Rengøringstekniker Lise Therkelsen
Det er vigtigt at investere i uddannelse. Det er ikke kun en fordel for rengøringsteknikkere og serviceassistenter, som får bedre arbejdsvilkår og mere respekt. Det er også en fordel for alle dem, som nyder godt af deres arbejde. Det er en fordel for samfundet som helhed, som sparer penge og sikrer sundhed.
Foto: Inge-Marie Krøier

Hvorfor rengøringsteknikere fortjener mere respekt og anerkendelse

Rengøring er ikke bare en simpel opgave, som alle kan udføre. Det er et vigtigt og krævende arbejde, som bidrager til sundhed, trivsel og kvalitet i vores samfund. Rengøringsteknikkere og serviceassistenter er faglærte og kompetente medarbejdere, som fortjener respekt og anerkendelse for deres indsats.

Men hvordan ser virkeligheden ud for dem, der dagligt sørger for at holde vores omgivelser rene og hygiejniske? Desværre er det ikke alle, der føler sig værdsat og anerkendt.

Underkendt håndværk?
Lise Therkelsen føler, at faget bliver nedprioriteret, overset og underkendt. Det handler om manglende tid til opgaverne, besparelser på rengøringsområdet og for få faglærte på området. Lise arbejder i Rengøringsenheden i Aalborg Kommune, hvor hun primært er tilknyttet plejehjemmene. ”Ærgerligt at håndværket og vores faggruppe bliver overset. Tilsyneladende har alle samme indstilling som Lars Løkke “alle kan gøre rent,” men jeg skal hilse og sige, det bestemt ikke er alle, der kan gøre hygiejnisk rent,” siger Lise med beklagelse.

Forkert rengøring koster
Under corona blev der sat fokus på hygiejnisk rengøring, og alle arbejdspladser satte rengøring i højsædet. ”Siden er der slækket på mange af de rutiner, og det vil få konsekvenser for borgere med et svækket immunforsvar. Lise kritiserer den manglende fokus på rengøring og de kommuner, som ansætter ufaglært personale til at udføre et job, som kræver høj faglighed. Ifølge Lise mangler de ufaglærte viden om rengøringsmetoder, -midler og -maskiner og har ikke det nødvendige kendskab til hygiejnekrav og -standarder. 

Pænt rent er ikke hygiejnisk rent
Det er Lises opfattelse, at mange ikke forstår vigtigheden af, at rengøringspersonalet er uddannet og kompetent – heller ikke politikerne. Hun håber, at FOA og andre vil være med til at rette op på problemerne – til fordel for alle borgere og ikke mindst til fordel for de faglærte i branchen. Lise har en bred erfaring fra mange arbejdspladser, da hun tidligere arbejdede som ”springer” i Rengøringsenheden. I tiden under corona gjorde hun rent på ikke færre end 63 forskellige arbejdspladser. Derved fik hun indsigt i hverdagen på mange plejecentre og sygeplejeklinikker. Et gennemgående træk var, at alle arbejdspladser havde fokus på vigtigheden af rengøringen, men desværre havde langt fra alle styr på forskellen mellem pænt rent og hygiejnisk rent. Lise er bekymret for fremtiden, hvis de, der gør rent, ikke har den mest basale viden.

 

Aftale om flere faglærte
Det er ikke alle blandt rengøringspersonalet, som har en rengøringsfaglig uddannelse. I Rengøringsenheden i Aalborg Kommune er der 126 ansatte, og blot 12 er faglærte rengøringsteknikere, 3 er faglærte serviceassistenter og 5 er faglærte social- og sundhedshjælpere, og vi ved, at der er andre faggrupper ansat i enheden. ”Tænk sig hvor meget kommunen ville spare, hvis alle havde en rengøringsbaggrund og hvis de ansatte ikke skulle gætte sig til, hvad hygiejnisk rengøring er, siger Lise.

”FOA Nordjylland og Aalborg Kommune har en lokalaftale som betyder, at der kan uddannes 5 blandt rengøringspersonalet årligt,” fortæller fællestillidsrepræsentant Liselotte Kjærup-Nielsen. Muligheden blev suspenderet under corona, men i 2024 er det planen, at der igen skal uddannes. Derudover tilbydes de ansatte løbende kurser i fx grundlæggende rengøring og kurser i gulvmaskinerne.

Nogle steder ansættes der sundhedspersonale til rengøring, men Lise vil ikke klandre dem for at gøre det forkert, for de gør det så godt, som de kan. Virkeligheden er, at de er nødt til at gætte sig til, hvordan man gør, præcis som enhver anden, der bliver sat til at udføre en opgave, de ikke er uddannet til. 

Uddannelse giver faglig stolthed

Ifølge Lise er det største problem, at mange af dem, der visiterer rengøring, dem der ansætter og dem, der styrer pengekassen, ikke kender forskellen på faglært rengøring og ufaglært rengøring.

 

”Det vil være en klar fordel, hvis flere ufaglærte søger uddannelse med fuld løn. Det er en mulighed for at tilegne nye kompetencer, anerkendelse, personlig stolthed, højere løn og jobsikkerhed. Det er også en fordel for samfundet, hvis flere ufaglærte uddanner sig,” udtaler Pia Pedersen, næstformand i FOA Nordjylland. Det gør FOA-medlemmer som Lise mere klar til at håndtere nye udfordringer på arbejdspladsen. Desuden koster det typisk ikke noget at blive uddannet på grund af puljen Ufaglært til faglært, der fx giver tilskud til en fuld erhvervsuddannelse.

 

Derfor er det vigtigt at investere i uddannelse og anerkendelse af rengøringsfaget. Det er ikke kun en fordel for rengøringsteknikkere og serviceassistenter, som får bedre arbejdsvilkår og mere respekt. Det er også en fordel for alle dem, som nyder godt af deres arbejde. Det er en fordel for samfundet som helhed, som sparer penge og sikrer sundhed. Lise håber, faglært rengøring vinder frem, og at faget opprioriteres.  

 

Fra ufaglært til faglært

Skriv en kommentar på Facebook