Social- og sundhedssektoren: Kender du dine rettigheder som timelønsansat?

Sommerferien står for døren, og i den forbindelse skal du som timelønnet være opmærksom på, at du også har nogle rettigheder.

Hvis du er ansat på overenskomsten for social- og sundhedspersonale i kommunerne, skal du være opmærksom på følgende:

  • Hvis du er ansat til mere end 1 måneds beskæftigelse, skal du have en ansættelseskontrakt der svarer til det antal timer, der er aftalt, at du skal arbejde.
  • Du er berettiget til overarbejde for de timer, der ligger ud over din arbejdsplads daglige arbejdstidsnorm, såfremt at du bliver bedt om at blive længere efter en vagt.
  • Hvis arbejdsgiveren ikke har brug for, at du møder til den aftalte vagt, kan arbejdsgiveren aflyse vagten med en varsling på 4 timer forud for vagtens påbegyndelse. Såfremt at varslingen ikke er overholdt, er du berettiget til at få løn for de aftalte timer, du skulle have været på vagt.
    Der er vigtigt, at du gør arbejdsgiveren opmærksom på, at de ikke har overholdt varsling vedr. aflysning og at du vil være berettet til løn for de aftalte timer.
  • Du har som timelønnet ret (og pligt) til et fridøgn uden betaling for hver periode på 6 arbejdsdage.

Du kan se flere rettigheder og vilkår i arbejdstidsaftalens § 20

Kontakt din Tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, hvis du er i tvivl om hvad der gælder for dig.

Ovenstående er som nævnt gældende for medlemmer, der er ansat under overenskomsten for social- og sundhedspersonale i kommunerne.

Er du ansat på en anden overenskomst, kan du kontakte din tillidsrepræsentant eller sektoren for at høre om dine rettigheder.

Du kan også læse mere om reglerne i Fagbladet

 

Social og sundhedssektoren ønsker alle vores medlemmer en god sommer

 

Sektorformand Inge Rasmussen