Majbrit Bertelsen
Majbrit Græsbøll Bertelsen: Majbrit, der er ivrig bruger af appen, har haft en positiv oplevelse med den. Hun kan fx oprette en ‘opgave’ i appen, som kolleger kan byde ind på, hvilket er nyttigt ved uforudsete forsinkelser, ligesom hun kan gøre kolleger opmærksomme på, at hun har mulighed for at hjælpe.
Foto: Inge-Marie Krøier

Medarbejderne er drivkraft for de selvstyrende teams i Thisted Kommune

Majbrit Græsbøll Bertelsen er udekørende aftenvagt i det geografiske område af Thisted Kommune, som hedder Nordthy/Hannæs. Hun var med, da de i 2021 startede projektet med selvstyrende teams i Thisted Kommune. Med selvstyrende teams i hjemmeplejen har medarbejderne stor indflydelse på, hvordan de løser opgaverne.

Ifølge Majbrit har de nye teams skabt positive resultater for både medarbejdere og borgere. De holder fx teammøder og frokostpause lokalt i det område, hvor de kører, hvilket sparer unødig køretid. De selvstyrende teams i Thisted Kommune er helt i tråd med det nye ældreudspil fra januar 2024. Udspillet har fokus på faste teams og på at vise medarbejderne en tillid, der giver dem rum til at bruge deres faglige dømmekraft og kendskabet til den ældre. En grundtanke er, at medarbejderne selv afprøver løsninger på problemer eller ved forslag til nye arbejdsgange. Der er derfor uddannet teamtovholdere, som har en særlig rolle i afprøvning af nye tiltag.

Et eksempel på afprøvning er at lade medarbejderne selv justere den visiterede tid. Det gør de i Team Nordthy/Hannæs ved at sende en besked til planlæggeren, hvis de har brug for mere eller mindre tid hos borgeren. Så bliver ydelsen tilpasset fra næste gang, de skal besøge borgeren. På den måde undgår de at komme til et besøg, hvor tiden ikke passer til opgaven.

Fleksibilitet og ansvar
Majbrit fortæller, at de nye måder at arbejde på er kendetegnet ved en større fleksibilitet i opgaveløsningen samt mere ansvar til den enkelte – altså helt i tråd med udspillet fra Regeringen. Social- og sundhedsassistenten fortæller, at de er delt i makkerpar, så de altid har et fælles ansvar for opgaverne. Vagtplanerne er lavet, så et makkerpar dækker en rute. Det vil derfor primært være i periode med sygdom eller ferie, at en anden medarbejder kører denne rute.

Formålet med projektet er at forbedre livskvaliteten for de ældre og øge medarbejdernes arbejdsglæde, og ifølge Majbrit er det i store træk lykkedes!

Nogle af grundene til hvorfor de har klaret sig så godt i projektet, er, at de nye tiltag er implementeret så godt, at de efter projektet er en naturlig del af hverdagen. Det skyldes først og fremmest, at medarbejdere og teamledere i Team Nordthy/Hannæs har taget et usædvanligt stort ansvar for at ville lykkes med at arbejde som selvstyrende-teams. Det er leder af hjemmeplejen i Thisted Kommune, Nina Odde, der deler sin erfaring med projektet og roser medarbejdere og teamledere for deres indsats.

Desuden, har det været afgørende, at setuppet omkring projektet har været meget professionelt og veltilrettelagt af lokale projektmedarbejdere, projektleder og ikke mindst konsulentbistand fra BDO.

Nordthy/Hannæs 

Majbrit Græsbøll Bertelsen er udekørende aftenvagt i det geografiske område af Thisted Kommune, som hedder Nordthy/Hannæs. 

Cura Mit Team-appen giver overblik
I projektperioden har teamet afprøvet appen Cura Teams, som er et tilkøb til omsorgsjournalen Cu.
Majbrit, der er ivrig bruger af appen, har haft en positiv oplevelse med den. Hun kan fx oprette en ‘opgave’ i appen, som kolleger kan byde ind på, hvilket er nyttigt ved uforudsete forsinkelser, ligesom hun kan gøre kolleger opmærksomme på, at hun har mulighed for at hjælpe. Hun fremhæver, at appen har forbedret kommunikationen inden for teamet og har givet et bedre overblik over kollegernes opgaver og kørelister. Appen har også hjulpet hende med at undgå unødvendige lange køreture ved at give et tidsestimat for afstanden til borgerne.

Appen har gjort en afgørende forskel for Majbrit og kollegerne. Den har endda gjort det lettere for dem, der er udfordret med IT.

