Anja Lundgaard - dagplejer i Vesthimmerlands Kommune.
Anja Lundgaard har ikke fået ekstra tid til rengøring, men hun kritiserer ikke situationen - det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at hun glæder sig til at situationen igen bliver normal!
Foto: Inge-Marie Krøier

Nogle dagplejere har fået ekstra tid til rengøring

På det pædagogiske område har FOA Nordjylland arbejdet på højtryk for at få aftaler i hus, når det handler om arbejdsmiljøet for blandt andet dagplejere. De seneste vejledninger fra Sundhedsstyrelsen har nemlig betydet, at der blandt andet er krav om ekstra rengøring hos dagplejerne og langt fra al rengøringen kan foretages indenfor åbningstiden.

Starter med at gøre rent klokken fem!
En af de dagplejere, som lever med de nye retningslinjer, er Anja Lundgaard fra Vesthimmerlands Kommune. Hun fortæller, at hendes arbejdsdag har ændret sig en del efter genåbningen af samfundet, hvor børn igen kom tilbage i dagpleje. Det betyder nemlig, at hun hver dag står op tidligere end vanligt, og dagen starter med rengøring klokken fem hver morgen. Endnu har hun ikke hørt, at der er en aftale på vej med kortere åbningstid, og derfor må hun konstatere, at det er hendes nye hverdag. Hun fortæller i øvrigt, at hun tilbringer rigtig meget tid udendørs sammen med børnene og tager én dag ad gangen. Inden genåbning af dagplejen blev hun orienteret via e-mail og fik besøg af en dagplejepædagog, som medbragte tilstrækkeligt med værnemidler. Anja kritiserer ikke situationen, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at hun glæder sig til at situationen igen bliver normal.

På den positive side fortæller hun, at hun og børnene har fået nogle rigtig gode hygiejnevaner, som de bestemt vil fastholde - også efter corona. ”Når børnene møder, starter vi med at vaske hænder, og det betyder, at vi mindsker enhver form for smitte,” siger Anja Lundgaard. 

Kortere åbningstid i tre kommuner
Dagplejen er en særlig gruppe, da de har børn i hele åbningstiden. I tre kommuner – nemlig Aalborg, Thisted og Morsø kommuner er der kommet gode aftaler som tilgodeser dagplejernes arbejdsmiljø ved at nedsætte åbningstiden. Morsø Kommune har været foregangskommune og siden udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen tog de beslutning om en begrænset åbningstid for dagplejerne. Det betyder, at åbningstiden for den enkelte dagplejer er sat ned med fem timer fra 48 til 43 timer ugentlig. ”Det er en rigtig god aftale og stor ros til Morsø Kommune som i den grad har taget dagplejernes arbejdsmiljø alvorligt,” understreger FOA Nordjyllands ansvarlige på området, Anne-Grethe Sveistrup. Trods en kortere åbningstid har Morsø Kommune ikke modtaget en eneste negativ respons fra forældrene – tværtimod har de været meget forstående for dagplejernes situation.

Der er også udarbejdet aftaler for Aalborg og Thisted Kommune – her er åbningstiden sat ned med to en halv time ugentlig til og med 1. august 2020.

Også ros til de tillidsvalgte
Anne-Grethe Sveistrup har ros til de tillidsvalgte som har knoklet for at påvirke lederne af dagtilbuddene i kommunerne. De har været med til at italesætte problemstillingen omkring rengøring, da dagplejerne som sagt har børn i hele åbningstiden. Dagplejerne kan ikke gøre rent sammen med børnene, da der ofte er tale om spædbørn, hvor langt fra alle kan gå.

I Rebild, Vesthimmerland og Jammerbugt Kommune er der endnu ikke udarbejdet aftaler.

Midler til ekstra rengøring - også en mulighed
Anne-Grethe Sveistrup fortæller, at ledelsen af dagtilbuddene i alle kommuner kan beslutte at ændre dagplejernes åbningstid, indtil kravene fra Sundhedsstyrelsen om ekstra rengøring fjernes. I øvrigt kan både dagpleje og daginstitutioner få midler til ekstra rengøring – og her er det igen ledelsen som beslutter, hvordan dagplejen kan tilgodeses. Endelig skal retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen overholdes indtil de gradvist ændrer restriktionerne. Sidder du som dagplejer med specifikke spørgsmål til din situation som ansat, så er du altid velkommen til at kontakte din tillidsrepræsentant eller FOA Nordjylland.

En anden mulighed er at tjekke foa.dk som jævnligt opdateres med seneste nyt, hvis retningslinjer for corona ændres:

Spørgsmål og svar om børnepasning under corona