Bente Kaasgaard - tillidsrepræsentant på Smedegården i Aalborg.
Jeg fik mine tyve løntrin til kollegerne og nogle har fået mere i løn. Det er da et godt incitament for at blive medlem, hvis man ikke allerede er det, siger Bente med et smil. Bente Kaasgaard er tillidsrepræsentant på Smedegården i Aalborg.
Foto: Inge-Marie Krøier

20 løntrin til Bentes kolleger – næsten som at vinde i lotto

Der var intet at tabe, for der var absolut ingenting at komme efter, da Bente satte sig til forhandlingsbordet med den nye leder på Smedegården i Aalborg. Heldigvis betød det mindre, da Bente gik derfra med næsten alt det, hun bad om. Det blev ikke til 20 løntrin på én gang, men 10 løntrin i 2023 og de sidste i 2024. Bente tror, hendes flair for tal har hjulpet hende, men god forberedelse er også en af forklaringerne på succesen.

Måske lyder 20 løntrin ikke af meget, men for Smedegårdens ansatte var resultatet af lønforhandlingen bestemt ikke noget, de var vant til. Det var næsten som at vinde i lotto. Tidligere blev der ikke givet ved dørene og man måtte tage til takke med, hvad der måtte komme af sig selv. Bente talte først med fællestillidsrepræsentant Helle Holm for at få en fornemmelse af, hvad hun kunne forvente af lønforhandlingen.

 

Lav lokallønsprocent

Forud for de konkrete forhandlinger tjekkede hun arbejdspladsens bagsideoplysninger. Det er en rapport over lønsammensætningen blandt arbejdspladsens ansatte – de kan fx være opgjort for enkelte overenskomstområder fx FOAs faggrupper. På Smedegården er de cirka 80 kolleger – tallet kan svinge en smule afhængig af, hvor mange elever de har.

 

Herefter henvendte Bente sig til forhandlingsleder, Dennis Hjelm i FOA Nordjylland. Han gennemgik arbejdspladsens lønudvikling ud fra de oplysninger, hun gav ham. De fandt ud af, at Smedegården ligger på en lokallønsprocent på 4,07 procent – derfor ville det være fair, at de blev hævet, da de ligger under gennemsnittet.

 

Men hvad er egentlig lokal løn? Det er den del af lønnen, der bliver forhandlet lokalt mellem repræsentanter fra FOA og fra arbejdsgiversiden. Lokal løn ydes i form af tillæg – enten kvalifikationstillæg, funktionstillæg eller resultatløn.

 Om forhandling af lokal løn

 

Alt at vinde og intet at tabe
Bente fandt ud af, at de ikke havde et eneste løntrin at forhandle om. Det mest slående argument, hun havde på hånden, var den lave lokallønsprocent. Det stoppede ikke Bente og uden skrupler bad hun om de 20 løntrin. Hun og kollegerne fik ikke 20 løntrin i første omgang, men 10 løntrin i år og 10 næste år. Det sagde Bente top dollar til. Et af kriterierne for aftalen var, at kolleger, som ikke i forvejen havde fået kvalifikationstillæg, funktionstillæg eller resultatløn, skulle tilgodeses. Med andre ord skulle der gives fra bunden.

Efter den afsluttende forhandling sendte lederen en mail til alle på vegne af hende og Bente. Hun skrev blandt andet, at de i forhandlingen havde taget udgangspunkt i indstillingerne, antal individuelle tillæg samt hvornår den enkelte sidst havde fået løntrin. Resultatet blev, at hovedparten kollegerne lønmæssigt blev løftet fra bunden. 

 

Sæt pris på medarbejderne

Ifølge tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) er der mange erfarne medarbejder, der intet får i lokalløn. Eksempelvis ser over 1.000 social- og sundhedshjælpere (i Danmark) med mere end ti års erfaring ikke skyggen af lokale tillæg på lønsedlen.

Heldigvis er der arbejdsgivere, som tilgodeser medarbejderne. Til det siger sektoransvarlig Jesper Hejlman Hermansen: ”Godt at se, at ledelsen på Smedegården tilgodeser de FOA-ansatte. Er der faggrupper der ikke tilgodeses, er det et signal fra ledelsen om, at der er nogle medarbejdere, man ikke sætter samme pris på som de øvrige.”

 

Husk skulderklap til tillidsrepræsentanten

Selvom løn kan være et følsomt emne, når det ikke er alle, som tilgodeses, så er det vigtigt at sætte pris på tillidsrepræsentantens (TR) indsats.  Det kan være i forbindelse med lokallønsforhandlinger eller ved andre opgaver.

”Tillidsrepræsentanterne forventer ikke jubelscener over 20 løntrin, men jeg synes, et skulderklap er på sin plads. Bente gik til forhandlinger for FOAs medlemmer og forventede et resultat med løn til kollegerne - og det lykkedes. Det er svært at tilgodese alle, men tillidsrepræsentanterne gør et stort stykke arbejde – tak dem for indsatsen” siger Jesper Hejlman Hermansen.

 

Delt resultater med TR-netværk
Udover at fortælle om oplevelsen til FOA-nyhedsbrevet har Bente delt resultaterne i netværk for tillidsvalgte. Her fik hun store roser og til gengæld delagtiggjorde hun tillidsrepræsentanterne i den lokale indsats. Flere af tillidsrepræsentanterne vil helt sikkert kontakte Dennis Hjelm i FOA Nordjylland. Han kan blandt andet kvalificere de baggrundsoplysninger den enkelte tillidsrepræsentant har adgang til. ”Det er vigtigt at fortælle, at Dennis har gjort et stort stykke arbejde forud for den egentlige lønforhandling på Smedegården,” understreger Bente med overbevisning. Hun kunne godt ønske sig større åbenhed om løn, at det bliver legalt at tale om løn på arbejdspladsen.

 

”Jeg fik mine tyve løntrin til kollegerne og nogle har fået mere i løn. Det er da et godt incitament for at blive medlem, hvis man ikke allerede er det,” siger Bente med et smil.