Kviktesten foregår via podning i næsen.
Kviktesten foregår via podning i næsen.
Foto: Inge-Marie Krøier

Podere i Aalborg Kommune ansat på FOA-overenskomst

Der er brug for mange hænder og medarbejdere til at teste danskere for covid-19. Det gælder også i Aalborg Kommune, hvor der senest er ansat 150 nye som om få dage er klar til at teste borgere i hele kommunen. De er ansat som ufaglærte podere, og skal blandt andet varetage kviktest af personale og elever på kommunens mange skoler og institutioner.

De vil fremover varetage kviktest som tages ved podning i næsen. Testen registrerer virus i en prøve ved hjælp af en kemisk test og man kan oftest få svar efter cirka 15 minutter, og denne type test kan derfor være med til at bryde smittekæder hurtigere. kviktest bør dog ikke anvendes, hvis du har symptomer, eller er nær kontakt til en smittet.

Grundig introduktion i hygiejne, førstehjælp og lønforhold
Poderne er ansat pr. 16. marts 2021 og de nyansatte har netop været igennem et grundigt introduktionsforløb, hvor de blandt andet har gennemgået et 7-timers kursus i førstehjælp, gennemgået hygiejnekursus og fået grundig introduktion til selve podningen. Derudover har de været igennem en pædagogisk introduktion ved AOF for at sikre, at borgerne er trygge, når de skal testes for corona.

Repræsentanter fra FOA Nordjylland har også givet introduktion til den overenskomst som netop er indgået i forbindelse med ansættelsen ved Aalborg Kommune. Gert Michael Kragh Jensen, leder af Testenheden i Aalborg Kommune fortalte, at der sandsynligvis er flere jobs i sigte, når de slutter ansættelsen som podere, da der mangler folk på netop sundhedsområdet - med andre ord kan jobbet som poder være næste skridt mod en fast ansættelse.

FOA Nordjyllands formand Kristian Gaardsøe opfordrede de nyansatte til at flytte fagforening, da det kun er FOA som kan hjælpe, hvis de får brug for rådgivning, når det gælder deres løn og ansættelse.

Meld dig ind i FOA

Formand Kristian Gaardsøe forklarer lønforholdene for de ufaglærte podere ansat i Aalborg Kommune. 

Formand Kristian Gaardsøe forklarer lønforholdene for de ufaglærte podere ansat i Aalborg Kommune.
Skab tryghed i forbindelse med podningen
De to instruktører fra Falck gjorde det klart for de nyansatte, at det vigtigste er, at de er serviceminded og giver borgerne en behagelig oplevelse, så de alle er trygge ved at blive podet og kan dele en positiv oplevelse med andre borgere. Testning er med til at bringe smitten ned og i den sammenhæng udfører de nye podere et væsentlig hverv i kampen mod coronavirus. Den grundige instruktion skal sikre, at alle kan varetage opgaven selvstændigt.

Ansat på FOA-overenskomst
De nyansatte podere er ansat i tidsbegrænsede stillinger som udløber 31. december 2021. Der er tale om en overenskomst for ufaglærte under FOA Nordjyllands social- og sundhedssektor. Det betyder, at de hver måned vil have en fast løn på 23.478,99 kroner, hvilket svarer til en timeløn på 146,44 kroner. Lønnen er pensionsberettiget og hver måned vil der blive indbetalt 3026,44 i pension, hvilket svaret til 12,89 procent af lønnen. Herudover kommer fritvalgstillægget, hvis man er pensionsberettiget.* De er ansat som podere og testere og ikke som en sundhedsfaglig medarbejder - det gælder også, hvis de i forvejen har en sundhedsfaglig uddannelse som eksempelvis social- og sundhedsassistent. Skal de sundhedsfaglige kompetencer bringes i spil under ansættelsen, så er der brug for at genoptage forhandlingerne mellem Aalborg Kommune og FOA Nordjylland.

De fleste af poderne er henvist af jobcentrene, og har forud for ansættelsen været ledige.

*Du er pensionsberettiget, hvis du er 21 år og har haft 8 måneders ansættelse i region eller kommune inden for de sidste 8 år. 

De nye podere instrueres af Jørgen og Frederik fra Falck.

De nye podere instrueres af Jørgen og Frederik fra Falck.

Skriv en kommentar på Facebook