Betragteligt beløb til kolleger efter tillidsrepræsentantens løntjek
At være en blæksprutte er et godt billede på alsidigheden af opgaver, du som tillidsrepræsentant (TR) involveres i. Lotte Christensen er social- og sundhedsassistent, og de seneste fem år har hun været TR og FTR-suppleant i Enghuset.
Senest har Lotte hjulpet to kolleger med løntjek. En bedrift som sammenlagt gav dem cirka 100.000 kroner i manglende løn. Derudover har hun netop været med til at lave en seniorordning for en kollega.
Af: Inge-Marie Krøier
Enghuset er et socialpsykiatrisk botilbud i Gistrup med en tværfaglig personalegruppe på 34, hvoraf 22 af dem er FOA-medlemmer. Udover social- og sundhedspersonalet og pædagogiske assistenter, er der også pædagoger og ergoterapeuter, ansat på arbejdspladsen.
Løntjek gav cirka 100.000 kroner
Det startede med, at to vikarer undrede sig over deres løn og involverede Lotte. Hun kiggede på deres lønsedler og opdagede, at ingen af dem havde fået deres anciennitet med fra tidligere jobs. Kort fortalt betyder det, at alle, som er ansat på en offentlig overenskomst, har ret til, at al erfaring fra den nuværende jobtype fra en anden arbejdsgiver tæller med. Konkret kan du som FOA-medlem se i din overenskomst, hvad der gælder. De fik sammenlagt et beløb omkring 100.000 kroner, og begge har givet udtryk for, at de er meget tilfredse med den indsats, Lotte har ydet.
Flere løntjek på vej
Efter netop de to løntjek har Lotte fået smag for at arbejde videre med at tjekke lønsedler. Inden længe er det aftalt, at en af FOA Nordjyllands ansatte vil klæde hende på til at foretage flere løntjek. ”Jeg glæder mig til at få styr på mere, så jeg kan tilbyde løntjek til flere af mine kolleger. Det er vigtigt at sikre, at alle får den løn, de har krav på,” understreger Lotte.
Fortæl om dine indsatser
Tillidsvalgte skal gøre en stor indsats for at synliggøre egen indsats – og det gælder, ifølge Lotte, alt, hvad hun foretager sig. Er hun på kursus, fortæller hun, hvad de kan forvente, hun har lært, når hun kommer tilbage. Kort sagt fortæller hun alt det, hun gør og sender nyhedsbreve ud til FOA-kollegerne. Vil hun være sikker på, de får beskeden, laver hun en lokumsavis – et opslag som hun sætter op på indersiden af wc-døren.
Husk dialogen om seniorordninger
For nylig fik hun aftalt en seniorordning for en kollega. En aftale som sikrer, at en erfaren kollega bliver længere på arbejdsmarkedet. Hun gør alt for at formidle, at der er forskellige muligheder, når det gælder seniorordninger. Hun har eksempelvis brugt FOAs dialogkort for at sætte skub i dialogen på arbejdspladsen.
Seniorer er forskellige og der kan være stor forskel på, hvad de kan, vil og får mulighed for. Der er ofte brug for individuelle planer, som er tilpasset den enkelte. På nogle arbejdspladser kan man fx tilpasse arbejdstid og opgaver til seniorerne. Men det har stor betydning for seniorerne, at de ved, hvilke muligheder de har, når de overvejer, om de vil blive i jobbet.
Lotte synes, det er vigtigt, at seniorerne kender og bruger deres ret til seniorsamtaler og til seniorfridage efter overenskomstens bestemmelser. Her kan hun som tillidsrepræsentant komme med ideer til seniorerne. Er det muligt at få færre aftenvagter, at dokumentere mindre eller noget helt tredje? Det vigtigste er at tage en åben dialog, inden det er for sent og seniorerne stopper. Desværre er det kendt, at ikke alle ledere ved, at ansatte over 58 år har ret til en årlig seniorsamtale. Til den samtale kan tillidsrepræsentanten deltage, hvis senioren ønsker det.
TR – tænker også på arbejdsmiljøet
I Enghuset har de tillidsvalgte et godt tværfagligt samarbejde, hvor de er gode til at hjælpe hinanden.
Udover at tale kollegernes sag og arbejde for, at de har gode forhold på jobbet, så holder Lotte også øje med arbejdsmiljøet. Særligt er hun opmærksom, hvis sygefraværet er stigende, der er stressramte kolleger eller hvis flere bliver kaldt til samtale end vanligt.
Dialog med ledelsen
Udover at være valgt af kollegerne til at varetage kollegernes interesser overfor ledelsen, sidder hun bl.a. med i MED. Et udvalg, hvor hun er kollegernes talerør og kan søge medindflydelse og medbestemmelse. Her gør hun en indsats for at synliggøre problematikkerne og gå i dialog med ledelsen, så de kender til de dilemmaer kollegerne har.
Har hun selv brug for at vende faglige dilemmaer, er FOA Nordjyllands TR-netværk et godt forum. I det fællesskab hjælper de hinanden med at snakke om bl.a. lokalaftaler og det som rører sig på netop i socialpsykiatrien i voksenafdelingen – under forvaltningen Job og Velfærd.