Af: Næstformand Pia Pedersen og faglig sekretær, Jesper Hermansen - FOA Nordjylland, Østerport 2, Aalborg.
Der er ingen snuptagsløsninger - det tager tid at arbejde med rekruttering og fastholdelse, men det er nødvendigt for at øge fagligheden på social- og sundhedsområdet.
Foto: Inge-Marie Krøier

Gode råd til flere faglærte i social- og sundhedssektoren

Mere end hver femte medarbejder i ældreplejen i Danmark er ufaglært (Hver syvende i Nordjylland) og tallene kommer ikke bag på FOA Nordjylland. Selvom FOA Nordjylland og flere nordjyske kommuner i lang tid har arbejdet for at uddanne og fastholde på social- og sundhedsområdet, er der stadig plads til forbedring.

Arbejdet i ældreplejen er blevet mere kompleks og kræver nogle særlige kompetencer, og derfor er det afgørende at højne fagligheden. Mange steder stopper hver fjerde elevuddannelsen, og det frafald skal mindskes ved at styrke introduktionen til alle uddannelser på social- og sundhedsområdet. Det gælder særligt for de ufaglærte, som aldrig har beskæftiget sig med området. Et mentorforløb kan mindske frafaldet, og derfor skal vi holde fast i de gode mentorer på arbejdspladserne.

Når ufaglærte bliver ansat, er det vigtigt, at ledelsen på de enkelte arbejdspladser ser de ufaglærte som kommende social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter. Det gør de bl.a. ved at udarbejde en uddannelsesplan til alle ufaglærte, så de har en startdato for, hvornår de kan starte på uddannelse.

På arbejdspladserne skal de ufaglærte kende til de opgaver, de kan løse, så de ikke bliver stillet overfor opgaver, som de ikke kan håndtere. De ufaglærte skal ikke kun ses som ”hænder”, men som mennesker, der får ansvar for en række opgaver.

I FOA Nordjylland opfordrer vi ledelserne i ældreplejen til at gøre opgavefordeling tydelig i medarbejdergrupperne. Det vil ikke kun gavne de ufaglærte, men også give mere ro blandt det faglærte personale.

For tiden mister flere danskere jobbet - dem skal kommunerne være klar til at ansætte og tage godt imod. Der er blandt andet mulighed for at gå fra ufaglært til faglært til en rimelig løn, og i øvrigt er udsigten til et fast job god.

Kommunerne skal skabe de betingelser, der skal til for at fastholde og rekruttere arbejdskraft og sikre medarbejderne kvalitet på arbejdspladsen. Der skal arbejdes for gode vilkår og rammer for arbejdet. Trivslen skal i højsædet. Der skal sættes ind på forebyggelse af sygefravær samt belastninger af det fysiske arbejdsmiljø.

Det er vigtigt at fastholde de modne social- og sundhedsansatte - en mulighed er at udarbejde senioraftaler, som øger chancerne for at fastholde seniorerne.

Endelig er gode løn- og arbejdsvilkår også er en del af svaret på, hvordan vi får flere til at søge mod social- og sundhedsfagene, og at vi får flere til at blive.

Der er ingen snuptagsløsninger - det tager tid at arbejde med rekruttering og fastholdelse, men det er nødvendigt for at øge fagligheden på social- og sundhedsområdet.

Andelen af ikke-uddannede på social- og sundhedsområdet 

Grafik: Procentandelen af ikke-uddannede på social- og sundhedsområdet i de kommuner FOA Nordjylland dækker.

 Analysen (Tager udgangspunkt i antallet af kommunalt ansatte social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere samt ikke-uddannede på social- og sundhedsoverenskomsten i henholdsvis 2017 og 2022.


Fakta: Region Nordjylland:

  • Fra 2017 til 2022 er andelen af ufaglærte i ældreplejen steget fra 10,2 pct. til 20,3 pct. i Region Nordjylland. Det viser en ny analyse, FOA har udarbejdet på baggrund af tal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor.
  • Rebild Kommune er den kommune i Region Nordjylland, der har den største andel af ufaglærte medarbejdere i ældreplejen. Kommunen er gået fra at have ca. 16 pct. i 2017 til at have ca. 32 pct. i 2022 og tegner sig dermed også for den største stigning i regionen.
  • Den laveste andel i regionen finder man i Aalborg Kommune, hvor ca. 15 pct. af medarbejderne i ældreplejen er ufaglærte.