis har epilepsi, nerveskade eller en anden neurologisk lidelse. Derudover har de en lang række andre opgaver. På landsplan er der cirka 120 neurofysiologiassistenter, og en af de store udfordringer for faggruppen er, at deres job nogle steder overtages af bioanalytikere. Konkret går frygten på, at bioanalytikerne tager over – også selv om det er neurofysiologiassistenterne der skal lære dem op! En anden udfordring er, at de ikke er autoriserede (modsat læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter), så fremover har de i teorien ikke lov til slå patienterne op i hospitalets interne system, fortæller Maria.

Høj faglighed trods udfordringer med at ajourføre fagligheden
Maria fortæller, at uddannelsen over tid er højnet, og at de udfører undersøgelser selvstændigt. Fagligheden holder de ajour bl.a. via morgenkonferencer, hvor de lærer af de undersøgelser, som de udfører. Det er svært at deltage i uddannelsesforløb i Danmark, da man ofte skal være et bestemt antal deltagere for at det kan gennemføres. Dertil kommer, at de som andre faggrupper er ramt af besparelser, og derfor har uddannelse ringe kår. En sjælden gang imellem sker det, at de kommer afsted på kursus til udlandet, da det oftest er der, det bliver udbudt.

Præcision og erfaring
Det som er afgørende i netop Marias fag er, at de har et højt fagligt niveau. Det betyder nøjagtighed og præcision så elektroder placeres helt præcist. Måske ser det let ud, men da de menneskelige kroppe langt fra er ens, kræver det også en god portion erfaring at udføre de komplicerede øvelser. Dertil kommer, at neurofysiologiassistenter skal have indgående kendskab og flair for den teknologi som det kræver at aflæse resultaterne. Hun fortæller, at de har et stigende antal opgaver og flere og flere patienter henvises til undersøgelse – der er tale om undersøgelser der er med til at diagnosticere patienter.

Teknisk flair og viden om medicin
Maria fortæller, at de som faggruppe har mange selvstændige opgaver, og bl.a. uddanner læger, især neurologer, så de bliver klædt på til at forstå resultaterne af de undersøgelser de foretager. Det sværeste er at udføre selve undersøgelsen og via apparatur og den enkelte patient at tolke og vurdere på selve undersøgelsen.

De har også opgaver med monitorering af patienter, så de eksempelvis ikke får beskadiget rygmarven (medulla spinalis) under en operation. Operationsmonitorering kræver, at neurofysiologiassistenterne har teknisk viden og viden om medicin, og det gælder særligt hvis patienterne får nervemedicin. Marias konklusion er, at det kræver god teknisk flair, god patientkontakt og teknisk interesse at være neurofysiologiassistent. 

Flere undersøgelser kommer til
Hun fortæller, at der løbende kommer flere nye typer undersøgelser og nyt udstyr – eksempelvis en magnetstimulator. Hun og kollegerne monitorerer under flere operationer og hun forventer, at der vil komme flere af de opgaver. Overvågning af patienter har til hensigt at mindske risikoen for mén efter en operation. Maria fortæller, at de også deltager i forskningsprojekter - det kan eksempelvis handle om forandringer hos parkinsons patienter.

Neurofysiologiassistenterne – OK18
Efter Marias vurdering blev OK18 ikke en overenskomstforhandling der tilgodeså neurofysiologiassistenterne, når man ser bort fra de generelle lønstigninger. Hun og kollegerne følte sig glemt ved overenskomstforhandlingerne selvom Maria sad standby. De blev ikke kontaktet selvom de regnede med at blive hørt. Maria og kollegaerne ønsker et øget fokus på deres faggruppe.

Det som Maria og kollegerne fortsat arbejder for er, at sætte positivt fokus på faggruppen. De vil ikke sammenlignes med social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere og en af måderne at udbrede kendskabet til faggruppen, er ved at fortælle om fagets særlige kendetegn.

Skriv en kommentar på Facebook