Næstformand Pia Pedersen og faglig sekretær Vibeke Jensen
Det mest fortvivlende ved at tilskynde forældrepasning med tilskud er ikke, at familierne passer egne børn, det er den manglende indbetaling af pension under barsel og forældrepasning – og det får konsekvenser.
Foto: Inge-Marie Krøier

FOA: Kommunen skal ikke finansiere forældrepasning

Nordjyskes redaktør Karen Edelmann Keinicke spørger: Er det en god idé, når også Aalborg Kommune tilbyder, at forældre skal have penge for at passe deres egne børn?
Det ultrakorte svar er: NEJ.

Karen giver selv dele af svaret. Vi skal i stedet understøtte, at småbørnsforældre bliver på arbejdsmarkedet, betaler skat og dermed giver kommunen et økonomisk råderum til at finansiere gode dagtilbud til alle børn.

Beløbet, som kommunerne giver for at passe egne børn, er gennemsnitligt 5.500 kroner pr. måned, og det niveau tilskynder oftest velstillede familier.

Desuden vil familier sædvanligvis vælge, at kvinden bliver hjemme, da det svarer sig bedst økonomisk, hvis manden tjener mest.

Det mest fortvivlende ved at tilskynde forældrepasning med tilskud er ikke, at familierne passer egne børn. Det er den manglende indbetaling af pension under barsel og forældrepasning – og det får konsekvenser. Manglende pensionsindbetaling vil typisk ramme kvinderne økonomisk, og derfor må kvinderne indstille sig på at begrænse leveomkostningerne senere i livet.

De risikerer at blive fattige pensionister – særligt, hvis de samtidig har taget det meste barsel på flere af børn. Dermed kan det blive en hård overgang fra arbejdsliv til pensionisttilværelse.

I FOA Nordjylland er vi bekymrede – særligt fordi antallet af børn og ældre stiger. Alene de næste fire år bliver vi 16.000 flere børn og 77.000 flere ældre i Danmark. Det kræver gode kommunale ordninger, og takker mange ja til at passe egne børn, vil der mangle skatteindtægter til at sikre velfærden.

Nej tak til mere ulighed blandt borgerne og ja tak til en værdig alderdom. Drop alt om forældrepasning – det vil øge risikoen for, at kvinder bliver dårligere stillet på arbejdsmarkedet efter lange fraværsperioder ved barsel og pasning.

Udover barsel og forældrepasning arbejder mange kvinder på deltid. Det er uheldigt i en tid med mangel på arbejdskraft i fx velfærdsfag, og det kan true kvinders økonomi sent i livet. Skruer vi i stedet op for timetallet, vil det øge pensionsudbetalingen betragteligt og minimere kvinders risiko for at blive fattige pensionister!


Bragt i Nordjyske 08.10.22.

Skriv en kommentar på Facebook