Fyns første EUX Velfærds-studenter

Martine Overgaard er sammen med sine tre klassekammerater blandt landets første EUX Velfærd-studenter nogensinde. De afslutter deres gymnasiale erhvervsuddannelse til SOSU-assistent i dag.

For fem år siden byttede Martine det almene gymnasium ud med uddannelsen til SOSU-assistent på EUX Velfærd - en gymnasial erhvervsuddannelse, hvor hun samtidig kunne tage sin studentereksamen.

- Alle mine venner skulle jo gå på STX, og selvfølgelig skulle jeg også på STX. I løbet af mit første år blev det til gengæld sværere og sværere for mig at se, hvad jeg skulle bruge uddannelsen til, fortæller Martine Overgaard.

Hun havde bl.a. svært ved at se, hvad pensummet i islandske sagaer og pytagoras skulle bruges til. Derfor afsøgte hun sine muligheder for en anden vej, hvor hun kunne forfølge sin lyst til at arbejde med mennesker.

- EUX Velfærd har været en enestående mulighed for at få en masse erfaring, allerede inden jeg er færdiguddannet. Så jeg ved, hvad det vil sige at være på en arbejdsplads. Og så må jeg også bare tage hatten af for vores undervisere, som har virkelig har formået at koble teorien og gymnasiefagene med praktikkerne. De har virkelig været gode til at skabe sammenhæng mellem de to dele af uddannelsen, udtaler Martine.

Flere unge i SOSU-faget

En fremskrivning foretaget af FOA sidste år viser, at der om 10 år vil mangle omkring 3.600 uddannede SOSU-assistenter alene på Fyn. Her er EUX Velfærd en del af løsningen på problemet, hvis man spørger skolens direktør, Gunna Funder Hansen.

- Som uddannet SOSU-assistent står der et jobmarked klar med åbne arme. Vælger man at bruge sin EUX til at læse videre, er der også mangel på personale inden for en lang række andre velfærdsuddannelser. EUX Velfærd kan derfor være en vigtig brik i at løse fremtidens personaleudfordringer bredt i velfærdssektoren, udtaler Gunna Funder Hasen.

-  I dag færdiguddanner man sig jo heller ikke med en erhvervsuddannelse. Med den forandringshastighed vi har i vores moderne samfund, er vi nødt til at videreuddanne os hele livet. Og med den kombination af praktiske og akademiske kompetencer, man får med en EUX Velfærd, får man et rigtig godt afsæt – og noget der ligner jobgaranti hele vejen, tilføjer Gunna Funder Hansen.

Næste stop: Odense Universitetshospital

For Martines vedkommende er det endnu ikke besluttet, hvad studentereksamen skal bruges til. Den anden del af uddannelsen som faglært SOSU-assistent har til gengæld allerede kastet et vikariat på Odense Universitetshospital af sig.

- Her kan jeg forhåbentligt få afklaret, hvad jeg mere præcist gerne vil. Jordmorderuddannelsen er for eksempel også i mine tanker. Derfor vil jeg gerne prøve lidt forskelligt nu. Og hvem ved? Det kan jo være, at der bliver mulighed for at få et par vagter på fødeafdelingen i løbet af mit vikariat, afslutter Martine Overgaard.

Fakta

  • EUX Velfærd kombinerer din erhvervsuddannelse til SOSU-assistent med en gymnasial uddannelse
  • Uddannelsen varer 4 år, 6 måneder og 3 uger inklusive grundforløb
  • Landet over bliver 77 elever bliver i denne måned EUX Velfærd-studenter som den første årgang nogensinde. Fire af disse elever er fra Social- og Sundhedsskolen Fyn.
  • Eleverne er ansat af kommunerne under uddannelsen og får derfor elevløn fremfor SU det meste af uddannelsen
  • Social- og Sundhedsskolen Fyn udbyder også EUX Velfærd på uddannelsen til pædagogisk assistent.