Pia Pedersen, næstformand i FOA Nordjylland, Østerport 2, Aalborg
Pia Pedersen, næstformand i FOA Nordjylland

Kvinde - kæmp også for din pension 8. marts

Rigtig mange kvinder arbejder på deltid – blandt FOAs medlemmer gælder det cirka halvdelen. Og når kvinders arbejdsliv slutter og pensionen starter, har de typisk langt færre penge, når reg-ninger skal betales og det er tid til at forsøde tilværelsen en smule. Sådan er det også i 2021 – desværre.

Heldigvis tyder det på, at forskellen mindskes, så måske er der håb for de kommende generationer.

Er man på deltid hele arbejdslivet, så vil overgangen fra løn til pension sandsynligvis ikke betyde en stor nedgang i indtægt. Hvis du derimod arbejder en årrække på deltid for derefter at gå op i tid, vil din pension ikke kunne følge med, medmindre du sparer ekstra op.

En ansættelse på deltid er for nogle et aktivt valg, hvor de ønsker at bruge tiden i familien. For andre kvinder er de tvunget på deltid, da arbejdsgiver ikke kan tilbyde dem fuld tid.

Et deltidsjob kan måske lyde som luksus med færre arbejdstimer, men i den sidste ende vil det have store konsekvenser for livet i alderdommen. Pensionsopsparingen bliver nemlig betragtelig mindre. Arbejde på deltid påvirker ikke kun lønnen, men også pensionen, fordi indbetaling til pension udgør en andel af lønnen.

Arbejder man 30 timer pr uge hele sit arbejdsliv, vil man, når man går på pension have optjent 300.000 kroner mindre til pensionen end de kolleger der har fuldtidsarbejde. Derfor er det vigtigt, at man tidligt i livet overvejer om en nedgang i tid stemmer overens med de forventninger og mål man har for sin alderdom.

En nedgang i den størrelsesorden er ikke til at spøge med. Derfor er det vigtigt at kende konsekvensen af de valg, man træffer, hvis man vil sikre sig en tryg alderdom.

Når man stifter familie, er det vigtigt, at begge forældre benytter sig af orlovsmuligheder i forbindelse med barsel. Derfor skal vi kæmpe for mænds ret til barsel - det vil også mindske risikoen for, at kvinderne bliver dårligere stillet på arbejdsmarkedet efter lange fraværsperioder ved barsel. Konsekvensen er perioder uden indbetaling til pension – det skal vi kæmpe imod.

Det er afgørende at kæmpe for en god alderdom, når arbejdslivet er slut. Kæmpe for din egen. Kæmpe på vegne af de unge kolleger – også mænds barsel. Kæmpe så kvinder livet igennem trygt kan gå fremtiden i møde. Lad det ikke komme som et chok for nogen, at det koster at være på deltid. Lad dem vide, at det koster at gå hjemme på barsel – det er derfor den skal deles med partneren.

Kæmp for at både mænd og kvinder får bedre vilkår - kæmp ikke kun 8. marts. Kæmp hver dag for et bedre arbejdsliv og en værdig tilværelse – også når arbejdslivet er slut.

Skriv en kommentar på Facebook