Dorte Ejaas Nielsen
Vi er specialister i virtuel hjemmepleje og tilser fx, når borgere måler blodsukker eller tager øjendråber. Det handler især om nærvær, pædagogik, tålmodighed og indlevelse i den enkelte borgers situation. Der er fokus på øjne og gestik,” fortæller Dorte
Foto: Inge-Marie Krøier

Virtuel Hjemmepleje: Aalborg Kommunes innovative skærmenhed

Nu kan borgerne få hjemmepleje via skærmbesøg.
Aalborg Kommune har lanceret et nyt initiativ, hvor hjemmepleje nu også kan leveres via skærmbesøg. Dette tilbud erstatter ikke de fysiske besøg, men fungerer som et supplement for borgere, der ønsker at klare mere selv.

Hylder skærmbesøg
Skærmenheden, etableret i september sidste år, består af syv dedikerede medarbejdere, hvor de fem af dem blev ansat samtidig. Der var stor interesse for stillingerne, og mange ansøgere ønskede at være med til at forme denne nye måde at levere hjemmepleje på. Medarbejderne er blevet grundigt oplært i at håndtere teknologiske udfordringer, og et eksternt firma har sørget for, at alt udstyr fungerer optimalt. Dorte Ejaas Nielsen, en af de nyansatte, synes det er spændende og hylder ideen om skærmbesøgene.

Skærmbesøgene udføres af faguddannede social- og sundhedsfaglige medarbejdere via en iPad, som kommunen stiller gratis til rådighed for borgerne. Disse besøg kan variere i længde, fra korte påmindelser om at tage medicin til længere samtaler med støtte og vejledning. Skærmenhedens medarbejdere arbejder tæt sammen med den udekørende hjemmepleje og visitationen for at sikre, at borgerne får den nødvendige hjælp.

Understøtter selvhjulpethed
Erfaringerne viser, at de fleste borgere er meget glade for tilbuddet, og det vurderes, at cirka 10 procent af kommunens hjemmeplejemodtagere kan drage fordel af skærmbesøg. Dette initiativ understøtter borgernes selvhjulpethed og giver dem mulighed for at modtage pleje og støtte på en fleksibel og moderne måde. Heidi Hedegaard, leder af enheden, fortæller, at de hele tiden vurderer, om de leverer den rette ydelse.

Siden starten har Heidi præsenteret initiativet mange steder – i politiske udvalg, hos samarbejdspartnere i andre kommuner og endda delt viden med sundhedspersonale fra Bergen i Norge, hvor afstandene er betydeligt større.

Heidi Hedegaard og Dorte Ejaas Nielsen 
Fra venstre: Heidi Hedegaard og Dorte Ejaas Nielsen.

Nærvær og indlevelse
Mange tror måske, at skærmbesøg virker fjernt og koldt, men Dorte fortæller, at de er uddannet til at danne relationer over skærmen og have personligheden med. “Vi er specialister i virtuel hjemmepleje og tilser fx, når borgere måler blodsukker eller tager øjendråber. Det handler især om nærvær, pædagogik, tålmodighed og indlevelse i den enkelte borgers situation. Der er fokus på øjne og gestik,” fortæller Dorte.

Hun og kollegerne gør alt for at skabe et fortroligt rum, hvor borgeren tydeligt kan se social- og sundhedspersonalet og stadig føler, at de er et lyspunkt – selvom det er via en skærm. Studiet er indrettet som et YouTube-studie med samme lyssætning hver gang.

Fra tandbørstning til genoptræning
Borgerne har en særlig iPad, som kun kan benyttes til opkald. Der er typisk 65 opkald i en dagvagt og lige nu er den ældste borger som modtager skærmbesøg 100 år. Mange opkald handler om borgere, der helst ikke vil have nogen ind ad døren – men dette er bedre end ingenting. Det kan også handle om rehabilitering, hvor den ansatte igangsætter tandbørstning, rengøring eller genoptræning og ringer tilbage efter en halv time for at høre om målene er nået. Opgaverne sættes i system, og man taler om, hvad der skal gøres ved næste skærmbesøg.

Både Heidi og Dorte fortæller, at skærmbesøgene er kommet for at blive, og det gør også rekrutteringsproblemerne lidt mindre, når de fysiske besøg kan minimeres. De kunne sagtens se andre faggrupper i gruppen, der tager sig af skærmbesøg og nævner fysioterapeuter, ergoterapeuter og sygeplejersker.

"Tak til Heidi og Dorte for at stå frem og fortælle stolt om deres fag og arbejde. Skærmbesøg er blevet et succesfuldt tilbud i mange kommuner, og jeg er glad for, at Aalborg Kommune også har lanceret det. FOA-medlemmer bruger deres faglighed stolt i virtuelle besøg, hvilket skaber mere tid i en travl hverdag. Virtuel rehabilitering kan også være gavnligt for både borgere og sundhedspersonale.

Stolthed og innovation i social- og sundhedssektoren
”Tak til Heidi og Dorte for stolt at stå frem og fortælle om deres fag og arbejde. Vi har brug for at modernisere og tænke anderledes i opgaveløsningen for at bevare vores velfærd. Blandt andet social- og sundhedshjælpere samt social- og sundhedsassistenter er de rette til at arbejde professionelt og fagligt med nutidens og fremtidens velfærdsteknologiske muligheder. Det er vigtigt at kombinere fysiske og virtuelle besøg for at sikre borgernes individuelle behov. Jeg har stor tiltro til, at denne kombination vil have en positiv effekt på fremtidens hjemme- og sygepleje,”  understreger Jesper Hejlman Hermansen, sektoransvarlig for social- og sundhedspersonalet i FOA Nordjylland.

IPad udleveres gratis af Aalborg Kommune, men kan kun bruges til skærmbesøg. 

IPad udleveres gratis af Aalborg Kommune, men kan kun bruges til skærmbesøg.

Skriv en kommentar på Facebook