Pia Pedersen, Næstformand i FOA Nordjylland
Pia Pedersen: I FOA Nordjylland bakker vi op om flere fuldtidsstillinger. Flere på fuldtid vil også gavne ligestillingen. Langt størsteparten af de deltidsansatte er nemlig kvinder, og det betyder, at kvinder både har en lavere livsindkomst og pension end mænd.
Foto: Inge-Marie Krøier

Fuldtidsstillinger afhjælper mangel på arbejdskraft

Fuldtid skal være normen, ikke undtagelsen siger Nordjyskes chefredaktør, Karen Keinicke og i FOA Nordjylland siger vi tak for et yderst relevant indspark. Andelen af medarbejdere i kommunerne som arbejder på fuldtid, skal øges markant.

Der er mangel på arbejdskraft i mange velfærdsfag, og når flere skruer op for timetallet, vil det udgøre et vigtigt element i kampen for kvalificeret arbejdskraft til at tage sig af børn og ældre borgere.

Nødden er ikke knækket endnu, for blandt FOAs medlemmer alene er 73 procent af kvinderne på deltid, og det resulterer i lavere løn og lavere pensionsindbetaling. (2018)

Manglen på pædagogisk uddannet personale er allerede stor, og det samme gælder uddannede medarbejdere til ældreplejen. Karen Keinicke har ret - det er en tendens at arbejdsgivere slår deltidsjobs op.

Men med en massiv indsats hos Aalborg Kommune, så er det lykkes, at få andelen af deltidsstillinger bragt ned på 66,12 procent - noget under landsgennemsnittet. Ros til både Aalborg og Jammerbugt Kommune som har besluttet, at alle ansatte på ældreområdet har ret til at arbejde på fuldtid, med deltid som en mulighed. Det kan nu ses på tallene, så en større andel af kvinder i ældreplejen arbejder fuldtid.

I FOA Nordjylland bakker vi op om flere fuldtidsstillinger. Flere på fuldtid vil også gavne ligestillingen. Langt størsteparten af de deltidsansatte er nemlig kvinder, og det betyder, at kvinder både har en lavere livsindkomst og pension end mænd.

Et par gode råd til arbejdsgiverne er at give arbejdsmiljøet et eftersyn, så vi sikrer at medarbejderne kan holde til at arbejde i 37 timer om ugen. Derudover skal de gøre det attraktivt for seniorerne at blive lidt længere.

Lad os tage social- og sundhedsassistenten Laila på 63 år som er klar til at sige farvel til arbejdsmarkedet efter 34 år i ældreplejen. Tilbyd Laila færre timer, og giv de overskydende timer til kollegaen Didde på 40 år som arbejder på deltid. Lykkes det - kan Laila måske fastholdes to år længere, og samtidig dele ud af de faglige kompetencer. Imens kan Didde forøge timetallet og på sigt øge pensionsudbetalingen betragteligt.

Beregninger fra FOA Ungdom viser nemlig, at hvis Didde arbejder hele livet på 30 timer pr. uge som social- og sundhedsassistent, vil hun, når hun går på pension, have optjent 300.000 kroner mindre til pensionen end kolleger med fuldtidsarbejde.

Men det handler ikke kun om timetal – det handler om, at vi er villige til at tale om de eksisterende kønsrollemønstre, hvis der skal ske ændringer. Diddes mand arbejder som tømrer, og som det naturligste arbejder han fuldtid. Hans pensionisttilværelse ser langt lysere ud end Diddes – når vi alene ser på pensionen.

Desværre er det et kendetegn for de kvindedominerende fag at mange arbejder deltid – lad os gøre en indsats for at ændre den kultur.

Må arbejdsgiverne tilbyde kvinder fuldtidsjobs som de kan holde til, så de samtidig undgår at blive fattige pensionister.


Sendt til Nordjyske 02.02.22.


Skriv en kommentar på Facebook