Fælleserklæring november 2020

Regionale restriktioner i Nordjylland: Stor gensidig fleksibilitet, hurtighed og vilje til at finde smidige løsninger – centralt og lokalt

KL og Forhandlingsfællesskabet konstaterer, at 7 nordjyske kommuner (Hjørring, Frederiks-havn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø) fra den 6. november er underlagt en række regionale restriktioner, som led i håndtering af cluster 5 (virus-variant).

Parterne har løbende siden pandemiens start marts 2020 arbejdet for at finde fælles løsninger på de udfordringer, som Covid-19 har medført for de kommunale arbejdspladser.  

Parterne er derfor enige om, at det i denne ekstraordinære situation, hvor det er nødvendigt at bekæmpe udbredelsen af cluster 5, i de 7 kommuner kan blive nødvendigt at bede medarbejdere om at varetage opgaver i kritiske funktioner eller opgaver i tilknytning hertil på andre tidspunkter, lokaliteter og/eller overenskomst-/fagområder, end de normalt udfører deres daglige arbejde. Udgangspunktet vil være, at den enkelte medarbejder, der evt. skal varetage nye og uprøvede opgaver, inddrages så tidligt som muligt, herunder tages med på råd i forbindelse med ændringer i arbejdsopgaver.  

Parterne er enige om, at det er at foretrække, hvis det er baseret på frivillighed når medarbejdere skal varetage opgaver uden for det normale arbejdsområde, og at arbejdsgiver har ansvar for den nødvendige oplæring.  

Der vil fortsat blive taget de nødvendige hensyn til personer i øget risiko, jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer. 
Begge parter er opmærksomme på situationens alvorlige karakter, som kræver stor gensidig fleksibilitet, hurtighed og vilje til at finde smidige løsninger.  
Parterne er enige om, at eksisterende overenskomster og aftaler rummer mulighed for fleksible løsninger lokalt. 

Varetagelse af andre arbejdsopgaver, på andre tidspunkter og lokaliteter end det er muligt inden for eksisterende overenskomster og aftaler skal drøftes lokalt. Der indgås lokale aftaler, som omfatter både den organisation, som har indgået den overenskomst, hvorunder de pågældende medarbejdere normalt arbejder, og organisationen på det område, hvor de pågældende medarbejdere i den midlertidige periode varetager opgaver. Aftalerne kan indgås smidigt, idet der ikke gælder nogle særlige krav, herunder formkrav. De lokale aftaler ophører senest den 15. december 2020 med mindre, at et tidligere ophørstidspunkt er aftalt.

Skriv en kommentar på Facebook