Peter Adamsen - teknisk servicemedarbejder i Aalborg Kommune.
Peter Adamsen, teknisk servicemedarbejder i Aalborg Kommune er tilfreds med den ugentlige fridag som han får, når den nye seniorordning træder i kraft 1. april 2022.
Foto: Inge-Marie Krøier

Peter: Planlæg din tid fra arbejdsliv til seniorliv

Peter Adamsen, der er 62 år, er en af de mange seniorer, som længe har gjort sig overvejelser om en skånsom overgang til seniortiden, men ikke uden tæt sparring med Lone, som han er gift med. Han har orienteret sig undervejs og været meget opmærksom på, at der også bliver et liv som holder ham aktiv – i tiden efter arbejdsmarkedet.

For at nævne nogle få ting der holder ham i gang, så har han bakket op om børnene og i 10 år haft mulighed for at være aktiv på FDF Aktivlejr, og derudover er han del af en aktiv veteranbilklub. Desuden nyder han og Lone at rejse for at se noget anderledes.

Glæder sig til fri på fredage
Peter arbejder til dagligt som teknisk servicemedarbejder i Aalborg Kommune, og har netop indgået en senioraftale som træder i kraft 1. april 2022. Den betyder, at han skal arbejde i 30 timer i stedet for 37 timer ugentlig. Aftalen er at Peter holder fri på fredage og indbetalingen til pension fastholdes på 37 timer og aftalen udløber i 2024, men kan genforhandles inden den udløber. Han finansierer selv lønnedgangen fra de 37 til de 30 timer.

Det var lige det Peter ønskede sig – mere frihed til at gøre nogle af de mange ting som holder ham skarp og forbereder ham på det seniorliv som venter forude.  Det bedste for Peter er, at chefen sagde at ordningen også var et ønskescenarie for ham, så det er jo win win.

 

Individuel seniorordning er sagen
Peter fortæller, at han aldrig har overvejet at få udbetalt efterlønsopsparingen! Aldrig! Og heller ikke for at købe nye vinduer i huset – det har han betragtet som at tisse i bukserne for at få varmen. Derimod har han holdt øje med de nye tiltag – blandt andet Arne-pensionen og andre tiltag i FOAs overenskomster. På den ene side var det god musik i ørerne, men i virkeligheden er han så glad for arbejdet, at han har svært ved at forestille sig at stoppe fuldstændigt.

”Jeg har i virkeligheden aldrig troet på, at jeg ville opnå muligheden for at gå på efterløn, men efterhånden som tiden gik, og jeg nærmede mig 60 år fandt jeg jo ud af, at efterlønsordningen var blevet udhulet til en karikatur af sig selv. Derfor stillede jeg mig spørgsmålet - hvad gør du, Adamsen?”  I virkeligheden havde han svært ved at få øje attraktive muligheder, og derfor rammer seniorordninger hovedet på sømmet for Peter. Med den får han en ugentlig fridag som passer allerbedst i hans liv.

 

Stadig et aktiv for min arbejdsgiver

Han fortæller, at han fortsætter selvom han allerede har haft et langt arbejdsliv, der startede i 1978. Nedslidning er et reelt problem, og melder da også ud, at han selv har nogle skavanker på den konto - heldigvis ikke invaliderende. Derfor er tanken, at Peter vil trappe roligt ned og forhåbentlig få god tid til at sætte en afløser ind i jobbet. ”Den løsning tiltaler mig på alle måder, og så er jeg ublu nok til at mene, at jeg faktisk er dygtig til det jeg laver og derfor stadig er et aktiv for min arbejdsgiver!”

Den dag FOA Nordjyllands udsendte var på besøg, var Peter i færd med at gøre en dør klar til en af kommunens børnehaver. Den eksisterende dør fik et lille vindue, som Peter omhyggeligt tilpassede med den snilde enhver håndværker ville sætte en ære i. 

 

Tag ansvar for din alderdom

Peter fortæller, at det hele startede med tanken om, at ansvaret for din egen tilværelse hviler på dig selv og med et par bekendte i tankerne, havde han et klart ønske om også at have et liv efter arbejdslivet. ”Det kan jo ikke nytte noget, at du sidder med hænderne i skødet og venter på at noget sker. Dine kolleger er væk, når du går hjem, vid det. Og derfor er det vigtigt, at vi alle tager ansvar for alderdommen, og tænker på, at der bliver en dag, hvor jeg også går hjem fra arbejde for sidste gang”, understreger Peter.

 

Peter har altid været vild med alt hvad der kunne køre og dytte, og derfor bruger han rigtig mange timer i veteranbilklubben, der findes under navnet Nordjysk Vintage Motor Klub. Det er en del af den investering han gør for at opbygge og vedligeholde den omgangskreds, der efter arbejdslivet kommer til at fylde endnu mere end i dag. ”Det er vigtigt, at vi ikke skyder ansvaret på andre, men selv påtager os det. Vi skal selv vedligeholde vennekredsen, finde netværk der passer os, og engagere os i foreninger, så der er et liv efter arbejdslivet,” understreger Peter med overbevisning. Han glæder sig selv til at få tredive gode år, når han selv stopper – og gerne hvor han kan koncentrere sig fuldt ud om familie, venner og hobbies.

Skriv en kommentar på Facebook