Pædagogmedhjælper Lene Christoffersen
Uden hjælp fra FOA Nordjylland ville jeg aldrig have vundet sagen i ligebehandlingsnævnet – og slet ikke med de mange hospitalsindlæggelser det seneste år, fortæller en lettet Lene Christoffersen.
Foto: Inge-Marie Krøier

Pædagogmedhjælper vandt ligebehandlingssag mod Aalborg Kommune

Pædagogmedhjælper Lene Christoffersen fik en fyreseddel i stedet for dét fleksjob hun var stillet i udsigt. Det sendte hendes arbejdsgiver Aalborg Kommune i ligebehandlingsnævnet, og den sag har Lene netop vundet. Hendes klare håb er, at FOA og andre fagforeninger vil sprede budskabet – at det ikke kan betale sig at diskriminere ansatte med handicap.

*Se info om baggrund & kronologi nederst.

Afskedigelse var forskelsbehandling
FOA Nordjylland har Ligebehandlingsnævnets ord for at Aalborg Kommune handlede i strid med lov om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet, da de opsagde Lene. Hun har vundet sagen, og opfordrer gerne andre til at kæmpe, hvis de også bliver uretfærdig behandlet. Det gør hun – også selvom hun har mistet alt det, hun kunne miste – jobbet, børnene [Børn på Løvvangskolen], kollegerne og en fremtid på arbejdsmarkedet: Hun gjorde det alene med et håb om, at andre handicappede kan undgå at komme i samme situation.

Det, hun har været igennem psykisk, har altså ikke været forgæves - retfærdigheden har sejret med en indsats fra både Lene, FOAs faglige medarbejdere og jurister. En enorm lettelse har indfundet sig efter sagens positive udfald. Lene er ikke længere tvunget til at tænke på sagen og de beskyldninger, der indirekte lå i den opsigelse, hun modtog tilbage i 2017.

Uden FOA ingen sejr
Det er en stor lettelse for
Lene, som efter opsigelsen fik førtidspension, og hun har fået skuldrene ned efter ligebehandlingsnævnets afgørelse.

Selvom mange tænker på det seneste år som et år i coronaens tegn, så blev det for Lene året, hvor hun blev ramt af lymfekræft og blev tilknyttet smerteklinikken efter en mislykket operation i højre arm. Trods modgang er Lenes største handicap fortsat Hortons hovedpine, der giver hende 20-30 alvorlige anfald om ugen. Men heldigvis er Lene gjort af et helt særligt stof, og har en fightervilje, som kun få besidder. Selv ønsker hun ikke at fokusere unødigt på hverken diagnoser eller handicap, men håber at andre får øjnene op for, hvor vigtigt fagligt medlemskab er. ”Uden hjælp fra FOA Nordjylland ville jeg aldrig have vundet sagen i ligebehandlingsnævnet – og slet ikke med de mange hospitalsindlæggelser det seneste år.”

Opråb til arbejdsgivere
Lene gik ikke hele vejen - blot for at få en lønkompensation svarende til ni måneders løn. På ingen måde. En sejr i ligebehandlingsnævnet giver ikke Lene jobbet tilbage og fjerner heller ikke den konstante migræne, hun må leve med. Hun håber til gengæld, at arbejdsgivere vil holde sig fra at gøre forskel på ansatte med et handicap. Sker det - vil indsatsen være det hele værd for den seje pædagogmedhjælper.

Smil og opbakning har betydning
Lene vil gerne sige tak til kolleger og tillidsrepræsentanter, der har bakket hende op - det har haft stor betydning i et forløb, som har strakt sig over flere år. Havde hun stået alene og uden en fagforening i ryggen, tror hun, det ville være svært hvis ikke umuligt at mobilisere overskuddet. Samtidig ville udgifterne til en advokat også være enorme. ”Jeg har været medlem hos både HK og FOA, og begge steder er jeg blevet mødt af smil og imødekommende medarbejdere. Det betyder meget at blive mødt af et glad ansigt, og det giver mig lyst til at ringe til min fagforening,” siger Lene med overbevisning.

Find løsninger frem for at afskedige
I FOA Nordjylland ved vi, at sagen vil danne præcedens for andre FOA-medlemmer og medlemmer i andre fagforeninger. Aalborg Kommune burde have afventet udredningen til et fastholdelsesfleksjob, før de traf afgørelse om at opsige Lene. Kommunen havde mulighed for at fastholde Lene, hvis de blot havde været villige til at tilgodese hendes skånehensyn. De har efter FOAs mening ikke haft viljen. ”Jeg håber, at vi med den vundne sag kan se frem til mere ligebehandling på arbejdsmarkedet, og at arbejdsgivere fremover vil gøre meget for at finde løsninger frem for at afskedige ansatte med handicap,” udtaler Kim Jacobsen der er ansvarlig for fleksjobbere i FOA Nordjylland.

_______________

*Baggrund

  • Lene lider af veldokumenteret Hortons hovedpine og af konstant migræne og hovedpine med 20 til 30 alvorlige anfald om ugen
  • Trods handicap fremgår det af personalmappen, at Lene er en stabil, pligtopfyldende og loyal medarbejder

*Kronologi om Lene Christoffersens ansættelse som pædagogmedhjælper

  • Januar 2011 - job i skoleforvaltningen – Aalborg Kommune
  • Juni 2016 - omplaceres fra Stolpedalskolen til Løvvangsskolen - en underafdeling af Vester Mariendal Skole
  • April 2017 - sygemeldt pga. stress og begyndende depression. Hendes Hortons anfald er hyppigere, og hun presses samtidig af dårlig samvittighed overfor både arbejdspladsen og kollegerne.
  • Maj, juni og august 2017 – sygesamtaler og rundbordssamtale delvis sygemelding – arbejder tre dage om ugen i alt 18 timer
  • November 2017 – rundbordssamtale - overlæge anbefaler fleksjob evt. fastholdelsesfleksjob
  • Jobcentret skal udrede til et fastholdelsesfleksjob – men kommunen afventer ikke resultatet
  • Februar 2018 – sygefraværssamtale med henblik på varsling af afsked
  • Februar 2018 - afskediges grundet ustabilt fremmøde
  • Januar 2019 tilkendes førtidspension
  • Oktober 2020 – vinder sag om forskelsbehandling i ligebehandlingsnævnet

Skriv en kommentar på Facebook