Bente fik penge efter løntjek i FOA Nordjylland

De mange tusinde kroner er nu retsmæssigt udbetalt til sygehjælper Bente Holm Møller, som blev forkert indplaceret, da hun vendte tilbage til faget som sygehjælper. Indplacering med forkert erfaringsdato betød, at hun ikke fik den løn, hun ifølge overenskomsten har krav på. Desværre oplever omkring halvdelen af alle FOA-medlemmer på et tidspunkt fejl i lønudbetalingen. Er du selv i tvivl, så kontakt først din tillidsrepræsentant eller FOA Nordjylland, så du kan få tjekket din lønseddel, hvis du ikke er sikker på, at du får udbetalt den løn, du har krav på.

Løntjek i FOA Nordjylland
Det hele startede mens Bente arbejdede på bofællesskabet Søskrænten, hvor en kollega kiggede på Bentes lønseddel, og opfordrede hende til at få den tjekket hos FOA Nordjylland eksperter på området. Herefter sendte Bente et års lønsedler ind til FOA Nordjylland, og det blev straks konstateret, at Bente var startet på laveste løntrin – selvom hun havde erfaring fra før ansættelsen i 2012. Der var med andre ord noget helt galt, og hun måtte sende lønsedler ind for en årrække.

Erfaring er penge værd
Den korte historie er, at Bente blev uddannet sygehjælper i 1975 – havde barsel, job på et plejehjem og siden blev kørende nattevagt frem til 1994, hvor hun holdt pause, mens hun igen var på barsel. Hun kom tilbage til faget, og fortsatte som nattevagt indtil 1999, hvor hun fik job på Oticon i Thisted. Her blev hun indtil 2012, hvor produktionen flyttede til Polen. På det tidspunkt kom hun tilbage til faget som sygehjælper, men ingen var opmærksomme på den erfaring som Bente havde fra før 2012, og derfor blev hun forkert indplaceret, og fik ikke den løn hun havde krav på.

285.000 kroner i manglende anciennitet
Efter ansættelsen på Søskrænten fik Bente hver måned for lidt i løn. Det er en ærgerlig fejl, men Bente er glad for, at det nu er kommet på plads. Thisted Kommune udbetalte straks penge for manglende anciennitet, efter at FOA Nordjylland havde sendt en beregning. Bente fortæller, at hun efter skat har fået omkring 191.000 kroner, og de luner på et tidspunkt, hvor hun netop er flyttet og samtidig er gået på efterløn. Bente ved nu, at man altid kan tjekke, hvem der har indbetalt ATP til dig selv, og på den måde kan man bevise, at man eksempelvis har erfaring på området, hvis man ikke har gemt gamle lønsedler. Med beviser i form af lønsedler og ATP-indbetalinger var det derfor ingen sag, at få kommunen til at udbetale pengene.

Gør lønsedlerne mere læsbare
Bente havde sidste arbejdsdag fra Søskrænten den 31. december 2020, og hun glæder sig til det nye liv som efterlønner. ”Jeg ville ønske, at de komplicerede lønsedler ville blive lettere at læse, så knapt så mange giver op blot ved synet at af dem,” siger Bente med en klar opfordring til FOA og til arbejdsgiverne. Hun erkender også, at hun blindt stolede på, at arbejdsgiver havde styr på lønnen, men med tanke på sagen kan hun se, at der ikke helt var styr på den.

Ring til FOA, hvis du er i tvivl
Bente er meget taknemmelig for den hjælp, og de smil som hun altid er blevet mødt med i FOA Nordjylland. Er man det mindste i tvivl om lønnen og lønsedlerne, så opfordrer hun andre til at få lavet et løntjek – enten hos tillidsrepræsentanten eller hos FOA Nordjylland.