Jesper Hejlman Hermansen - sektoransvalig i FOA Nordjylland
Sektoransvarlig Jesper Hejlman Hermansen

Centralisering vil skabe utryghed og ulighed

Centralisering af kræftafdelinger for børn og unge vil skabe større ulighed i sundhed.

Det er frygteligt for de familier, hvor et barn bliver alvorligt sygt.


1. kredsnæstformand Christina Windau Hay Lund har sammen med Jesper Hejlman Hermansen, sektoransvarlig i FOA Nordjylland skrevet nedenstående læserbrev, der er bragt i Nordjyske Stiftstidende fredag den 4. december.


Det er frygteligt for de familier, hvor et barn bliver alvorligt sygt. De skal ikke belastes yderligere, sådan som Sundhedsstyrelsen har foreslået ved at samle landets kræftafdelinger for børn og unge i København. Ros for at beslutningen netop er blevet udskudt, men idéen bør helt droppes.

I stedet for at blive indlagt i Aalborg, ville nordjyske børn blive sendt til Rigshospitalet. Hvad skal familien gøre? Splitte op, så mor eller far må sige deres job op og flytte med det syge barn, mens den anden bliver i Nordjylland med eventuelle søskende? Lade det syge barn være alene en del af tiden?

Det er uholdbart, urimeligt og vil ramme alle familier hårdt – og nogle hårdere end andre. Hvad skal den enlige forælder med flere børn gøre? Hvad skal den familie, som ikke har råd til at rejse frem og tilbage til København gøre? Det vil kort sagt være med til at øge uligheden i sundhed.

Hvis behandlingstilbuddene ikke var gode nok i Jylland og på Fyn, skulle der selvfølgelig gøres noget. Men det er ikke tilfældet. Sundhedsstyrelsen har ingen faglige belæg for at flytte behandlingen til Rigshospitalet. Personalet på Aalborg Universitetshospital gør et fantastisk arbejde for de indlagte børn og deres familier. Selvfølgelig skal børn med kræft have den bedste behandling, men de skal også have den bedste omsorg og den tryghed, det giver at være omgivet af familie og venner.

Når et barn bliver alvorligt sygt, er det hele familien, der bliver ramt og skal tages hånd om. De raske søskende, der ofte føler sig oversete, mor og far, som er angste og pressede. De skal ikke splittes ad eller have flere bekymringer, end de har i forvejen.

Drop centraliseringen, og bevar de lokale behandlingsmuligheder til gavn for børnene og deres familier.