Gratis hjemmehjælp findes ikke

Odense Kommune sparer ifølge Fyens Stiftstidende (11.2.) syv millioner kroner om året ved at lade den manuelle støvsugning hjemme hos kommunens ældre og svage borgere erstatte af robotstøvsugere. Problemet er blot, at omkring 1.000 modtagere af hjemmehjælp nu har valgt at takke nej til kommunens tilbud.

Robotstøvsugere og anden velfærdsteknologi er bestemt en god og hjælpsom ting. Men der kan faktisk også være gode grunde til at sige nej til robotterne. Spørg blot de 1.000 odenseanere, der har sagt nej til robotstøvsugerne. Mange vil for eksempel svare, at robotterne ikke er nær så dygtige som rigtig hjemmehjælp.

De svage og ældre får stadig støvsuget. Forskellen er blot, at nu betaler mere end to tredjedele af dem bare selv for privat støvsugning. Det, synes vi i FOA, er problematisk.

Det er lykkedes Odense Kommune at gøre store dele af en universel ydelse privat. Er dét, hvad kommunen ønsker? Et kommunalt tilbud som en skrabet model; den, hvor der ikke støvsuges i hjørnerne, for der kan robotterne stadig ikke komme ind. Eller den private luksusmodel, hvor de ældre modtager håndholdt og selvbetalt hjemmehjælp. Men så får man jo også snakken med; den snak, som så mange ældre sætter umådelig stor pris på.

Kommunens model fører til øget ulighed. Har du penge, kan du få. Har du ingen, må du nøjes med robotten. En ulighed, der ikke er værdig.

Men politikerne her i Odense er desværre også godt i gang med at fordreje diskussionen om velfærdsteknologi. Velfærdsteknologien burde jo være med til at gøre tilværelsen nemmere og bedre for os. Velfærdsteknologi burde være en teknologi, der træder i stedet for eksempelvis hårdt, fysisk løftearbejde. Eller en teknologi, der træder i stedet for ensidigt, gentaget arbejde. Og en teknologi, der fører til mere kvalitet for den enkelte borger – og for medarbejderne. For ingen tvivl om, at flere medarbejdere har oplevet fysisk gevinst efter robotstøvsugerens ”fødsel” i hjemmeplejen. Kan vi samtidig spare penge og tid, der bruges til de ældre, er det kun godt. Men her i kommunen er tingene vendt på hovedet. Her er der kun fokus på besparelser.

Ingen kan hævde, at kvaliteten er blevet bedre. Rigtig mange ældre hævder det modsatte. Ingen kan hævde, at borgernes værdighed tilgodeses. Rigtig mange ældre efterspørger dette. Robotstøvsugere er et fint supplement – også i hjemmeplejen. Nogle ældre er faktisk også glade for robotten.

Men brug nu Jeres sunde fornuft, kære politikere, og lyt lidt til de ældre selv. Det kan godt være, kommunen kan spare den ene million efter den anden i hjemmeplejen. Men begrebet gratis hjemmehjælp findes desværre ikke. Det er kun et spørgsmål om, hvem der betaler regningen …

 

(Synspunkt i Fyens Stiftstidende 17. februar 2015)