Fra blodprop til fastholdelsesfleksjob: Charlottes kamp for at beholde sit arbejde
En hård start: Social- og sundhedsassistent Charlotte Bruus Pedersen fik en blodprop kort efter en arbejdsskade, hvilket førte til alvorlige konsekvenser for hendes førlighed, tale- og høreevner. Efter intens genoptræning, trusler om fyring og fem arbejdsprøvninger, har Charlotte endelig fundet ro og balance både fysisk, psykisk og socialt.
Af: Inge-Marie Krøier
Vejen dertil har været hård, og med en arbejdsskade og tre svære handicaps har det ikke været let at navigere på arbejdsmarkedet.
Fem arbejdsprøvninger på 3,5 år
Charlotte gennemgik hele fem arbejdsprøvninger i løbet af 3,5 år, men hun fandt det perfekte match – et fastholdelsesfleksjob på 12 timer ugentligt. Hun er nu ansat i skærmenheden i Aalborg Kommune, hvor hun bruger sin faglighed til at arbejde med psykisk udfordrede borgere. Her føler hun sig fagligt stærk og har et stort hjerte for denne gruppe borgere.
Udfordringerne på vejen
Før alle aftaler faldt på plads, måtte Charlotte igennem mange udfordringer. Blodproppen medførte lammelse, talebesvær (afasi) og tab af koordination. Efter 11 måneders sygemelding stod Charlotte over for en mulig opsigelse. “Jeg vidste, at de ikke måtte fyre mig, da det er diskrimination, men samtidig vidste jeg også, at det var begrænset, hvor meget fysisk arbejde jeg kunne holde til,” indrømmer Charlotte. I den første arbejdsprøvning måtte hun ofte sige fra, og det var svært – især når hun allerede kl. 8.30 måtte gå hjem på grund af symptomer, som hun havde fået strenge ordrer om ikke at ignorere.
Charlotte fortæller, at hun havde det rigtig svært - fysisk, psykisk og socialt. Under alle arbejdsprøvningerne følte hun et psykisk pres. ”Hvornår skulle jeg sige fra? Pludselig reagerede min krop anderledes og jeg kunne mærke, når der var lammelser på vej. Igen måtte jeg tage hjem og på arbejdspladserne oplevede jeg undren og frustration. De tænkte sikkert. Nu skal hun gå igen. Jeg forstår fuldt ud deres frustration, igen måtte jeg overlade arbejde til mine kolleger,” siger Charlotte i en frustreret tone.
Kommunalt samarbejde og enighed
Uden Charlottes egen stædighed og hjælp fra FOA Nordjylland var det på ingen måde gået. Charlotte bor i Jammerbugt Kommune, mens hendes daværende arbejdsplads lå i Aalborg Kommune. Undervejs blev hendes sagsbehandler i Jammerbugt syg og døde, hvilket betød, at viden og notater fra møder gik tabt og skulle genskabes, da FOA Nordjylland tog over. Heldigvis pressede FOA Nordjyllands faglige medarbejder hårdt på for at finde en løsning, og efter en rum tid kom de to kommuner til enighed om en løsning, der tilgodeser alle parter.
Takket være Charlottes stædighed og det gode samarbejde mellem Jammerbugt Kommune, Aalborg Kommune og fagforeningen FOA Nordjylland, lykkedes det at fastholde Charlotte på arbejdsmarkedet. Trods en arbejdsskade og tre svære handicaps har Charlotte fundet sin plads i et fastholdelsesfleksjob, hvor hun kan bruge sin faglige viden og erfaring.
Ny start i skærmenheden
I skærmenheden i Aalborg Kommune arbejder Charlotte nu med psykisk udfordrede borgere. Her føler hun sig fagligt stærk og værdsat. “Jeg kan byde ind med min faglige viden - den kan ingen tage fra mig, men jeg ved også, at jeg aldrig kommer ud i marken igen,” fortæller Charlotte. Hun er glad for at kunne bidrage til et område, hvor der er mangel på faglærte, og ser frem til mange gode arbejdsår foran sig.
Faglighed og en plads på arbejdsmarkedet
Hos skærmenheden har Charlotte fundet kontinuitet i både arbejdsliv og privatliv. Hun bruger sin faglighed og deltager i telefonopkald, hvor hun blandt andet ringer og vækker borgere, hjælper dem med at administrere deres medicin og sikrer, at de har det godt. “Det er én-til-én kommunikation, hvor vi kan være meget opmærksomme på borgerne og deres hjem. Hvordan ser de ud, har de sovet, har de vasket hår, lever deres planter i baggrunden, er der rodet eller andre detaljer, der har betydning for deres velbefindende,” forklarer Charlotte.
De fleste borgere, som Charlotte taler med, døjer med psyken og med hjælp fra skærmenheden er de selvhjulpne, og har ikke kontakt med hjemmeplejen. Charlotte føler sig heldig i sit nye fastholdelsesfleksjob, og måske kan hun arbejde lidt flere timer i fremtiden? Hendes historie er et inspirerende eksempel på, hvordan man med støtte og viljestyrke kan overkomme store udfordringer og finde sin plads på arbejdsmarkedet.