Fra ufaglært til faglært: Jeppes rejse til ejendomsservicetekniker
Jeppe Ahrenholt Madsen, der arbejder på Sønderbro Skole og Gug skole, er nu uddannet ejendomsservicetekniker. Uddannelsen, som normalt tager 4 år, blev forkortet til 24 uger for Jeppe på grund af merit for tidligere erfaring og uddannelse.
Af: Inge-Marie Krøier
Kravene for at blive ejendomsservicetekniker inkluderer en vurdering af tidligere erfaring og uddannelse, så uddannelsesforløbet kan tilpasses. Det er også vigtigt at have interesse for vedligeholdelse og reparationer.
Ejendomsservicetekniker
Uddannelsen indeholder praktiske elementer som drift og vedligeholdelse af bygninger, pleje af grønne områder og korrekt affaldshåndtering. Derudover fokuseres der på kommunikation og samarbejde.
Jeppe fortæller, at han tog uddannelsen over et år, men var afsted i alt 24 uger. Han fik meget ud af forløbet, men påpeger, at ikke alt kan overføres direkte til jobbet, når man er skolepedel. For eksempel benytter skolen ikke de samme varmeanlæg som på uddannelsen. Jeppe lærte meget om regler for opførsel af legepladser og fik teoretisk viden om byggereglementer, hvilket gør ham bedre rustet til at bidrage, når skolen skal bygge til eller søge om byggetilladelse.
Bestod trods sommerfugle
Inden afslutningen af uddannelsen skulle Jeppe og de øvrige 13 kursister op til tre eksaminer: en multiple choice-eksamen, et projekt og en praktisk del. Jeppe vurderer ikke, eksaminerne som svære, hvis man har flair for det. Selv får han altid sommerfugle i maven til eksamen. Trods nervøsitet gik det godt i alle tre eksaminer og for Jeppe gik det ekstra godt i den praktiske del. Han fortæller, at mange på holdet var ordblinde, men alle 13 bestod eksamen.
Jeppes eksamensprojekt handlede om affaldssortering og hvordan affaldet skulle placeres mest hensigtsmæssigt.
Ekstra i lønningsposen
Efter at have afsluttet sin uddannelse blev Jeppe tildelt fem løntrin, hvilket svarer til cirka 2.500 kroner før skat. Ifølge Jeppe er det blevet sværere at komme i gang med en uddannelse som skolepedel, da skoleledere ofte ikke kan undvære dem. Det, han savnede mest under sin uddannelse, var eleverne og den energi, der er på en skole.
Jeppe er meget glad for sit job, hvor han i høj grad kan planlægge arbejdsdagen. Han elsker arbejdet, hvor der altid er børn omkring ham, og siger med et grin, at han nok skal bæres væk fra jobbet, når tiden kommer.
Kort om fra ufaglært til faglært
Overvej, hvilken faguddannelse der kunne være relevant for dig. Tal med din leder og tillidsrepræsentant om dine uddannelsesmuligheder og find ud af, hvornår du kan deltage i uddannelsen. Det er nødvendigt at udarbejde en realkompetenceafklaring i samarbejde med uddannelsesstedet, så I kender varigheden af uddannelsen, inden ansøgningen begynder. Udfyld ansøgningen på Den Kommunale Kompetencefonds hjemmeside: www.denkommunalekompetencefond.dk
Økonomisk støtte
Du kan søge om tilskud til lønkompensation via puljen fra ufaglært til faglært i den kommunale kompetencefond. Din rejse fra ufaglært til faglært starter her. Kontakt din lokale tillidsrepræsentant eller FOA Nordjylland for mere information om "Fra ufaglært til faglært" eller "På vej til at blive faglært"-forløb.
”I FOA Nordjylland er vi aktivt involveret i uddannelsen gennem det Lokale Uddannelsesudvalg. Vi arbejder målrettet for at sikre, at uddannelserne altid er relevante for FOA-medlemmer, der investerer tid og ressourcer i at forbedre deres faglige kompetencer. I denne tid er der særligt fokus på at ejendomsserviceteknikere er forberedt til energi- og miljøforbedringer ude på deres arbejdspladser,” udtaler Peter Ottosen, som er faglig ansvarlig for serviceområdet i FOA Nordjylland.