Fra social- og sundhedshjælper til social- og sundhedsassistent på fuld løn
For nylig var et helt særligt hold social- og sundhedsassistenter samlet i FOA Nordjylland. De fejrede, at de som de første var blevet uddannet på fuld løn via midler fra kompetencefonden. Deres uddannelse er led i en indsats som FOA Nordjylland og Aalborg Kommune har iværksat for at sikre, at flere social- og sundhedshjælpere bliver social- og sundhedsassistenter.
Af: Inge-Marie Krøier
Lønnen afgørende for at tage uddannelse
Kim Thomsen og Lene Melgaard er to af de nyuddannede social- og sundhedsassistenter, som har grebet muligheden for at uddanne sig i Aalborg Kommune. I forvejen havde de en uddannelse som social- og sundhedshjælpere – og Lene fortæller, at hun tog imod tilbuddet, da lønnen forblev den samme. Hun indrømmer, at det var et afgørende parameter at lønnen og ancienniteten fulgte med under uddannelsen. Flere tilslutter sig Lenes udmelding – at løn og anciennitet var vigtigt for dem.
Ros til sammenholdet og til FOA
Uddannelsen har været påvirket af corona-situationen, da praktikker blev aflyst eller suspenderet. Desuden blev undervisning i Cura aflyst – det dokumentationsprogram som Aalborg Kommune benytter. De har efterfølgende modtaget sidemandsoplæring, men det har ikke været helt optimalt, hvis man ønsker at patientsikkerheden skal være i top.
”Vi stødte på en del udfordringer undervejs, men på grund af det gode sammenhold og FOA Nordjyllands støtte bestod vi alle sammen,” understreger Lene og fortsætter. ”Eksempelvis blev to lærere opsagt inden to afgørende eksamener. Her trådte FOA Nordjyllands Pia Pedersen til og fandt en løsning, så alle på holdet kunne blive klædt på til at bestå de to eksamener,” understreger Lene Melgaard. Lenes opfordrer andre studerende til at være kritiske undervejs i uddannelsen. Det er for eksempel vigtigt at kende målene for de enkelte fag, så man er sikker på at være klædt på forud for eksamen.
Efter Lene blev færdig som social- og sundhedsassistent, kom hun tilbage til Anneshave - de midlertidige pladser. Her får hun i den grad lov til at benytte de nye kompetencer og hun er glad for at opleve, at hun ikke skal bruge al tiden på dokumentation, men at hun bruger rigtig meget tid på at danne relationer og på tidlig opsporing.
Kan være hårdt at være nyuddannet
Efter dimissionen fra SOSU NORD har flere oplevet, at de får mere komplekse opgaver og bliver udfordret – særligt fordi vilkårene ikke alle steder følger med de nye kompetencer, som de har tilegnet sig under uddannelsen. Flere beklager samtidig, at der ikke er afsat ekstra tid til de mere komplekse opgaver. En af de nyuddannede fortæller, at det kan være hårdt, hvis man er alene som social- og sundhedsassistent på en arbejdsplads, da personalemanglen gør det svært at rekruttere kolleger.
Gode vilkår skal tiltrække elever og fagligt uddannede
Ældrechef Carsten Møller Beck deltog også i mødet og han vedkender, at det er et problem, at rigtig mange går på pension i de kommende år. Derfor er det vigtigt at fastholde så mange på arbejdsmarkedet som muligt. Det betyder for Aalborg Kommune, at der skal ansættes 120 ekstra social- og sundhedsassistenter om året, udover dem der går på pension eller siger op. Her og nu ser det ikke så lyst ud, da der slet ikke findes ledige social- og sundhedsassistenter i Aalborg Kommune. Derfor vurderer Carsten, at den væsentligste opgave for arbejdspladserne bliver at tilbyde gode vilkår til medarbejderne og sikre et godt ry, så det er muligt at tiltrække uddannet personale og nye elever. Derudover er der afsat penge i budget 2022 til at fastholde medarbejdere, der overvejer at stoppe pga. efterløn eller tidlig pension.
Fornøden tid og vilkår vigtigt for nyuddannede
Kim fortæller, at han følte, der var et stort forventningspres til ham, da han kom tilbage på arbejdspladsen, men han havde samtidig et stort mod på at prøve de nye kompetencer af. Derfor tog han et nyt job som vikar, og her vil Kim finde ud af, hvor han kunne se sig selv i fremtiden. Der er stor mangel på arbejdskraft blandt social- og sundhedspersonalet, og derfor oplever mange, at de enkelte arbejdspladser ’stjæler’ personale fra hinanden, og derfor har vilkårene og tiden til opgaverne stor betydning.
De nyuddannede har forskellige oplevelser af skoleforløbet – nogle har oplevet god tid til de nye assistentopgaver, hvor andre føler, at de ikke har haft den fornødne tid. Nogle social- og sundhedsassistenter giver udtryk for et hårdt og intenst skoleforløb - fælles er dog glæden ved et spændende arbejde.
Skab gode vilkår for arbejdet
Næstformand Pia Pedersen fra FOA Nordjylland fremhæver, at det bliver afgørende for alle FOA-arbejdspladser at skabe gode arbejdsvilkår. ”Det er ledelsen og planlægningen af arbejdet, der bliver afgørende for, om de kan tiltrække det fornødne personale. Der skal skabes gode vilkår for arbejdet – og sker det ikke vil flere vælge uddannelsen eller jobbet fra – selv faglærte social- og sundhedsassistenter. Normeringerne skal tilpasses borgerne og de enkelte arbejdspladser, og det skal være realistisk at nå de opgaver, der for eksempel er på en køreliste,” siger Pia Pedersen. Hun håber, at flere social- og sundhedshjælpere fremadover ønsker at uddanne sig til social- og sundhedsassistenter, og at de vil få glæde af de initiativer og forbedringer, der blev indført, mens det første hold var undervejs.