Birgith Vestergård
Birgith var klar til at gå på efterløn som 63-årig, men i dag er hun 64 og har allerede forlænget sit arbejdsliv ved hjælp af senioraftalen.
Foto: Inge-Marie Krøier

Senioraftale: Færre timer og arbejdsdage i træk til Birgith

Birgith var ellers klar til at slå i bordet, sige farvel til arbejdslivet efter 34 år og til arbejdspladsen igennem de sidste 11 år.

Kort sagt; Birgith var rustet til tænderne og klar til kamp, da hun havde indkaldt sin leder til et møde. Men Birgith mødte slet ingen modstand - der var ingen kamp!

Efter 10 minutters snak blev Birgith og hendes leder, Tina Olsen på Plejehjemmet Lollandshus nemlig enige om, at Birgith fik lige den senioraftale, som hun ønskede.

Birgith var egentlig klar ti I at gå på efterløn. Det havde hun gjort op med sig selv, at hun ville, så snart dagen oprandt. Men som dagen kom nærmere, blev det klart for Birgith, at det var hun slet ikke klar til. "Jeg ville gerne have lidt mere tid til familien men helt at stoppe med at arbejde, det kunne jeg mærke, at jeg ikke var klar til. Jeg havde været til en efterlønssamtale ved FOA og havde her hørt om senioraftaler. Måske var det noget for mig, så det talte jeg en del om med min mand. Vi kom frem til, at hvis jeg kunne gå 2 timer ned og få lagt mine vagter lidt om, så kunne jeg faktisk blive i mit job og samtidigt få den ekstra tid med familien, som jeg gerne ville have". Så det var det udspil, Birgith kom med "Det eller så stopper jeg. Jeg vil have noget, ellers så vil jeg ikke mere".

"Det lyder da som en rigtig god ide", var Tinas svar" det gør vi da bare!"

"Der var end ikke behov for at inddrage tillidsrepræsentanten. De ønsker og behov, som Birgith havde, kunne jeg sagtens efterkomme. Det var tydeligt for mig, at Birgith havde tænkt meget over dette, at det var en stor ting for hende - ja ligefrem et ultimatum, men for mig var det jo blot en mindre justering, der skulle til. Selvfølgelig kunne det lade sig gøre, hvis det betød, at jeg kunne beholde Birgith på arbejdspladsen bare et år mere. Og hvem ved, måske hun bliver hængende længere endnu. Som de siger i Fakta, vi vil så gerne have, at hun bliver lidt længere.

Birgith var klar til at gå på efterløn som 63-årig, men i dag er hun 64 og har allerede forlænget sit arbejdsliv ved hjælp af senioraftalen.

”Det er vigtigt, at du som medarbejder selv tager initiativ til en seniorsamtale, hvis du tænker at det kan øge chancerne for at du kan blive lidt længere. I FOA Nordjylland vil vi gerne inspirere dig til hvad der kan være mulige løsninger i dit arbejdsliv, siger Pia Pedersen næstformand i FOA Nordjylland.

Der sker rigtig meget på social- og sundhedsområdet i disse år; Der kommer flere ældre, så vi skal bruge flere hænder og vi får flere elever, så der er ekstrastort behov for også at holde på de erfarne medarbejdere til at være rollemodeller. Begge dele taler for, at vi gør alt, hvad vi kan for at beholde de erfarne medarbejdere længere i jobbet.

Så når vi ser en medarbejder som Birgith, som erfarede, at hun da slet ikke var klar til at gå på pension/efterløn, er det bare om at slå til. Dem er der helt sikkert flere af - ligesom der også er dem, der gerne vil fortsætte med at arbejde, men kan mærke alderen trykke og måske har brug for at vi kigger på hvilke opgaver, de har svært ved at løse. Vi kan mere eller mindre skrue på det hele de har i høj grad stadig meget at bidrage med, og hvis en nedgang i timer eller omlægning af opgaver eller vagter kan resultere i, at de bliver 1-3 år mere på arbejdspladsen, så er det, det hele værd, slutter Tina Olsen.

Fakta: Birgiths senioraftale
• Birgiths arbejdstid er gået fra 37 timer til 35 timer om ugen og hun ’betaler’ selv lønnedgangen.
• Birgith har maksimalt 4 arbejdsdage i træk
• Før sluttede begge vagter i weekenden kl. 15 - nu er aftalen at den ene slutter kl. 13.
• Birgith får pension for 37 timer – selvom hun arbejder i 35 timer.

Skriv en kommentar på Facebook