Alina og Oksana fra Ukraine
Fra venstre Aline og Oksana - ”Sproget er svært, men heldigvis kommer vi langt med fagter, kropssprog, smil og godt humør, da det er et sprog, vi alle har til fælles,” siger Oksana med et stort smil.
Foto: Inge-Marie Krøier

Store roser til ukrainere i rotationsprojekt

I juni blev der holdt evaluering for et rotationsprojekt med ukrainere, som har været vikarer for ansatte i Rengøringsenheden. Borgere og ledere har kæmpe roser til ukrainernes indsats, og derfor fik de mulighed for at fortsætte i sommerperioden.
Til evalueringsmøde med de ukrainske vikarer sagde flere, at de havde lyst til at fortsætte i sommerperioden, da de fandt jobbet meningsfuldt.

Det særlige ved et rotationsprojekt er, at ordinære medarbejdere kan gå på uddannelse med sædvanlig løn. Det gjorde de også i Aalborg, og som midlertidig erstatning blev der ansat ukrainere i et vikariat på overenskomstmæssige løn og ansættelsesvilkår.

Uddannelse på sædvanlig løn
Ukrainere blev ansat og arbejdsgiver fik ekstern finansiering til vikarløn. Det har været en god mulighed for de nuværende medarbejdere at tage uddannelse til sædvanlig løn. På den måde kan de opnå bedre muligheder på arbejdsmarkedet uden lønnedgang. Samtidig fik ukrainerne en unik mulighed for at snuse til det danske arbejdsmarked.

Sproget udfordrer – men smil og humør hjælper
Til mødet fortæller flere af de ukrainske vikarer, at sproget har være en udfordring, og undervejs har de brugt en app på telefonen, som oversætter deres sprog til dansk. De indrømmer, at det ikke altid virker lige godt, men på tomandshånd er de blevet bedre til at lytte til borgerne og forstår mere og mere af det danske. Flere tilkendegiver, at det var hårdt at starte, men også godt da det flytter tankerne, fra det de er flygtet fra – nemlig krigen.

 

Det gælder Oksana på fyrre år, som er alene med fire børn og en af medarbejderne i Rengøringsenheden. Hun fortæller, at det giver rigtig god mening at arbejde hos borgerne, det sværeste har været at betjene fx vaskemaskiner, da de færreste maskiner er ens. Alina på 31 fortæller, at hun havde debut på arbejdsmarkedet i Danmark – det første job var hos en landmand, og derefter kom hun til rengøringsenheden i Aalborg Kommune.

 

Begge fortæller, at de prøvede at gøre det så godt de kunne, og til alt held varede det ikke længe – før de følte sig hjemme i jobbet. De forsøger hele tiden at lytte til borgerne, så de kan finde ud af, hvad borgerne ønsker. ”Sproget er svært, men heldigvis kommer vi langt med fagter, kropssprog, smil og godt humør, da det er et sprog, vi alle har til fælles,” siger Oksana med et stort smil.

Alina fortæller, at flere af ukrainerne var udfordret psykisk, og det gjorde starten med et nyt sprog ekstra svært. Nøjagtig som de danske kolleger oplever de uforudsete opgaver, som gør, at de bliver forsinket på jobbet, og det kan selvfølgelig være stressende, når de ikke kan nå det, der står på listen.

 

12 fortsatte som ferieafløsere

Til mødet får de mange roser, og leder Stine Als Brix siger: ”Hver dag er der borgere, som ringer ind for at sige, hvor arbejdsomme I er. I gør det vildt godt – fortsæt det gode arbejde,” siger hun og tilføjer: ”alle borgere har desuden været positive indstillet overfor alle ukrainerne.”  

Rotationsprojektet gav vikarerne mulighed for forlængelse i sommerperioden – på samme lønvilkår og med ferie i udsigt. ”De 12 ukrainere, som blev i Danmark, takkede ja til at blive ferieafløsere, og vi har været ovenud tilfredse,” fortæller rengøringsleder Gert Jensen.

Det eneste krav kommunen stillede, var lyst til at komme ud til nye borgere og til at tale det danske sprog. Gert tilføjer, at de har gjort sig arbejdsparate, og desuden har alle gået på danskkursus i fritiden. De ved godt, at sproget er afgørende, hvis de fx vil fortsætte i et uddannelsesforløb i Danmark.

 

Godt samarbejde stablede projektet på benene

FOA-næstformand Pia Pedersen roser projektet og samarbejdet mellem AOF, Rengøringsenheden i Aalborg Kommune og Jobcenter Aalborg. ”Takket være en hurtig indsats blev projektet til virkelighed. Til mødet opfordrede vi de ukrainske medarbejdere til at kontakte FOA Nordjylland, hvis de undervejs fik spørgsmål til fx løn og ferie,” udtaler Pia Pedersen.

 

Klart arbejdsparate

Spørgsmålet er hvad fremtiden bringer for ukrainerne. Sara Kaptajn fra Jobcenter Aalborg fortæller, at de har planer i støbeskeen, men endnu er der ikke konkrete planer. Det er jobcentrets vurdering, at de endnu ikke er klar til at håndtere en uddannelse. ”De er gjort arbejdsparate og har ivrigt deltaget i danskundervisning. Det er af afgørende betydning, hvis de vil uddanne sig i Danmark. Håbet er, at vi kan fastholde dem på området,” bemærker Sara. Flere af dem er kommet tilbage til jobcenteret og nogle er allerede startet i nye jobs, takket være den erfaring de har fra Rengøringsenheden.

Ukrainske medarbejdere samlet til evaluering af rotationsprojektet. 

Ukrainske medarbejdere samlet til evaluering af rotationsprojektet.

 

Der er udarbejdet en folder om FOA på ukrainsk, så kender du nogen der har brug for den, så kontakt os. 

Der er udarbejdet en folder om FOA på ukrainsk, så kender du nogen der har brug for den, så kontakt os.