Held og lykke med valget, om lidt får I spændetrøjen på

Kære nye kandidater til byrådene i Nordjylland. Hvor er vi glade for, at I stiller op til kommunalvalget i 2021.
Det er ikke nogen nem opgave at være kommunalpolitiker. Man skal læse tusindvis af dokumenter på alt for kort tid.

Man skal sætte sig ind i komplekse sager, som man fra begyndelsen måske har ganske lille kendskab til. Og man ved, at de beslutninger man er med til at træffe, kan have store konsekvenser for en masse mennesker.
Ovenikøbet er det ofte ikke det hverv, der gør en mest populær. Man vil komme til at høre både retfærdig og uretfærdig kritik fra borgere og kolleger for sin arbejdsindsats.

Men I stiller op, og vi er fuldstændig overbeviste om, at I har de bedste intentioner, og at de beslutninger i træffer, hvis I bliver valgt ind, bliver taget ud fra jeres bedste overbevisninger. Og heldigvis vil jeres kommende hverv også være fyldt med meningsfyldte og spændende opgaver.

Vi håber på tætte og gode samarbejder med jer på teknik, handicap, ældre, det pædagogiske og social-og sundhedsområdet i alle de nordjyske kommuner. Men I skal også vide, at på flere af disse områder stikker i hånden ind i en hvepserede. Der bliver meget hurtigt brug for, at I træffer nogle vigtige beslutninger omkring velfærden i de nordjyske kommuner.

Først og fremmest er der akut brug for arbejdskraft i næsten alle de sektorer, som FOAs medlemmer arbejder i. På eksempelvis det pædagogiske område, plejehjem, specialinstitutioner og sygehusene skriger man på nye social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere. Der har efter 2. verdenskrig aldrig været så stor en personalemangel som nu.

Som nyvalgte i kommunalbestyrelserne er I med til at påvirke, hvordan der bliver rekrutteret og fastholdt arbejdskraft i kommunerne og det er af allerstørste vigtighed, hvis ikke velfærdssamfundet skal bryde sammen. Borgerne får for ofte kun det allermest nødvendige og intet mere. For de ansatte er maksimalt pressede på tid - den tilstand kan de ikke blive ved med at være i.

Bye bye budgetloven
Men før I kan komme rigtigt i gang med jeres arbejde, skal I lære kommunens økonomiske spændetrøje at kende. 
I kommunalpolitik skal I nemlig arbejde under Budgetlovens regime. Loven er et styringsredskab fra de "gode" gamle Bjarne Corydon-dage. Loven skulle holde kommunerne på måtten økonomisk. Kort fortalt får kommunen en bøde, hvis de bruger flere penge end det budget, der er aftalt med Kommunernes Landsforening. Bøden er det samme beløb som det, kommunen har brugt for meget. Så 10 millioner over budget, ender med at være 20 millioner.
Det har gjort kommunaldirektørerne angste, og de er simpelthen holdt op med at bruge alle penge for et givent år, fordi de frygter Corydons spøgelse.
Konsekvensen af det er, at hundredvis af millioner, der ligger lige til at bruge i de nordjyske kommunekasser, bliver liggende og senere sendt tilbage til Finansministeriet. Det er hundredvis af pædagogiske assistenter, social- og sundhedsassistenter- og social- og sundhedshjælpere eller dagplejere, som aldrig bliver ansat til at yde velfærd.

Så vi håber I nyvalgte vil kæmpe imod budgetlovens forbandelser og gøre alt, hvad I kan for at hver en tilgængelig krone bliver brugt på borgernes velfærd og medarbejdernes trivsel.

Held og lykke med valget - det bliver et krævende erhverv - men I kan gøre en god forskel for mange.

Skriv en kommentar på Facebook