Et stigende antal ufaglærte i ældreplejen – forhåbentlig på lånt tid
Det stigende antal ufaglærte medarbejdere i Rebild og Vesthimmerlands Kommune går ud over kvaliteten af ældreplejen, advarer FOA Nordjylland. Stramme budgetter og rekrutteringsudfordringer i området afspejles tydeligt i den stigende andel af ufaglærte medarbejdere.
Af: Inge-Marie Krøier
Næsten hver tredje er ufaglært i Rebild
På landsplan er andelen af ufaglærte i ældreplejen steget fra 17,7 procent til 24,4 procent over de sidste fem år, ifølge data fra FOA. I Nordjylland er situationen mest kritisk i Vesthimmerland og Rebild, hvor andelen af ufaglærte er steget markant. I Vesthimmerland er stigningen i perioden på hele 9,2 procent, og samlet set er andelen af ufaglærte 24,3 procent – altså hver fjerde medarbejder. I Rebild Kommune er andelen af ufaglærte medarbejdere steget med 6,2 procent fra 2019 til 2024, hvilket betyder, at næsten 30 procent af medarbejderne nu er ufaglærte.
Denne udvikling bekymrer FOA Nordjylland, da det kan påvirke kvaliteten af den omsorg og hjælp, som de ældre modtager. Selvom de ufaglærte medarbejdere gør deres bedste, kræver det uddannelse at levere pleje og omsorg af høj faglig kvalitet.
Budgetter dikterer det faglige niveau
Kira Nymark Madsen, fællestillidsrepræsentant i Vesthimmerlands Kommune, erkender, at der er for mange ufaglærte i ældreplejen. Hun mener, at budgetterne dikterer det faglige niveau, og at ledere ofte vælger ufaglærte med nultimerskontrakter, da de er billigere og nemme at afskedige.
De faglærte bærer et stort fagligt ansvar, da de skal udføre egne opgaver og samtidig introducere de ufaglærte, hvilket medvirker til højt sygefravær og ufaglærte, der udfører opgaver uden tilstrækkelig oplæring. Der er akut behov for flere midler til hjemmeplejen og plejecentrene for at øge antallet af faglærte, vurderer en bekymret FOA-fællestillidsrepræsentant.
Udfordringer med mange ufaglærte medarbejdere
Fællestillidsrepræsentant Torben Sejrup erkender, at det er problematisk med mange ufaglærte medarbejdere, da det lægger ekstra ansvar på de faglærte. Han forklarer, at det øgede antal ufaglærte delvist skyldes, at ældrecentrene har opfordret til kun at ansætte ufaglærte i korte perioder i stedet for at fastansætte medarbejdere. Dette initiativ er økonomisk motiveret, da kommunen ’sparer op’ for at kunne finansiere omplaceringen af de berørte medarbejdere, hvilket har ført til en stigning i antallet af ufaglærte i Rebild Kommune.
Derudover har der været en midlertidig lukning for elevtilgang for at fastholde udgiftsniveauet. Torben er dog optimistisk og forventer, at andelen af faglærte vil stige, når centrene genåbner i begyndelsen af 2025. Han bemærker også, at Rebild Kommune har et godt ry blandt eleverne, hvilket kan hjælpe med rekrutteringen fremover.
Stigning bekymrer
I hele Danmark er andelen af ufaglærte medarbejdere i ældreplejen steget i 91 ud af 98 kommuner siden 2019. Der er dog store variationer mellem kommunerne. For eksempel har Aarhus Kommune en andel på 36 procent ufaglærte, mens Brøndby Kommune ligger i den anden ende af skalaen med kun 10 procent ufaglærte.
I de kommuner, som FOA Nordjylland dækker, ser det bedst ud i Jammerbugt og Aalborg, som har henholdsvis 14 procent og 15 procent ufaglærte.
Den stigende andel af ufaglærte medarbejdere er særligt bekymrende, da nye tal viser, at antallet af ældre over 80 år vil stige med 45 procent over de næste 10 år. Det svarer til næsten 150.000 flere ældre.
For at imødegå denne udfordring er det nødvendigt at få flere i uddannelse og skabe flere fuldtidsstillinger. Derudover er det afgørende at kommunerne for skabt bedre vilkår og rammer for medarbejdere såvel som elever, der kan gøre det mere attraktivt at arbejde i ældreplejen og forbedre forholdene for de ældre. Det handler om at give medarbejdere og borgere de nødvendige ressourcer og frihed til at tilrettelægge plejen i fællesskab.