Fagligt set er de selvstyrende teams også en gevinst, da det er lettere at sætte ind med tidlig opsporing, når sundhedspersonalet i et team kender alle borgere. Det kan forbedre patientplejen og effektiviteten.

Forsøget med denne nye arbejdsmetode er nu afsluttet, og resultaterne er så gode, at det nu skal udbredes til resten af hjemmeplejen i Thisted Kommune. Ifølge Majbrit har det levet op til formålet – at gøre livet bedre for de ældre og øge arbejdsglæden hos de ansatte.

Involvering gavner
Majbrit er ikke typen, der sidder på hænderne - hun er arbejdsmiljørepræsentant, TR-suppleant og trivselsagent på arbejdspladsen. Hun har haft mange andre kasketter i arbejdslivet, og hun har været med til at evaluere projektet i en lokal referencegruppe, hvor hun mødte borgere, pårørende, ældrechef og repræsentanter fra lokale borgerforeninger. Det har været positivt, og i referencegruppen har de fået ros for indsatsen. ”Dejligt at høre, hvad de siger lokalt og at høre, de kan mærke den forskel projektet har gjort.”  Referencegruppen er på møder blevet præsenteret for data, der klart viser, at organisering i selvstyrende team mindsker antallet af medarbejdere i den enkelte borgers hjem, øger arbejdsglæden og fremmer fastholdelsen. Tallene taler deres eget sprog og viser tydeligt, at der i Nordthy/Hannæs er sket en helt særlig positiv udvikling.

Stærkt fagligt team
Til trods for generelle udfordringer med ældreplejen i Danmark, har Majbrit et positivt syn på sit eget team. Hun mener, at deres styrke og faglighed opvejer de negative aspekter, som medierne gengiver.

Social- og sundhedsassistenten fremhæver, at deres team er så stærkt, at eleverne efter færdiggjort uddannelse, vender tilbage for at få en plads hos dem. Hun indrømmer også, at hun og kollegerne er ansvarlige for elevernes faglighed, da de ikke bliver bedre, end teamet gør dem!

Onsdagsmøder øger fagligheden
Selvstyrende teams har givet dem mere indflydelse, især i forhold til at skabe plads til sparring og faglig udvikling. De møder er informative og fokuserer på undervisning. Om onsdagen afholdes gruppemøder med undervisning, sparring med visitator, drøftelse af faglige udfordringer og planlægning af ferie, hvilket hjælper med at løfte teamets faglige niveau og samarbejde. På møderne har de eksempelvis sidemandsoplæring og undervisning, der gør dem klogere på de faglige emner, de alle har brug for i arbejdet.

Majbrit er stolt over, at de selvstyrende teams klarer sig godt, og at de selv tager ansvar for deres beslutninger. Hun mener, at de er selvkørende i den mest positive betydning af ordet. 

Hvad kræver det af ledelsen at arbejde med selvstyrende teams? ”Fokusér på, at selvstyrende teams ikke er et projekt, men en medarbejderkultur og en ledelsesstil som understøtter, at medarbejderne arbejder selvstyrende. Vores medarbejdere vil hellere end gerne medinddrages og tage ansvar. Gør de ikke det, er det fordi, vi ikke organiserer os, så de har muligheden!” udtaler Nina Odde. 

Hun mener, at ledere skal koncentrere sig om at tage beslutninger om det, der skaber rammerne for medarbejdernes arbejde. ”Vi skal have mod og tillid til, at medarbejderne er de bedste til at tage beslutninger om rigtig mange ting i hverdagen – og skabe muligheden for det.”

Selvstyrende teams kræver absolut ikke mindre ledelse, men en anden type ledelse end tidligere. Nina Odde fristes til at kalde selvstyrende teams et opgør mod orakel-ledelse. ”Jeg skal stå ved, at jeg ikke ved alting, og at jeg ikke skal tage beslutning om alting. Selvstyrende teams kalder på, at vi som ledere lader medarbejderne træffe de beslutninger, som de har behov for, og som giver mening i deres hverdag,” understreger lederen af hjemmeplejen i Thisted Kommune.

Vi i FOA Nordjylland glæder os over, at kommunerne satser på faste tværfaglige selvstyrende teams, som kan arbejde selvstændigt. Det har længe været et FOA-mål og en del af vores vision,” fortæller sektoransvarlig Jesper Hermansen.

Vi lægger vægt på medarbejderinddragelse og at der er et balanceret samspil mellem ledelse og medarbejdere. Vi er glade for, at vi kan dele et godt eksempel – vi kan kun opfordre til videndeling mellem kommunerne,” understreger Jesper Hermansen.


Skriv en kommentar på Facebook