Kim Jakobsen er kasserer i FOA Nordjylland og arbejder bl.a. med arbejdsmarkedspolitik og socialpolitik.
Kim Jakobsen er kasserer i FOA Nordjylland og arbejder bl.a. med arbejdsmarkedspolitik og socialpolitik.
Foto: Inge-Marie Krøier

Investér i jobvækst og øget beskæftigelse

ARBEJDSLØSE: Siden corona-nedlukningen i marts er ledigheden i Aalborg Kommune steget med cirka 30 procent. Det er en meget alvorlig situation. Ingen kan sige, at vi er på sikker grund endnu. Fra det lokale beskæftigelsesråd kommer vi med en klar opfordring til byrådet. Vi skal gøre mere.

Tre ting er vigtige, for at vi kommer videre. Det er jobvækst, stærkt lokalt samarbejde og effektiv jobmatch. Vi bakker derfor fuldt op om den jobvækstpakke 2.0, som magistraten foreslår i budget 2021. Kun nye arbejdspladser kan i sidste ende sikre job til alle.

Samtidig skal vi udvikle det stærke lokale samarbejde i Aalborg Alliancen. Når virksomheder, fagforeninger, uddannelsessteder, Business Aalborg og Jobcenter arbejder tæt sammen - så finder vi nye veje til at få flere i job.

Endelig er effektiv jobmatch på de ledige stillinger helt afgørende. Arbejdsmarkedet er lige nu præget af stor usikkerhed. Nogle steder er der tilbagegang – andre steder står de overfor at mangle hænder. Vi skal sikre, at de ledige finder vej til jobbene og at virksomheden får de rigtige medarbejdere. Vi bakker derfor op om at investere 5,8 mio. kroner i en styrket indsats for de jobparate ledige. Her har jobcentrets virksomhedskontakt en nøglerolle. Det er også vigtigt at tænke i opkvalificering som en genvej til job. Det glæder os, at Aalborg Kommune selv som arbejdsgiver afsætter midler i budgettet til opkvalificering på SOSU-området.

Vi er meget tilfredse med, at magistraten vil videreføre indsatsen for de højtuddannede ledige. Det gælder både den særlige dimittend-indsats og programmet ”vækst via viden”. Begge dele handler om at få de højtuddannedes viden bragt i spil på nye områder. Det giver job og det giver vækst i virksomhederne.

Så vil vi afslutningsvis kvittere for, at Aalborg Kommune er et sted, hvor man fortsat tænker det rummelige arbejdsmarked. Med 600 borgere, der venter på et fleksjob, er det helt nødvendigt med en særlig indsats for at få dem i job. Det samme gælder forsøget med at få borgere over 30 år på kontanthjælp i job eller uddannelse. Det er positivt at man bl.a. i samarbejde med psykiatrien afprøver helt nye veje.

Vores budskab til Aalborg Byråd er klart. Det er helt nødvendigt, at vi både investerer i jobvækst og beskæftigelse. Fra fagbevægelsen, arbejdsgiverne og uddannelsesinstitutionerne er vi klar til at samarbejde om at knække ledighedskurven.


Debatindlægget blev bragt i Nordjyske 11. september 2020.