Arbejdsmiljø i sundhedsvæsenet: dialog, udfordringer og handling
Når arbejdsmiljøet er kørt af sporet, må vi handle. Hvis den lokale involvering gennem tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og ledelse ikke fungerer, er det tid til at sende bolden videre til arbejdsgiveren og de ansvarlige politikere i kommune, region og folketing. Prioritering af arbejdsmiljøet er altafgørende, hvis vi ønsker at sætte både ansatte og borgere i fokus.
[Bragt i Arbejderen 24-06-24]
Af: Kristian Gaardsøe
Vi står over for en konstant strøm af udfordringer omkring dårligt arbejdsmiljø og dets håndtering mellem medarbejdere og ledelse. I FOA oplever vi en stigende mængde henvendelser, og i nogle tilfælde er der simpelthen ingen dialog. Dette er ikke kun frustrerende for vores medlemmer, men det påvirker også patientplejen negativt.
En ny undersøgelse fra 2023 viser, at andelen af lønmodtagere, der føler sig stressede og angiver, at deres arbejde er helt eller delvist skyld i det, er steget fra 12,7% i 2021 til 15,6% i 2023. Dette problem rammer især døgninstitutioner og hjemmepleje, hvor mange FOA-medlemmer arbejder.
Vi er klar over, at viden om arbejdsmiljøet ofte er til stede, men i en presset hverdag kan det være umuligt at løse udfordringerne, især når der er mange sygemeldinger og underbemanding. Rekrutteringskrisen er derfor en grundlæggende udfordring for det psykiske arbejdsmiljø.
Cases fra virkeligheden: Urealistiske tidsplaner
Lad os tage et eksempel fra virkeligheden, hvor medlemmer mødes af urealistiske tidsplaner i den kommunale hjemmepleje hvor medarbejderne står over for høje følelsesmæssige krav og isolerede arbejdsforhold. Mød Maria, en social- og sundhedsassistent i den kommunale hjemmepleje. Marias arbejdsdag er præget af udfordringer, der går langt ud over det forventede.
Maria står over for en urealistisk tidsplan, hvor der er afsat fem minutter til kørsel mellem borgerne. I virkeligheden tager det ofte et kvarter at komme fra A til B. Hendes opgaver ændres løbende, og hun kommer bagud på kørelisten. Det er som at jonglere med tiden, når minutterne smuldrer mellem fingrene.
En søndag melder Marias kollega sig syg. Nu er det op til Maria at sikre, at alle opgaver bliver løst. Hun ringer desperat rundt til andre kolleger for at koordinere og redde situationen. Stress hænger ofte sammen med det, vi ikke når. Maria føler sig presset og utilstrækkelig, når dagens opgaver simpelthen ikke kan klares inden for normeret tid. FOA modtager ofte henvendelser fra medlemmer som Maria, der oplever udfordringer med arbejdsmiljøet.
Lad os sikre godt psykisk arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøet står på spil, og Maria er blot én af mange, der kæmper i en travl hverdag. Lad os huske, at bag statistikkerne er der mennesker, der slider og stræber for at levere kvalitet og omsorg. Lad os lytte til Marias historie og arbejde sammen for at skabe et bedre arbejdsmiljø. Vi skal sikre et stærkt psykisk arbejdsmiljø, hvor medarbejdere har adgang til de nødvendige ressourcer, støtte og vejledning, samt plads til at håndtere de udfordringer og følelser, der ofte er på spil, når Maria og kollegerne arbejder med mennesker.
Handling for et bedre arbejdsmiljø
Kvalitet og trivsel går hånd i hånd. Et sundt arbejdsmiljø drejer sig ikke blot om antallet af hænder – det handler om intelligente individer, der leverer professionel faglighed. Medarbejdere skal være klare over deres ansvarsområder, og vi skal undgå hektiske dagsrytmer, der underminerer trivsel og arbejdsmiljø. Trivsel og engagement er nøglen til at levere den ønskede kvalitet. Derfor er ledelsesmæssig sparring afgørende for at sikre, at alle er på samme side med hensyn til forventet faglighed.
Lad os tage ansvar for det psykiske arbejdsmiljø og det vigtige samspil mellem ledelse og medarbejdere, som kan påvirke vores fysiske og mentale helbred positivt eller negativt. Lad os også sikre, at Maria og kollegerne ved, hvad der forventes og giv dem de nødvendige forudsætninger for at udføre arbejdet.
Sikres arbejdsmiljøet ikke, skal vi alle være klar til at tage nødvendige skridt, der kan bringe os tættere på et sundt og støttende arbejdsmiljø. Vi skal være klar til at stå sammen, udfordre status quo og insistere på forbedringer. I sidste ende er det vores fælles ansvar at sikre, at hver enkelt medarbejder trives, så de kan yde deres bedste.