Kristian Gaardsøe, formand for FOA Nordjylland
Kristian Gaardsøe: Børn, der vokser op i fattigdom, har bare ikke samme fremtidsmuligheder som deres jævnaldrende. Det er et alvorligt samfundsproblem.
Foto: Inge-Marie Krøier

Spark fattigdommen ind på din dagsorden Mette Frederiksen

Når du bliver statsminister - Mette, så skal det stå øverst på dagsordenen, at de fattigste børn skal hjælpes. Drop skattelettelser for de rige og invester i den gode barndom.

Dér sidder han, din dreng, og ser Barcelona mod Valencia på YouTube. Lionel Messi skyder, men rammer langt forbi denne gang. Sønnike kigger grundigt efter hvilke støvler Messi har på. Det er ikke dem. De røde med tre sølvstriber ved den ene hæl. Han kigger dig i øjnene og siger, at han tror, at Messi aldrig har dem på, når de spiller udekamp.
Du leder igen efter et tilbud på en netavis. Adidas Nemeziz Messi. 800 kroner er fuldstændig udelukket. Er de vanvittige? Men så er tilbuddet der pludselig - 550 kroner. Men der er stadig et stykke ned til de 350 kroner, som du tænkte var det absolutte loft.  
Du overvejer et øjeblik, om du skal tage de 300 kroner fra hans fødselsdags-kasse, selvom der er otte måneder til. Men de gamle støvler er jo heller ikke helt nedslidte. Og der er kun to måneder tilbage af efterårssæsonen. Og i øvrigt er det slet ikke sikkert, at han får brug for dem. Det kniber med at finde pengene til kontingentet i klubben til forårssæsonen. Du stryger din søn over hovedet. ”Lad være”, siger han, mens du smiler kærligt til ham. Så scorer Messi.

Jeg håber ikke det står så slemt til hos dig. Men hver dag ryger børn ud i fattigdom i Danmark. Hver en krone mor eller far har, skal vendes og drejes. Skæres i fire. Og spises med mælk på næste morgen.

Alene i 2016 kom nye 9.500 børn under fattigdomsgrænsen. Så der i alt var 64.500. Det er skammeligt. Danmarks uskyld er blevet taget. For det sker med vidt åbne øjne fra de ansvarlige. 

Der er nemlig ingen tvivl om, at den uhyggelige udvikling blandt andet skyldes indførelsen af kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen. Når de voksne bliver fattige, så rammer det børnene hårdest. Med finansloven for 2019 vil antallet af fattige børn i Danmark kun stige i takt med, at der indføres endnu lavere ydelser til udvalgte grupper af ledige.

Det er almindeligt kendt, at fattigdom i barndommen påvirker uddannelses- og jobmuligheder senere i livet. Børn, der vokser op i fattigdom, har bare ikke samme fremtidsmuligheder som deres jævnaldrende. Det er et alvorligt samfundsproblem.


Desuden ejer de 100 rigeste danskere til sammen en formue svarende til det, som de 1,8 millioner danskere, der har færrest penge på kistebunden.

Så når du bliver statsminister - Mette, så skal det stå øverst på dagsordenen, at de fattigste børn skal hjælpes. Drop skattelettelser for de rige og invester i den gode barndom. 

Med Liberal Alliances gevaldige vælgerlussing, og dermed Joachim B. Olsens exit, så kan det også være, at vi slipper for at diskutere, om der overhovedet findes fattige børn.

Det gør der! Uhyggeligt mange. Nogle af dem ønsker sig nye fodboldstøvler. Andre bare et normalt liv.   


Skriv en kommentar på Facebook