Nyt ungdomsnetværk i FOA Ungdom Odense
Slut med at føle os som børn ved voksenbordet.
924 medlemmer under 31 år. Så mange er der i FOA Odense, og holdet bag det nye ungdomsnetværk i FOA Ungdom Odense arbejder hårdt for opstart i 2020. Vi har mødt to af idémagerne, som opfordrer alle unge FOA-medlemmer: Kom med ombord.
Af: Mette Mathilde Skeel-Gjørling
- FOA laver arrangementer for alle medlemmer, men når jeg har været med, har der stort set kun været folk på 40 år og opefter. Og selvom der både har været interessante foredragsholdere, ginsmagning og fællesspisning, så har jeg aldrig følt den store relation til dem, jeg har siddet sammen med. Derfor har jeg længe tænkt over, at det kunne være rart ikke at være den eneste unge i en FOA-forsamling.
Sådan siger den 24-årige social- og sundhedsassistent Frederik Kaufmann, der arbejder i hjemmeplejen hos Odense Kommune. Et job, hvor han også af og til mærker, at det kræver lidt ekstra at være ung på en arbejdsplads, hvor størstedelen har rundet de 40 år, og mange af borgerne er dobbelt så gamle. Derfor går han i september 2018 op og banker på sektornæstformand Christina Banks dør hos FOA i Odense. Han har en drøm om at starte et ungdomsnetværk op, hvor der er plads til at være ung med ligesindede. Og den drøm er han ikke alene om.
Til kamp for mangfoldighed
Cathrine Trangbæk Sander har også en drøm. Den 26-årige kvinde fra Odense er færdig som social- og sundhedsassistent til sommer, og sammen med initiativtager Frederik Kaufmann er hun i fuld gang med at stable ungdomsnetværket endeligt på benene.
- Det er tydeligt, at der er en overvægt af ældre i vores branche, og alle de steder jeg har været i praktik, har de fleste været over 40 år. Selvom det kan være en fordel i forhold til sparring og læring, så er man pludselig meget ung og føler sig lidt som et barn ved voksenbordet, siger Cathrine Trangbæk Sander og uddyber:
- Med et ungdomsnetværk kan vi mødes om både faglig sparring og sociale arrangementer, og det fællesskab håber jeg, at også andre FOA-medlemmer har lyst til at blive en del af. Ikke kun SOSU’er, for vi vil gerne ramme bredt på tværs af brancher. Det kunne være så fedt, hvis de andre grupper fra FOA som portører, pædagogisk personale og reddere også var repræsenteret. Vi vil gerne gøre det hele lidt mere mangfoldigt.
Fra sved på panden til stiftende generalforsamling
Det har taget mange timer og sved på panden at stable ungdomsnetværket på benene. Faktisk halvandet år og den 5. december er der endelig stiftende generalforsamling, hvor Frederik Kaufmann stiller op som formand og Cathrine Trangbæk Sander som næstformand.
- I starten havde vi lidt forskellige tanker om, hvad vi gerne ville med ungdomsnetværket, fordi Cathrine måske tænkte mere i retning af, hvad kan vi gøre for unge på uddannelserne, og jeg tænkte mere i, hvad vi kan gøre for os, der er færdiguddannede. Men vi fandt frem til, at der er plads til begge dele og har besluttet, at halvdelen af arrangementerne skal være fagligt relevante og den anden halvdel sjove, fortæller Frederik Kaufmann, og Cathrine Trangbæk Sander indskyder:
- Et fagligt arrangement kan for eksempel være et kursus i at være ung med autoritet på arbejdspladsen, eller hvordan man sikrer sig den løn, man er kompetent til. De mere sjove arrangementer kan være alt fra biografture til bowling og lasertag. Hvis man synes, det er lidt hårdt at være i skole eller på arbejde hele dagen, så orker man måske ikke altid at sidde på skolebænken og kloge sig om aftenen. Det skal ikke være så stift det hele.
1. maj uden ungdom
I dag er de fem aktive medlemmer i ungdomsnetværket, og de håber på, at endnu flere har lyst til at være en del af bestyrelsen og dukker op til generalforsamlingen i december. Og så håber de to idémagere på fuldt hus til arrangementerne, der bliver sparket i gang fra januar 2020. Indtil videre har kampen om synlighed været lettere udfordrende. Det skulle 1. maj 2019 ellers have lavet om på.
- Håbet var, at vi skulle få flere unge ombord fra 1. maj, hvor jeg holdt tale om ungdomsnetværket foran 200 FOA-medlemmer. Under talen spurgte jeg, hvor mange der var under 31 år, og der var højst 15, der rakte hånden op. Det var lidt foruroligende, og sandheden er, at der kom mange af de ældre bagefter og sagde, at det var mega fedt, men ikke en eneste ung meldte sig til. Det bliver der forhåbentlig lavet om på nu.
Rammer og regler
Den endelige plan er ikke fastlagt endnu, for Frederik Kaufmann og Cathrine Trangbæk Sander vil ikke have alt for faste rammer og regler, da de nye også skal have indflydelse. De håber dog på at kunne mødes om et arrangement mindst hver tredje måned. Men først skal den stiftende generalforsamling overstås, og sammen med den nye bestyrelse vil de herefter planlægge det første arrangement.
- Jeg glæder mig sindssygt meget til at møde andre unge, så det ikke bare er en faglig relation, men også en aldersmæssig. Så må vi bare håbe, at nogle af de 924 medlemmer under 31 år kommer ud af starthullerne, slutter Frederik Kaufmann.