Cazper Lønstrup Dam
Sygefraværet er nu bragt fra 14,3 procent til 6,8 procent. Dette skyldes blandt andet konsekvente sygefraværssamtaler, bedre fordeling af ferie over året, og en kulturforandring, hvor medarbejderne bliver bedre til at sige nej og restituere, når de har fri og ferie.
Foto: Inge-Marie Krøier

Ekstra fokus på sygefraværet – fik det til at falde

I begyndelsen af 2023 stod specialplejehjemmet Trækbanen i Aalborg over for en udfordring: næsthøjeste sygefravær i kommunen på hele 14,3 procent.

Tillidsrepræsentant Cazper Lønstrup Dam, nyvalgt i april 2023, samt ledelse og arbejdsmiljørepræsentant (TRIO) deltog i et stormøde om sygefravær. Inspireret af mødet besluttede de i leder-medarbejder-udvalg (LMU) at følge kommunens politik nøje, hvilket inkluderede trivselssamtaler efter tredje sygeperiode. Dette skabte først røre blandt kollegerne, men blev accepteret over tid. Resultatet var, at sygefraværet faldt til 6,8% i september 2024, trods fem langtidssygemeldte. Cazper tilskriver succesen et godt samarbejde mellem kolleger, tillidsvalgte og ledelse.

Om Trækbanen som arbejdsplads
Trækbanen er et specialplejehjem i Aalborg centrum, der henvender sig til tidligere og nuværende misbrugere med særlige behov. Faktisk er det et af de eneste af sin slags i Danmark og plejehjemmet har 54 boliger, hvoraf 46 er faste og 8 er til midlertidige ophold. Medarbejderne har socialpædagogiske og sundhedsfaglige kompetencer og modtager løbende supervision og støtte. Arbejdsmiljøet er krævende med konstant larm og behov for alarmberedskab, da beboerne kan være krænkende og konfliktsøgende, især når de er påvirkede.

Hvem er beboerne?
Beboerne er tidligere og nuværende misbrugere med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsniveau, typisk 47 år eller ældre. Der er jævnligt konflikter, og vagter tilkaldes ved behov. Medarbejderne fokuserer på at skabe relationer, forbedre hygiejne og stabilisere misbrug. De fleste beboere har ingen pårørende, da de fleste har brændt alle broer. Derfor spiller medarbejderne en vigtig rolle, når de indtager rollen som både sundhedsmedarbejder, ven og økonomiansvarlig.

Arbejdsmiljøet udfordres
Arbejdet med beboerne påvirker naturligvis medarbejdernes arbejdsmiljø. Undervejs i forløbet har de stillet spørgsmål for at afklare, hvorfor sygefraværet har været så højt, og hvad der skulle til for at mindske det. De har forsøgt at finde løsninger som at ændre mødetider eller skærme medarbejdere fra bestemte beboere for at reducere sygefraværet.

Indimellem kan det være meget svært at håndtere enkelte beboere. Cazper fortæller, at han selv havde en langtidssygemelding på grund af et hårdt forløb med en af beboerne. Han forklarer, at sygemeldingen primært skyldtes den konstante larm og det alarmberedskab, som de hele tiden befinder sig i. Medarbejderne bliver enormt pressede af beboerne, når de er påvirkede. Dette pres opstår, selvom de bruger supervision og bliver skærmet fra dem, der presser dem mest.

Alternativ pædagogik
I arbejdet med beboerne handler det ofte om at være strategisk og finde den rette motivation, så borgeren vil løse opgaven. Det kan for eksempel være at love noget, hvis de tager et bad, eller at sætte en kvindelig medarbejder til at håndtere en konflikt, hvis man ved, at en mandlig medarbejder ikke vil have succes. De pædagogiske metoder kan nogle gange chokere eleverne, da de ikke ser lignende metoder på almindelige plejehjem.

På Trækbanen er det eneste, der har høj prioritet, maden og medicineringen – alt andet flyder og spredes ud over hele døgnet. Selvfølgelig forsøger de at stille krav til hygiejnen, men Cazper indrømmer, at det ikke er hver dag, de når i mål. Det bedste ved at arbejde på Trækbanen er, at ingen dage er ens – det er denne uforudsigelighed, han holder af. Derudover fokuserer han på at skabe gode relationer i huset. Det er faktisk et mål for Cazper at skabe små øjeblikke, hvor han kan smile og grine med alle beboerne. Hvis det sker, har det været en god dag på Trækbanen.

Hvordan nedbringer vi sygefraværet?
Først og fremmest arbejdede de på at eliminere de sygedage, der skyldtes larm og pres. Det handler om, at medarbejderne lærer at sige fra – noget de netop har været på kursus i. Det indebærer også, at andre overtager ens opgaver i en periode. Samtidig skal gruppen af ansatte blive bedre til at sprede ferien ud over hele året, så man undgår, at mange sparer feriedage op og holder ferie samtidig. Ferie er en vigtig måde at restituere på, så man er klar til at arbejde igen, når man vender tilbage.

Cazper som tillidsrepræsentant
Samtidig med arbejdet på at nedbringe sygefraværet, har Cazper taget de første vigtige skridt som tillidsrepræsentant. Straks efter valget i 2023 kom han på grundkursus, og siden da har han deltaget i flere kurser for at blive klædt på til rollen. ”Jeg er blevet bedre til at kontakte FOA, når der er faglige spørgsmål, jeg ikke har styr på. Desuden har jeg opbygget et godt netværk, hvor jeg kan sparre om de opgaver, jeg står midt i,” fortæller Cazper.

Uddannelse og netværk
Cazper trives i rollen som tillidsrepræsentant og har haft mange at sparre med – både på kurser og i netværket for tillidsrepræsentanter. Han har deltaget i kurser om udarbejdelse af handlingsplaner og sygefravær på arbejdspladsen, hvilket har hjulpet både ham og arbejdspladsen videre. “Det handler om, at jeg er videbegærlig, og derfor springer jeg bare ud i det - også selvom det indimellem kan være grænseoverskridende,” siger han. På kurserne føler han, at han bliver godt klædt på, og det har båret frugt på arbejdspladsen.

Resultater og fremgang
Cazper glæder sig over, at der er en tydelig ledelse på Trækbanen, som følger planen for sygefravær slavisk. Dialogen med ledelsen og medarbejderne er god, og den tydelige linje har nedbragt sygefraværet og resulteret i et bedre arbejdsmiljø. Sygefraværet er nu bragt fra 14,3 procent til 6,8 procent. Dette skyldes blandt andet konsekvente sygefraværssamtaler, bedre fordeling af ferie over året, og en kulturforandring, hvor medarbejderne bliver bedre til at sige nej.