Hanne Heilskov Sørensen
Dagplejer Hanne Heilskov Sørensen var til møde om fremtidens dagpleje, og hun hæftede sig især ved følgende udsagn om dagplejen: Det er det fedeste dagtilbud, og vi skylder børn og forældre, at det også vil være det fremover!
Foto: Anne-Grethe Sveistrup

Fremtidens dagpleje: Husk wauw-effekten og dagplejehjemmet

For nylig var der møde om fremtidens dagpleje, og Vejgaardhallen var fyldt med 130 debatlystne dagplejere, dagplejepædagoger og ledere.

De var mødt op for at bidrage til debatten om fremtidens dagpleje – deriblandt Hanne Heilskov Sørensen, som deltog fordi hun synes, at debatten er særdeles vigtig.

Lyst til debat
Der var en fin repræsentation fra de fleste kommuner med både dagplejere, dagplejepædagoger og ledere. Den brede repræsentation gav en konstruktiv debat med gode bud på fremtidens udfordringer, fortæller faglig sekretær Anne-Grethe Sveistrup. Det emne som særligt prægede aftenen var rekrutteringsudfordringerne. Kort og godt, hvordan synliggør vi, at dagplejen er et kvalitativt pasningstilbud for børn i 0-2-årsalderen.

Det fedeste dagtilbud
Dagplejer Hanne Heilskov Sørensen hæftede sig især ved følgende udsagn om dagplejen:

  • Det er det fedeste dagtilbud, og vi skylder børn og forældre, at det også vil være det fremover.
  • Dagplejen er nærhed, hvor en voksen og fire børn opbygger en fantastisk relation.

  • Dagplejen er et af de vigtigste byggesten for barnets trivsel, identitetsdannelse og udvikling af personlighed og kompetencer. 

  • At vi i dagplejen skal fokusere på den gode historie, og de faglige kompetencer den enkelte besidder.
  • At dagplejen er en hjemmearbejdsplads med trivsel for store og små

”Jeg vil desuden vove den påstand, at mangfoldigheden i dagplejen gør, at her er plads til alle - fordi vi er gode til at justere os til det enkelte barn og dets behov i en given situation. De gamle dyder: ro, renlighed og regelmæssighed har vi i baghovedet, men vi tager altid udgangspunkt i det enkelte individ og tilpasser rammerne - ikke omvendt, understreger Hanne Heilskov Sørensen.

Wauw-effekten og trivslen i dagplejehjemmet
Den aften holdt formand fra pædagogisk sektor, Kim Henriksen et indlæg, og det Hanne især bed mærke i var den wauw-effekt som dagplejere oplever i relation til dagplejebørnene - og børnene imellem. Den er vigtig og noget af det, som ikke fremgår af lønspecifikationen. På den anden side - så er det heller ikke skattepligtig! 
Sektornæstformand Joan Lindskov slog et slag for at dagplejehjemmet netop ikke er en daginstitution. Det er en hjemmearbejdsplads, hvor trivslen for både små og store findes i hver en krog. Aspekter som er yderst vigtige, når vi stykker den gode fortælling om dagtilbuddet dagplejen sammen. Det skal med, når vi rekrutterer nye kolleger – et argument for at forældrene skal vælge dagpleje frem for vuggestue, hvis de har et valg.

Mange bud på fremtidens dagpleje
Formand fra pædagogisk sektor Kim Henriksen og sektornæstformand Joan Lindskov fik til mødet rigtig mange gode bud på, hvad FOA Nordjyllands medlemmer forventer af FOA – lokalt og centralt.

I FOA Nordjylland vil vi gerne sige tak til alle der deltog i mødet og i debatten – alle der mødte op, var med til at sikre en god og spændende aften – med fokus på fremtidens dagpleje,” understreger faglig sekretær, Anne-Grethe Sveistrup.

Skriv en kommentar på Facebook