Vil skrotte klippekort, selvom de er en del af driften!
Helt seriøst, så har politikerne i Aalborg Kommunes planer om at spare 10 mio. kroner på klippekortene på plejehjemmene! Et klippekort der i sin tid var tænkt som en ekstra ydelse, men nu er en del af den daglige drift. På papiret er det en ekstra service til borgerne - derfor kan det se ganske uskyldigt ud, når de med et pennestrøg fjerner den fra regnearket.
Af: FOA-fællestillidsrepræsentanterne: Mona Jensen, Helle Holm og Helen Pedersen, FOA Nordjylland, Østerport 2, Aalborg.
Det bekymrer os, da klippekorts-ydelserne er afgørende for borgerne. Derudover er det foruroligende, at vi og vores kolleger på plejehjemmene igen forventes at stå model til besparelser. Der skæres i velfærden – den velfærd som kommunen hidtil har brystet sig af. Det er alvor, når vi skriver, at vi i den grad bekymrer os for fremtiden, hvor borgerne desværre må se langt efter fortidens velfærdsstandarder. Nye besparelser vil forringe mulighederne for at levere den faglighed, vi leverer i dag. Vi er for få til at løse opgaverne og vi frygter, at der vil ske flere fejl, når der ikke er tid nok.
Os, der arbejder på plejehjemmene, ved, at det vil betyde færre kolleger. Gør politikerne alvor af deres planer, vil 25 til 30 kolleger miste jobbet i hele plejeboligfunktionen. Det vil ikke gå ubemærket hen, men vil påvirke de sundhedsansatte, som står ansigt til ansigt med borgerne. Arbejdsmiljøet og fagligheden kommer under pres – særligt når mange ansatte forsøger at kompensere for besparelserne ved at løbe stærkere. Det vil øge det daglige pres, sætte fagligheden i fare og sandsynligvis få helbredsmæssige konsekvenser for nogle af kollegerne. De kommunale besparelser bekymrer os – særligt, når vi ved, at det blot er én mange spareøvelser i træk.
Stod det til os, skulle de tages af bordet. Fortæl, hvad der ikke skal laves. Det her er en serviceforringelse - vi har brug for, at politikerne fortæller, hvilke opgaver der ikke længere skal løses. Det er en realitet, at kommunens 37 plejehjem ikke kan overholde budgetterne i dag. Derfor tror vi, det vil være utopi, hvis man tror, nye forsøg på at spare vil holde vand.
Endnu et spareforslag bekymrer – nemlig at nyansatte ikke længere frikøbes de første 14 dage. Et initiativ som skærmer nyansatte for et praksis-chok og sikrer god introduktion. Skrot nu de spareplaner og imødekom rekrutteringsudfordringerne, da vi om syv-otte år vil mangle 40.000 social- og sundhedsansatte på landsplan.
En anden tendens, som bekymrer, er, at 65-70 procent af alle borgere, der flytter på plejehjem, har demenslignende symptomer. Det har betydet, at et stort antal demente flytter ind på somatiske plejehjemspladser. Det er problematisk, da færre ansatte gør, at demente ikke får den nødvendige pleje og omsorg som særlige demensafdelingerne tilbyder. Kort sagt, så handler det om penge, der ikke følger med den ældre borger, som tildeles en somatisk plejehjemsplads. Samtidig er det en realitet, at plejeopgaverne er blevet mere komplekse, der er mindre tid til opgaveoverdragelse fra sygepleje til plejebolig og det sætter høje krav til medarbejdernes kompetencer.
En sidste anke er, at politikerne vil lukke et plejehjem før tid. De ansatte havde fået den besked, at de skulle flyttes til at nyt plejehjem. Den idé er udsat, hvilket betyder, man spreder hele personalegruppen for alle vinde. Det ærgrer os, når et plejehjem lukker, men det værste er, at den faglige kompetente og homogene medarbejdergruppe splittes. På den måde kaster kommunen den opbyggede faglighed ud med badevandet. Det kan også undre os, at plejehjemmet lukker, når vi ved, der mangler pladser.
Bliver de spareøvelser til virkelighed, vil det blive endnu sværere at fastholde den faglige kvalitet!