Ansatte i psykiatrien: Patienterne risikerer at blive taberne
PSYKIATRI: Regeringen vil have psykiatrien integreret med det øvrige sundhedsvæsen, og det forhandles i øjeblikket med Folketinget. Det stiller vi os som repræsentanter for en stor del af de ansatte kritiske overfor.
Af: Tina Brejl Aagaard, Fællestillidsrepræsentant for FOA Nordjylland | Maria Holmgaard Secher Fællestillidsrepræsentant for Dansk Psykologforening | Natalie Holst Christensen, Fællestillidsrepræsentant for Dansk Sygeplejeråd
Vores kollegaer i Hovedstaden har fremhævet, hvordan psykiatrien i regionen har gennemgået en positiv udvikling siden 2007, hvor psykiatrien blev samlet under én regional ledelse. Denne organisering har skabt et solidt fundament for videre udvikling og har været en forudsætning for mange af de fremskridt, vi ser i dag.
En sammenlægning med somatikken vil ikke nødvendigvis bidrage til at nedbringe overdødeligheden blandt mennesker med psykiske lidelser. Det er ellers et af regeringens og Sundhedsstrukturkommissionens hovedargumenter for at integrere de to områder.
Kompleksiteten kræver uafhængig ledelse
Set fra et nordjysk perspektiv bør psykiatrien forblive et selvstændigt og specialiseret ledelsesområde, adskilt fra somatikken. Psykiatriens transformation fra at være en primært sengebaseret behandlingsform til at være en ambulant og distriktsbaseret psykiatri har været afhængig af en samlet, men selvstændig ledelse.
Det har givet os mulighed for at opbygge stærke samarbejder mellem almen praksis, kommuner og andre sektorer. Denne struktur har også været afgørende for udviklingen af 10-årsplanen for psykiatrien.
Psykiatrien spænder over et bredt spektrum af behandlingsområder, fra børne- og ungdomspsykiatri til behandling af alvorligt psykotiske patienter, der nogle gange kun kan behandles mod deres vilje og til de ældste psykiatriske patienter i vores samfund.
Den kompleksitet kræver en uafhængig og målrettet ledelse, der kan sikre, at både specialiserede behandlinger og tværfagligt samarbejde opretholdes.
Vi mener ikke, at det vil kunne opretholdes eller videreudvikles, hvis psykiatrien bliver en del af en samlet hospitalsledelse, der skal styre op til 38 andre specialer. En sådan organisatorisk sammenlægning vil med stor sandsynlighed underminere psykiatriens egenart og føre til forvirring om de nødvendige behandlingstilbud for vores patienter.
Økonomiske konsekvenser
En samling af psykiatri og somatik vil desuden kunne have økonomiske konsekvenser for psykiatrien. Som læge og regionsrådsmedlem Søren Valgreen Knudsen har påpeget, er der en risiko for, at somatikken vil blive prioriteret på bekostning af psykiatrien, især når det gælder fordelingen af midlerne til den nyligt vedtagne 10-årsplan for psykiatrien.
Psykiatrien mangler også den samme politiske opbakning, som somatikken nyder godt af, herunder stærke patientforeninger som for eksempel Hjerteforeningen eller Kræftens Bekæmpelse. Det risikerer yderligere at svække den politiske opmærksomhed på psykiatrien.
Vi anerkender, at der allerede er et tæt samarbejde mellem somatik og psykiatri på flere områder. Det samarbejde bør naturligvis fortsætte og styrkes. Vi er dog dybt bekymrede for, at en organisatorisk sammenlægning vil føre til, at psykiatrien bliver nedprioriteret og skubbet flere år tilbage i udvikling.
Psykiatrien er et selvstændigt sundhedsområde, som har særlige behov og udfordringer, der ikke nødvendigvis kan løses af somatikken.
Vi ser også med stor bekymring på, hvordan en sammenlægning vil påvirke arbejdsforholdene for psykiatriens personale. Allerede nu søger flere psykiatriske specialister til private tilbud, da de offentlige vilkår er blevet mindre attraktive. En organisatorisk usikkerhed og manglende anerkendelse af psykiatrien som en selvstændig enhed vil kun forværre den udvikling.
Derfor opfordrer vi politikerne til at tænke sig grundigt om, før de laver organisatoriske ændringer, som kan have langtrækkende og negative konsekvenser for psykiatrien. I stedet bør fokus rettes mod at styrke de eksisterende samarbejder og adressere de områder i psykiatrien, der har brug for et kvalitets- og/eller kapacitetsløft. Psykiatrien bør fortsat udvikles som et selvstændigt og specialiseret område, der kan tilbyde høj kvalitet i behandlingen af mennesker med psykiske lidelser uden at blive reduceret til et subspeciale under somatikken.
På vegne af fællestillidsrepræsentanterne i Region Nordjylland Psykiatri